pompos
#Receptek

Pompos laktózérzékenyeknek

2014.03.18.
1 perces olvasási idő

Ki ne szeretné a kenyérlángost, azaz a pompost? Vásárokon, fesztiválokon, pékeknél, szinte mindenhol kapni különféle ízben. Na de azokat fogyaszthatják-e liszt- és laktózérzékenyek, tojásallergiások? A mi receptünk alapján készült pompost mindenki fogyaszthatja.

pompos

Hozzávalók:

  • 400 g gluténmentes liszt
  • 2 kisebb burgonya
  • 30 g élesztő
  • langyos víz

Elkészítés:

A meghámozott burgonyát felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Az élesztőt kevés vízben elmorzsoljuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, belerakjuk az áttört burgonyát, és így hagyjuk kihűlni. Közben a felfuttatott élesztőt is a liszthez adhatjuk, és egy kevés sóval és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz a liszt, rugalmas tésztát dagasztunk. Fél óra alatt a duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.

A tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk, és lisztezett tepsibe rakjuk. Megszurkáljuk egy kés hegyével, és 10 perc alatt félig megsütjük az előmelegített sütőben. Kivesszük, megkenjük fokhagymás tejföllel, és tovább gazdagítjuk szalonnával, sonkával, kolbásszal, vagy amihez kedvünk van. Még gazdagabb lesz, ha a tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és így sütjük készre. A tepsiről egy vágódeszkára csúsztatjuk, adagokra vágjuk.

Nehézség: könnyű

Jó étvágyat!