Betegségek, balesetek

#Betegségek #balesetek

118 db cikk a témában

#sebellátás
2013.05.12.

Sebellátás: attól függ, milyen típusú a vérzés

Tízből csupán két esetben segítenek az autósok, ha balesetet látnak. Te mit tennél akkor, ha sérültet látnál az utcán? Odasietnél és alkalmaznád az elsősegélynyújtást, vagy gyorsan továbbállnál? Ismered a sebellátás folyamatát?

#sípcsont
2013.02.17.

A sípcsont elhalása: Schlatter-Osgood betegség

A Schlatter-Osgood a fiatal, még növekedésben lévő gyermekeknél jelentkező, a sípcsont felső részét érintő csontelhalási folyamat. Általában jóindulatú, visszafordítható betegség.

#hó
2013.01.24.

Menekülés a hó fogságából

Nem számít, mennyire vagyunk körbevéve csúcstechnológia eszközökkel, és vértezzük fel magunkat a legújabb tudományos ismeretekkel, olykor rá kell ébrednünk, hogy a természet erőivel szemben védtelenek vagyunk. Akár vakmerőségből, akár kényszerűségből bocsátkozunk extrém téli kalandokba, egy biztos: a vasfogú tél nem kíméli azokat, akik a hatalmát semmibe veszik. A következőkben ismerjük meg néhány túlélő történetét, akiknek sikerült megszabadulnia a tél fagyos öleléséből.

#Von-Willebrand szindróma
2013.01.14.

Von-Willebrand szindróma: a véralvadás betegsége

Időnként mindenkinek meg kell birkóznia a kisebb horzsolásokkal és vérző orral, de az ilyenkor jelentkező túlzott mértékű és hosszan tartó vérzés egy rendellenesség, az úgynevezett Von-Willebrand szindróma egyik jele is lehet.

#kórház
2013.01.10.

MyCare: a jövő kórháza?

A Mayo Clinic nemrég bemutatta az első olyan iPad alkalmazását, amely kifejezetten a pácienseknek szól. A Health 2.0 konferencián ámulva néztem a bemutatót. Vajon ilyen lesz a jövő kórháza? A cikkből kiderül, hogyan is működik az alkalmazás!

#csontrepedés
2013.01.09.

Fiatalkori csontrepedés

Egy amerikai tanulmány szerint a tini sportolok körében gyakoribb a csontrepedés, mint ahogy azt gondolnánk. A kutatás még arra is kitért, hogy a sportoló lányoknál gyakoribb a csontrepedés, mint a sportoló fiúknál.

#egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés
2012.12.11.

Meddig vagy biztosított? Figyelj a dátumra!

Amennyiben idén végeztél a középiskolában vagy az egyetemen, figyelj arra, hogy december 15-ig vagy biztosított. Ha nincs munkaviszonyod, vagy nem tanulsz tovább, be kell jelentkezned az adóhatóságnál, mert egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséged van.

#kórház
2012.11.23.

TonicHealth - kórtörténet-felvétel, forradalmasítva

Az alábbi cikkben egy újabb nagyszerű és innovatív eszközt szeretnék bemutatni, amivel a Health 2.0 konferencián volt lehetőségem megismerkedni. A TonicHealth egy olyan alkalmazás, ami a kórtörténet felvételt abszolút innovatív és páciens-barát módon folytatja - iPaden, egy alkalmazáson keresztül.

#leptospirózis
2012.11.09.

Leptospirózis: Patkányok és rókák terjesztik

A leptospirózis egy fertőzés, melyet a spirochéta nevű baktérium okoz. A baktérium a szennyezett vízben és talajban található és kisebb horzsoláson, vágáson, de a szájon, a szemeken és az orron keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ezután a véráramba jut és szétterjed a testben.

#siket
2012.09.30.

Röntgenlátás? A siketeknek szuper képességeik vannak!

Szuper? Komolyan?! Amikor a szuperre gondolunk, akkor egy S betűvel a mellkasán röpködő férfi jut az eszünkbe, és nem a röntgenlátás. Marlee Matlin átlát a falakon? Nem. Ám valószínűleg jobban lát, mint azok, akik jól hallanak.

#vészhelyzet
2012.07.27.

Vészhelyzet - általános tennivalók

Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat.

#vízi balesetek
2012.06.12.

Vízi balesetek: társmentés

Vízi mentést csak kiképzett vízi mentő végezhet, hiszen egy ilyen bonyolult feladat megfelelő felkészültséget és tudást igényel. Ha azonban az ember szerettei közül valaki veszélybe kerül, a legtöbben valószínűleg gondolkodás nélkül utána vetik magukat.

#betegség
2012.05.24.

Belgyógyászati eredetű problémák

Gyakran előfordul, hogy valaki rosszul érzi magát minden különösebb előjel nélkül. Ennek a hátterében állhat csupán egy alkalmi zavar a szervezetben, de akár egy krónikus betegség is. Sok esetben a laikus elsősegélynyújtó nem tudja elvégezni a szükséges teendőket, ilyenkor a feladata a nyugtatás, orvosi segítségről való gondoskodás és lehetőleg az állapotromlás megelőzése. Ismert betegség esetén pedig segítenünk kell a betegnek bevenni a szükséges gyógyszert.

#SMS
2012.05.18.

Tilos gyalogolva SMS-ezni

Megbüntetik a gyalogosokat egy amerikai városban, ha az utcán menet közben szöveges üzeneteket írogatnak telefonjukon.

#kerékpárbaleset
2012.05.13.

A kerékpárbalesetek harmada fejsérüléssel jár

A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérüléssel, a halálos balesetek háromnegyed része az agyszövet visszafordíthatatlan károsodásával végződik - állapították meg amerikai kutatók legújabb tanulmányukban.