önéletrajz
#Suli, munka

Az első önéletrajz megírása

2022.08.19.
4 perces olvasási idő

Manapság, ha munkát szeretnének találni, már a 16-17 éves kamaszoknak is kell önéletrajzot készíteni. De 17 évesen még nincs túl sok tapasztalatod, amiről képet adhatnál, igaz? Egy önéletrajz általában két oldal tele készségekkel, teljesítményekkel, előző munkahelyekkel, meg ilyesmikkel. Mit írhatnál bele 17 évesen, ha még sosem dolgoztál? Segítünk!

Mit írjon egy tini az önéletrajzába?

Tisztázzuk: a munkaadók nem fognak egy vagonnyi előző munkahelyre számítani egy 17 évestől. Mindössze valami jelzést szeretnének kapni arról, hogy egy lelkes, értelmes, az elvégzendő munkára alkalmas személyt fognak kapni, aki minél kevesebb gondot okoz. Az önéletrajzod ezért legyen figyelemfelkeltő, egyedi, és “adjon el” Téged.

Az önéletrajz esély arra, hogy olyan személyként reklámozd magad, akit más is szívesen alkalmazna. Sok tinédzser kissé vonakodik, amikor önreklámozásról van szó, de ezt kell tenned!

Az olyan kérdések, mint „Mihez értesz?” „Mit szeretsz csinálni?” „Hová szeretsz utazni?” valószínűleg kíváncsiskodásnak tűnhetnek, és a kérdező könnyen olyan válaszokat kaphat, mint „Semmihez.” „Nem t’om.” „Sehova.”. Szóval mit mondhat egy tinédzser az önéletrajzában?

  • Mit szeretsz csinálni az iskolában? Nem, a helyes válasz nem az hogy „semmit”. Ha nincs kedvenc tárgyad, akkor általában azt a legkönnyebb élvezni, amiben jó vagy. Szóval melyik tantárgyban vagy a legjobb? Rajz, tesi? Nem gond. „Érdekelnek a művészetek.” „Nagyon szeretek sportolni.” De ha épp a földrajzban vagy jó, hát mondd azt.
  • Milyen iskolai közösségnek vagy a tagja? Erre a válasz akár semmi is lehet. De voltál valaha valamilyen szakkörnek, klubnak a tagja? Voltál valamilyen bizottságban? Betöltöttél valamilyen tisztséget (pl. osztálytitkár)?
  • Milyen kirándulásokon vettél részt? Bécs, Tihany, Budapest, a helyi múzeum, a legközelebbi várrom? A legtöbb diák részt vesz valamilyen osztálykiránduláson iskolai évei alatt. Írd le őket. Vagy az iskolán kívül van elfoglaltságod, hobbid? Ezt is részletezd.
  • Mit szeretsz iskolán kívül csinálni? Ne mondd, hogy semmit! Mit szólsz ezekhez: foci, számítógépes játékok, sorozatok, barátok. Ezek jó kiindulási pontok lehetnek. Írd őket így: helyi, iskolai focicsapat tag vagy, érdekelnek a számítógépek, szereted a televíziós drámákat, tagja vagy egy helyi ifjúsági klubnak. Írd bele azt is, ha mozgékonyabb vagy, és szereted a pörgést és a folyamatosan igényled a stimulációt. De azt se rejtsd véka alá, ha a kiszámíthatóság és a rutin az, ami jó teljesítményre sarkall. De mindig csak az igazat mondd; ha nem vagy tagja egy klubnak, ne mondd, hogy az vagy!
  • Hogyan képzeled el magad néhány év múlva? Mivel szeretnél foglalkozni? Van számodra álom munkakör? Esetleg családi példát követnél? Van példaképed? Írd le ezeket is!

A lényeg, hogy próbálj meg kiragadni olyan dolgokat a tapasztalataidból, amik érdekelhetnek egy potenciális munkaadót. Való igaz, nem érdekli őket különösebben, hogy voltál-e már Tihanyban. Viszont szeretnék látni, hogy érdekesnek találtad-e, hogy mit élveztél, mit tanultál. Megtudhatják, olyan ember vagy-e, akinek hasznát vehetik.

Sorold fel azokat az online tanfolyamokat, képzéseket, amelyeken önszorgalomból részt vettél. Ha még nincs meg a nyelvvizsgád, akkor is számolj be arról, hogy milyen nyelveket tanulsz és jelenleg milyen szinten beszéled.

Soha ne légy álszerény: bátran írd le, hogy milyen sikereket értél el eddig - tanulmányi versenyek, sportversenyek stb.

Önéletrajzba írhatók készségek

Gondolj az átlagos képességeidre. Mindenkinek vannak. Miért dicsérnek meg az emberek? Önéletrajz írásMit mondanak, miben vagy jó? Jól bánsz a számokkal? Tudsz rajzolni? Jó hallgatóság vagy? Gyorsan tanulsz? Jó a problémamegoldó képességed? Jól tudsz kommunikálni – akár írásban, akár szóban? Egyedül vagy csapatban dolgozol jobban?

Ambíciók, célok, jövőbeli álmok

Tinédzserként nincs nagy múltad, amiről beszélhetnél, de annál nagyobb jövő áll előtted. Mik az ambícióid, mire törekszel? Miről álmodsz, mi lesz belőled? Mit szeretnél elérni? A munka, amire jelentkezel, segít majd elérni a céljaidat?

Elrendezés és tagolás

Az önéletrajzod elrendezése, áttekinthetősége és pontossága fontos. Kérj meg egy felnőttet – a szüleidet, a tanárodat – hogy olvassa át, hogy biztosan ne legyen benne hiba. Nincs kellemetlenebb, mint egy helyesírási hibákkal teli önéletrajz.

Ha kérik és fényképet is kell csatolnod, akkor mindenképpen olyan képet válassz, amin csak a válladig vagy látható.A fényképen a megjelenésed legyen visszafogott, ápolt, természetes.

Ami a bekezdéseket illeti, próbáld ki ezt a tagolást:

  • Személyes információk - név, cím, telefonszám, amin mindig elérhető vagy, és egy vállalható e-mail cím (azaz a robinson@ vagy a cicalany@ kezdetűek itt nem keltenek jó benyomást)

  • Tanulmányok (eddig és jövőbeli terv) - itt fontos, hogy kiderüljön milyen elképzeléseid vannak a jövőddel kapcsolatban. Vannak-e konkrét terveid, mit teszel a megvalósításuk érdekében.

  • Készségek és teljesítmények - milyen olyan készségekkel rendelkezel, amelyek előnyt jelenthetnek az adott munkakörben.Jó a szervezőkészséged, türelmes vagy, jól kommunikálsz, könnyen tanulsz, precíz vagy és felelősségteljes, szorgalmas, kitartó.Mennyire vagy terhelhető, hogy viseled a stresszes helyzeteket.

  • Hobbik és érdeklődési körök - ne csak általánosságban beszélj a hobbijaidról, hanem konkretizáld is, hogy mik azok. Ha olvasni szeretsz írd le azt is, hogy milyen típusúkönyveket olvasol. Ha sportolsz, akkor írd le, hogy milyen sportágakat favorizálsz.

  • Célok és ambíciók - írd le, hogy mi motivál, mik a terveid, hogyan képzeled a jövődet

  • Ha van, akkor csatolj referenciákat is – ha a korábbimunkáltatóid elégedettek voltak a munkáddal akkor szívesen adnak ajánlólevelet erről.

Milyen hibákat ne kövess el az önéletrajz írása során?

Ha azt szeretnéd, hogy az adott munkakör megpályázása során komolyan vegyenek, akkor célszerű elkerülnöd a következőszarvashibákat:

  • Rossz minőségű fotó csatolása - a munkaadók nem arra kíváncsiak, hogy milyen bulit tartottatok a 16-ik születésnapodon, vagy hol nyaraltatok legutóbb
  • Tanult, de már elfelejtett nyelvek megadása - ha mégis megemlíted, hogy van némi ismereted az adott nyelven, írd oda azt is, hogy ez csak passzív nyelvtudás. Nincs kellemetlenebb, mintha a felvételi beszélgetésen derül ki, hogy valótlant állítottál.
  • Nyelvtani hibák, elütések - minden, amit kiadsz a kezedből, arra vall, hogy mennyire vagy körültekintő, igényes és pontos. Persze egy-egy véletlen hiba még nem a világ, de egy helyesírási és fogalmazási hibáktól hemzsegő önéletrajz bizony rossz fényt vethet rád. Ne ezen múljon a sikered!
  • Hibás információk megadása - nincs egy munkaadó számára bosszantóbb, mint amikor a nagy nehezen kiválasztott jelöltet nem tudja elérni a rosszul megadott adatok miatt (e-mail cím, telefonszám, vagy a referenciát adó korábbi munkáltató elérhetősége stb.).
  • Ugyanazt az önéletrajzot küldöd el mindenhova – ha nem aktualizálod a megpályázott munkakörnek megfelelően, akkor könnyen kiderülhet, hogy csak egy sablonról van szó.
  • Túl sok stílus és zavaró betűtípus használata - itt is érvényes a kevesebb néha több elve.
  • Homályos megfogalmazás (adj meg egyértelmű információkat).
  • Túlzsúfolt szerkezet, egybefolyó részek - az önéletrajz letisztult egyszerűsége sokkal szimpatikusabb, mint a tagolatlanság átláthatatlansága. Nem minden munkaadónak van ideje és kedve ahhoz, hogy novellákat olvasson.
  • Öndicsőítő kifejezések - írj a sikereidről, eredményeidről, terveidről, de amennyire csak lehet, objektíven tedd.

Egy önéletrajzot meg lehet írni tíz perc alatt és két óra alatt is – a minősége, igényessége azonban nemcsak a rá fordított időtől függ, hanem attól, hogy mennyire gondolod komolyan, hogy “Ez az állás kell nekem”.

(KamaszPanasz - B.Zs. greatcvs.co.uk)