zöldség
#Receptek

Zöldséges rétes három fajta töltelékkel

2014.01.09.
1 perces olvasási idő

Zöldégimádó, vegetáriánus vagy vashiányos barátaid látogatnak meg, és nem tudod, mivel kedveskedj nekik? Itt a felmentősereg! Készíts nekik zöldséges rétest! Alábbi receptünkben háromféle töltelék közül választhatod ki a kedvedre valót.

Hozzávalók:

  • 12 réteslap (vagy 2 csomag vajas tészta)
  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • tojássárgája
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1/2 karalábé
  • 1/2 zeller
  • 10 dkg kelbimbó
  • 10 dkb brokkoli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 kicsi cukkini
  • 25 dkg gomba
  • 1 kaliforniai paprika (piros)
  • 5 dkg szárított paradicsom
  • 1/2 kg spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 doboz ricotta
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • zellerzöld
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • szerecsendió
  • olívaolaj
  • vaj

Elkészítés:

1. töltelék

Egy fél fej hagymát kockára vágunk, és 1 evőkanál olívaolajon kicsit megpároljuk. A sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, kelbimbót, brokkolit, 1/2 kaliforniai paprikát nagyon apróra (gyufaszál méretűre) vágjuk, és megpároljuk a hagymán. Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemzölddel, zellerzölddel fűszerezzük. 1/4 doboz ricottát elkeverünk benne és félretesszük.

2. töltelék

Fél fej hagymát felkockázunk, megpároljuk 1 evőkanál olajon. A gombát szintén gyufaszál méretűre vágjuk (kalapját, szárát egyaránt), és megpároljuk a hagymán (lehetőleg elfőzzük a levét). A három kis cukkinit, a 1/2 kaliforniai paprikát, a szárított paradicsomot szintán apróra vágjuk és a gombához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal, petrezselyemzölddel, kakukkfűvel ízesítjük. 1/4 doboz ricottát, 1 egész tojást elkeverünk benne, és hozzáöntünk annyi zsemlemorzsát, hogy egyáltalán ne maradjon alatta víz. Ezt is félreteszük.

3. töltelék

1/2 kg spenótot 1 evőkanál olívaolajon megpárolunk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük egy kis őrölt szerecsendióval. Elkeverünk benne 1 egész doboz ricottát és 1 tojássárgáját.

A réteslapokat a szokásos módon készítjük elő, azaz, rétegenként vajjal megkenjük. Egy rúdhoz 3-4 levelet teszünk egymásra. Megszórjuk zsemlemorzsával, és erre halmozunk a töltelékből (természtesen csak egyfajtát). A két szélét ráhajtjuk, felcsavarjuk. Kivajazott tepsibe fektetjük és megkenjük vajjal a tetejét.
Forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Nehézség: közepes

Jó étvágyat!