költészet napja
#Suli, munka

Ma van a költészet napja, kezdődik a magyar nyelv hete

2016.04.11.
4 perces olvasási idő

Számos irodalmi, művészeti programot rendeznek Budapesten és vidéken egyaránt József Attila születésnapján, április 11-én, a költészet napján.

A programokról bővebben

A fővárosban a költészet napján ünneplik Csukás István Kossuth-díjas költő 80. születésnapját a Müpában, a Literárium irodalmi sorozat keretében. Ugyancsak hétfőn mutatják be a Magvető Kiadó gondozásában Tamás Zsuzsa Mit tud a kert címmel megjelenő új verseskötetét a fővárosi Nyitott Műhelyben.

Immáron hatodik alkalommal szervezik meg a Versmaratont, amelynek részeként hétfőn tizenkét órán át egymást váltva több mint 50 magyar kortárs költő olvassa fel verseit a Magyar Rádió Márványtermében.

A Kálvin téri aluljáróban rendezik meg a Költészet vásárát, ahol nyolc kiadó kínálatából válogathatnak az érdeklődők, valamint egész nap megzenésített költemények hangzanak el.

A budapesti Pinceszínházban délután pódiumbeszélgetést rendeznek József Attila halálának körülményeiről Garamvölgyi László kriminálpszichológus, Tarján Tamás irodalomtörténész és Németh Attila pszichiáter részvételével, míg a Patrona Hungariae Iskolában ingyenes gálaműsort tartanak, ahol mások mellett a Misztrál együttes is fellép.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban József Attila mellett a tavaly elhunyt Juhász Ferencre is emlékeznek: a kétszeres Kossuth-díjas költő tiszteletére középiskolásoknak szóló rendhagyó irodalomórát hirdettek, valamint művésztársak és barátok idézik fel emlékeiket egy zenével és vetítéssel egybekötött beszélgetés keretében.

Kőbányán a Rottenbiller parkban szerveznek ünnepséget, ahol az érdeklődők többek között helyi előadók versénekeit hallgathatják meg, valamint versszobrokat is készíthetnek. A helyszínen, ahol a gyermekek 11 óra 11 perckor József Attila Szállj költemény című versére léggömbökbe rejtett verssorokat engedhetnek a magasba, fellép Sebő Ferenc és együttese is.vers

A Veszprémi Petőfi Színházban versmondással lehet színházjegyet nyerni, míg Balatonfüreden délelőtt irodalmi játékkal várják az általános iskolásokat a Kisfaludy Galériában, délután pedig verseket és népdalokat ad elő Ferenczi György és a Rackajam együttes. Ugyanitt rendhagyó irodalomórát rendeznek Szávai Dorottya, a Pannon Egyetem irodalmi docense és vendége, Tóth Krisztina költő részvételével.

Sopronban a Petőfi Színház művészei ismét meglepetésszerűen szavalnak verseket a költészet napja alkalmából, valamint maratoni felolvasás lesz GYIK Rendezvényházban, ahol egy Pilinszky János-emlékestet tartanak. Hasonló módon szerveznek versmaraton a pásztói Teleki László Városi Könyvtárban, valamint a tolnai MAG-házban is.

Immáron 14. alkalommal ünnepelnek fesztivállal április 11. és 13. között Debrecenben, ahol minden korosztályt megszólító programokkal készülnek. A Debreceni Költészeti Fesztivál idei díszvendége Takács Zsuzsanna Kossuth-díjas költő és műfordító.

Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban Zelk Zoltán születésének 110. évfordulójáról emlékeznek meg a Tollászkodik a tavasz című, óvodások számára rendezett szavaló délelőttel, este pedig Könny és nevetés közt árad az idő címmel lesz kortárs költészeti előadás.

Egerben a Dobó téren a második alkalommal megszervezett Versfüggőn oszthatják meg másokkal verseiket, kedves költeményeiket az érdeklődők, a műveket a téren kifeszített kötelekre lehet majd felcsipeszelni. Ugyanitt papírszínház-bemutató és a versismeretet próbára tevő Versformansz, valamint zenés előadások is lesznek. Este a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban az Egri Tavaszi Fesztivál részeként Nagy Anna és Huszárik Kata színművészek Fény-Játékok címmel versműsort adnak elő.

A Békéscsabai Jókai Színház vasárnap kezdődő 24 órás versmondó és versolvasó fesztivált rendez, Gyulán pedig Mogyoróssy János Városi Könyvtárban Szabó T. Anna József Attila-díjas költővel beszélget Kiss László író, a Bárka irodalmi folyóirat szerkesztője. Orosházán a könyvtárban Bakonyi Péter író-költő ad estet április 11-én.

Zalaegerszegen reggel nyolc órakor maratoni versolvasás kezdődik a Dísz téren található Díszpinty Gasztro Bárban. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban hétfőn Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész József Attila versei ihlette képeiből nyílik kiállítás.

Salgótarjánban Sétáljunk együtt a versek útján! címmel szerveznek programot. A nógrádi megyeszékhelyen április 11-én 11 órakor a Balassi Bálint Megyei Könyvtár főbejáratánál találkoznak a résztvevők és "versállomásokon" át érkeznek meg a Fő téri Radnóti-szoborhoz.

Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ kávézójában - a nemzetközi költészet napi kezdeményezéshez hasonlóan - április 11-én verssel lehet fizetni egy kávéért, míg az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban Kovács Gábor játszik megzenésített verseket 20. századi és kortárs magyar költőktől.

Pakson a Kincskereső Gyermekkönyvtárban Gyulai István paksi zenész ad verses-zenés műsort diákoknak, a Pákolitz István Könyvtárban pedig Reisinger János, a Sola Scriptura Teológiai Főiskola tanára tart előadást a költészetről.

Lillafüreden a hagyományokhoz híven idén is megemlékeznek József Attila születésnapjáról, az itt született Óda című költeményt ezúttal Balázs István előadóművész szavalja el.

Szegeden Szent-Györgyi Albert szobránál szerveznek folyamatos szavalást délután egy órától, az egyetem egykori diákját, József Attilát is megidéző rendezvénybe bárki bekapcsolódhat egy-egy vers elmondása erejéig.

Neked melyik a kedvenc költeményed?

A magyar nyelv hete

Ugyancsak hétfőn kezdődik a magyar nyelv hete rendezvénysorozata, az eseményeknek a nyelvújító Kazinczy Ferenc életéhez és munkásságához fűződő zempléni település, Sárospatak és a Széphalomban található Magyar Nyelv Múzeuma ad otthont

Immár fél évszázada hagyomány, hogy minden év áprilisában egy héten át a magyar nyelv kerül a figyelem középpontjába. 1967-ben két kiváló nyelvművelő, nyelvész, Lőrincze Lajos és Grétsy László gondolata nyomán indult el a magyar nyelv hete rendezvénysorozata.

Eleinte csak Budapesten, később már a vidéki városokban szerveztek anyanyelvi programokat és az ünnepi hét lassan országos, később a határokon átívelő mozgalommá terebélyesedett. Ma már nemcsak tudományos és ismeretterjesztő előadások, hanem versenyek, rendhagyó magyar órák és egyéb kulturális események színesítik az anyanyelvi rendezvények sorát a Kárpát-medencében.

A hagyományok szerint minden évben a Magyar Nyelvápolók Szövetségének szervezésében az ország más-más megyéjében tartják a hivatalos megnyitót. Az idei, Fél évszázad az anyanyelv szolgálatában című - egyébként jubileumi, 50. - magyar nyelv hete rendezvénysorozatot két, a nyelvújító Kazinczy Ferenc életéhez és munkásságához fűződő zempléni településen, Sárospatakon és Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában tartják.

A szervezők szándékai szerint a magyar nyelv hetéhez kapcsolódó kulturális rendezvények, tudományos előadások és más programok arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy egy nyelvközösség minden tagjának feladata az "ajándékul kapott" anyanyelv gazdagságának megismerése, szépségének megőrzése, mert így tudja méltó módon továbbadni azt a következő nemzedéknek.

A hétfői és a keddi rendezvényen a hazai nyelvtudomány elismert szakemberei szólnak a nyelvhasználat legfontosabb kérdéseiről, a magyar nyelv jelenéről és jövőjéről, a nyelvművelésről, olyan témákról, amelyek az oktatással-neveléssel foglalkozókat nagyon szorosan érintik.

(MTI)

Kapcsolódó címkék

írás