egyetem
#Suli, munka

Így működnek a diplomagyárak: mennyibe kerül, mire jó a hamis bizonyítvány?

2011.03.22.
1 perces olvasási idő

Néhány nap alatt bármilyen diplomáról tökéletes másolatot készítenek a szolgáltatásaikat nyíltan hirdető „diplomanyomdák”: egy-egy olcsó, mégis valósághű másolatért mindössze ötven dollárt, vagyis tízezer forintot kell fizetni. Bár hivatalosan csak szórakoztató célokra lehet használni a megvásárolt okleveleket, a cégek - a biztonság kedvéért - orvosi diplomát soha nem készítenek.

Több mint 2500 „diplomagyár” működött világszerte 2010-ben, negyvennyolc százalékkal több, mint egy évvel korábban – áll a felsőoktatási intézmények akkreditációját ellenőrző Accredibase legfrissebb felmérésében. A fantomintézmények akkreditált egyetemként hirdetik képzéseiket, diplomát azonban – némi „tandíj” ellenében – a meglévő szakmai tapasztalat, illetve néhány egyszerű kurzus elvégzése alapján adnak a hallgatóknak.

Harmincezer forint egy másolatért - csak a dicsőségfalra kell?

A gyenge szabályozás miatt az Egyesült Államok a hamis, másolt vagy értéktelen diplomákkal üzletelők fellegvára lett – a diplomagyárak mellett ugyanis a diplomanyomdák száma is jelentősen megnőtt, több száz cég hirdet ilyen jellegű szolgáltatást az interneten. A honlapokon hamis diplomasablonokat kínálnak, amelyek a megrendelő adataival töltenek ki: az utánzatokat ugyanolyan papírra nyomják, mint az eredeti egyetemi dokumentumokat, sőt némelyik cég adatbázisából még az egyes intézményekben használt betűtípust is ki lehet keresni.

A Diploma Replacement Service például vízjeles lapokat használ, a tanulmányi teljesítmény igazolását pedig olyan papírra nyomják, amelynek fénymásolásakor a másolaton megjelenik a VOID, azaz érvénytelen felirat – ahogy a felsőoktatási intézmények által kibocsátott eredeti dokumentumoknál is. Az árak ötven és háromszáz dollár, vagyis tízezer és hatvanezer forint között mozognak.

(Forrás: Eduline)