Betegségek, stressz

#Betegségek #stressz

93 db cikk a témában

#szegénység
2012.04.22.

A szegénység betegséggel is jár

Az alacsony társadalmi státuszhoz rossz egészség társul - számos tanulmány jutott erre a megállapításra, a háttérben lévő biológiai okok pedig mostanában kezdenek tisztázódni. Amerikai kutatók friss eredményei szerint közel ezer gén működésére van jelentős hatással az, hogy egy főemlős éppen milyen társadalmi státuszt foglal el környezetében, és ez mekkora stresszel jár.

#orditronic
2012.02.15.

Ha kiabálsz, egészségesebb lehetsz?

A magyar nyelvben számos olyan kifejezés van, amely arra utal, hogy a lelki feszültségtől ordítással meg lehet szabadulni. Gondoljunk itt olyanokra, mint a “boldogságtól ordítani tudna” vagy a “világba kiáltja a fájdalmát”.

#vérnyomás
2012.01.31.

A vérnyomást mindkét karon kell mérni

A vérnyomást mindkét oldalon rutinszerűen kell ellenőrizni, mivel a bal és a jobb karon mért értékek közötti különbségek rejtett rizikótényezőkre utalnak - hangsúlyozzák az Exeteri Egyetem kutatói, akik a The Lancet című brit orvosi folyóiratban számoltak be vizsgálataikról.

#pánik
2012.01.03.

Hallucinálok a hatéves énemről

19 éves lány vagyok, és elkezdtem hallucinálni a 6 éves énemről. Arra tudom visszavezetni, hogy a terápia egyik alkalmával, amikor relaxáltam a terapeutámmal, egy rétet kellett elképzelnem a 6 éves énemmel. (Szorongás és pánikroham miatt jártam terápiára.)

#alvás
2011.12.04.

Új betegség: SMS-ezés alvás közben

Az orvosok szerint egyre több ember fizeti meg az árát az állandó kommunikációs készenlétnek, azaz az örökös telefonhasználatnak és -figyelésnek egy újfajta rendellenességgel, melyet „alvó SMS-ezés” néven emlegetnek.

#Rapunzel-szindróma
2011.10.23.

Rapunzel-szindróma: a hajevés veszélyei

Mikor Chandan Baria alhasi fájdalmakkal került a sebészetre, még az orvosok sem sejtették, hogy hamarosan egy több, mint 1 kg-os, 50 cm-es hajcsomót fognak kioperálni belőle. A 13 éves lány trichotillomániában szenved, mely lényege, hogy a beteg leküzdhetetlen kényszert érez arra, hogy a hajszálait kihúzza, majd megegye.

#gyomor
2011.10.10.

Gyomorba vágó klipet készített a Fish!

Énekesének gyomortükrözéses „élményeit” klipesítette az interneten a Fish! zenekar, a képek a Sav című új nagylemezhez készült első videóklipben láthatók. Az MTV European Music Awards Legjobb Magyar Előadó kategóriájában díjra jelölt rockegyüttes a következő másfél hónapban élőben, a koncertjein folytatja a pimaszkodást országos turnéja állomásain.

#vérnyomás
2011.09.20.

Magas vérnyomás: előzd meg!

A Magyar Hypertonia Társaság az „Éljen 140/90 alatt!” program során idén ősszel elindítja fiataloknak szóló kampányát. A kezdeményezés célja, hogy az iskolákon és a közösségi médián keresztül hívja fel a figyelmet a magas vérnyomás megelőzésére.

#stressz
2011.08.30.

No stressz, no infarktus!

A tini évek egyelőek a megpróbáltatásokkal és az állandó érzelmi hullámokkal. Ez persze valamilyen szinten normális, hiszen az ember ebben a korban változik szinte a legtöbbet. A túl sok stressz azonban nagy veszélyekkel jár!

#tejcsorgás
2011.08.04.

A fiúk melle is termel tejet?

Igen, bár meglepő, de a fiúk tejmirigyei is képesek tejet előállítani. A férfi tejtermelés az utóbbi években egyre gyakoribb jelenség, köszönhetően bizonyos gyógyszeres kezelések mellékhatásának, melyek a tejmirigyeket ingerlik.

#alvás
2011.07.16.

A nyugtalan lábak tönkretehetik az alvást

Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát, amely – többek közt – a nyugodt alvást is ellehetetlenítheti. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érinti, és bizonyos tényezők hajlamosíthatnak is a tünetegyüttesre.

#magatartási zavar
2011.06.19.

A magatartási zavar kezelése

A magatartási zavar egy viselkedési és érzelmi torzulás, ami főként kisgyermekeknél jellemző, de tinédzsereknél is előfordul. Az ilyen fiatal gyakran erőszakos, agresszíven és romboló szándékkal viszonyul társaihoz, valamint nem tud alkalmazkodni, szót fogadni.

#probiotikum
2011.06.15.

Immunerősítés probiotikummal

Számos kutatás igazolja, hogy a megelőzésként alkalmazott probiotikumos kúra hatékonyan befolyásolja a szervezet védekező képességének erősítését.

#fóbia
2011.06.15.

Fóbiák: mitől félsz valójában?

A félelem egy természetes reflex, mely különféle veszélyhelyzetek elkerülését segíti elő. A fóbia beteges félelem és rettegés valamilyen mások számára hétköznapi dologtól, nem sok köze van a valós veszélyhelyzetekhez.

#mps
2011.05.22.

Mi okozza az izomfájdalmat?

A myofascialis fájdalom szindróma (MPS) egy divatos, modern elnevezés, melynek jelentése egyszerűen csak annyi, hogy izomfájdalom. Arra utal, hogy a fájdalom és a gyulladás a test lágy szöveteiben található meg.