szex
#Vágyak

Korai magömlés: mítoszok és tények

2023.11.20.
2 perces olvasási idő

Korai magömlésről akkor beszélünk, amikor a férfi képtelen ellenőrzése alatt tartani az orgazmusát, és az ezzel járó magömlést. Íme, a leggyakoribb mítoszok a problémával kapcsolatban.

1. Mítosz – A korai magömlés betegség

Tény: A korai magömlés, mint klinikai diagnózis, létezik, azonban nem betegség, hanem leginkább lelki vagy fizikai okok, illetve az agy alacsonyabb szerotonin termelésének következménye. Nagyon ritkán utal csak valamiféle megbetegedésre, például prosztatarákra. Fordulj orvosodhoz bizalommal, hiszen csak így zárható ki biztosan a megbetegedés kockázata!

2. Mítosz – Ha valami nem szexire gondolok, tovább tudom tartani magam

Tény: A magömlés ellenőrzésére akkor van legnagyobb esélyed, ha több időt és figyelmet fordítasz a testedre, nem pedig kevesebbet!

A figyelemelterelő módszer ugyan működhet időnként, azonban nem jelent megoldást a problémára, hiszen elveszi a szexuális örömet. Sőt, a szexuális aktussal kapcsolatos szorongás és aggodalom nagyon gyakran csak tovább mélyíti a problémát. Megtanulható, hogyan kontrolláld ejakulációdat úgy, hogy közben valódiorgazmusod is legyen – csak gyakorolni kell!

3. Mítosz – Veleszületett képesség, hogy valaki tudja-e kontrollálni az ejakulációját

Tény: Senki nem születik a magömlést kontrolláló genetikai képességgel! A korai maszturbációs tapasztalatok és szexuális élmények játszanak szerepet abban, hogy egy férfi hogyan tartja ellenőrzése alatt az ejakulációját. A magömlés egy ingerre adott automatikus válasz, hasonló a vizeléshez, melyet egyetlen módon irányíthatsz: ha megtanulod, hogyan kell.

4. Mítosz – A behatolás utáni néhány perccel történő ejakuláció korai magömlésnek számít

Tény: Egyes definíciók, melyek a korai magömlés leírására szolgálnak, tartalmaznak megadott időintervallumot, ám számos más definíciók nem. Szakértők egyetértenek abban, hogy a rendszeres, behatolást követő két percen belül történő ejakulációt nevezzük korai magömlésnek. Átlagosan a férfiak valamivel több mint hét percig bírják tartani a magömlést. Ám ez csak az átlag, s természetesen mindig a szexuális partnerek megelégedettségétől függ, hogy mit tartanak kielégítő, vagy zavaróan korai magömlésnek.

5. Mítosz - Csak nagyon kevesen küzdenek ezzel a problémával, hiszen én sem ismerek mást

Tény: A korai magömlés a leggyakoribb szexuális zavar, mely a férfiak harmadát érinti, ám a valós szám még ennél is nagyobb lehet, mivel sokan szégyellnek orvoshoz fordulni ilyen jellegű gondjaikkal.

Talán csak azért nem ismersz hasonló problémával küzdő sorstársakat, mert csak nagyon kevesen beszélnek valaha is róla.

6. Mítosz – A korai magömlés nem gyógyítható

Tény: Számos módja van annak, hogy sikerrel kezeljék a korai magömlést. A legtöbb férfi gyógyszerek és orvosi beavatkozás nélkül is meg tudja tanulni kontrollálni az ejakulációját. A viselkedésterápia, a szexuális ingerekre adott válaszreakciójának jobb megismerése, illetve a partnereddel való őszinte kommunikáció is nagyon sokat segít. Mindemellett kipróbálhatsz különböző krémeket, zseléket és gyakorlatokat is, melyek a korai magömlés megelőzését szolgálják.

(WEBBeteg)