Betegségek, balesetek

#Betegségek #balesetek

117 db cikk a témában

Sebkezelési igaz-hamis
#sebkezelés
2024.04.19.

Sebkezelési igaz-hamis

Mindannyiunknak tisztában kell lennünk néhány alapvető szabállyal, amelyek a nyílt sebek gyors, szakszerű kezelését lehetővé teszik. Íme, néhány kérdés-állítás, hogy tájékozottabbak legyünk.

A Von-Willebrand szindróma tünetei és kezelése
#Von-Willebrand szindróma
2024.04.15.

A Von-Willebrand szindróma tünetei és kezelése

A vérzéssel kapcsolatos rendellenességek közül a leggyakoribb örökletes kórkép a Von-Willebrand szindróma, mely az emberek körülbelül 1-2 százalékát érinti. Sok embernél a tünetek annyira enyhék, hogy nincsenek is tudatában rendellenességüknek. Akiknél viszont a szindróma megjelenése súlyosabb mértékű, a megfelelő diagnózis megállapítása és a kezelés segíthetnek kordában tartani a problémákat.

Defekt - Mit tehetsz?
#közlekedés
2024.03.05.

Defekt - Mit tehetsz?

A közúti balesetek legtöbbje nem olyan súlyos, mint például egy ütközés. Az emberek nagy részének volt már kisebb balesete - ilyen például, ha valaki nekitolat egy táblának. De az egyik leggyakoribb gond a defekt. Mi a teendő ilyenkor?

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba
#elsősegély
2023.11.20.

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

Kamaszként bizony előfordulhat, hogy baleset ér téged, vagy valamely társadat, és felnőtt jelenlétének hiányában az orvosi segítség megérkezéséig neked kell ellátnod a sérülést. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, illetve, hogy mit tegyél helyettük.

Hogyan árthat a tűzijáték a szemeidnek?
#tűzijáték
2023.08.20.

Hogyan árthat a tűzijáték a szemeidnek?

Mielőtt elkezdődne a tűzijáték, érdemes feltenni egy védőszemüveget, ami segíthet megóvni a szemeidet a leggyakoribb tűzijáték okozta sérülésektől.

Gondolkodj, mielőtt csobbansz!
#nyár
2023.08.03.

Gondolkodj, mielőtt csobbansz!

Kétségtelenül az úszás a nyár legvonzóbb, legfelfrissítőbb sportja. Mielőtt csobbansz egyet a közeli tóban vagy a strand medencéjében, fogadd meg az alábbi biztonsági tanácsokat!

Egészségbiztosítás kamaszoknak
#egészségbiztosítás
2022.09.22.

Egészségbiztosítás kamaszoknak

A kamaszkor rengeteg testi és lelki változással jár, ráadásul ilyenkor sem kerülnek el a betegségek. Sajnos az egészségügyi problémákat nem lehet teljes bizonyossággal kivédeni, de rengeteg megelőzési módszer létezik, ráadásul a családod anyagilag is fel tud készülni egy-egy nehezebb helyzetre.

Az idegen akcentus szindróma
#akcentus
2022.08.07.

Az idegen akcentus szindróma

A betegség egy neurológiai rendellenesség (beszédrendellenesség), ami általában fejsérülés következtében alakul ki.

11 vészhelyzet szilveszterkor
#karácsony
2021.12.30.

11 vészhelyzet szilveszterkor

Az év végi buli könnyen elfajulhat, és veszélyessé válhat. Összegyűjtöttük a szilveszteri sérülések 11 leggyakoribb formáját. Lássuk, hogyan érezd jól magad anélkül, hogy sérülést szenvednél!

Mit kell tennünk vízi baleset esetén?
#vizi baleset
2021.07.13.

Mit kell tennünk vízi baleset esetén?

Fuldoklás nem csak mély vízben történhet. Kisgyermekek, mozgásban akadályozott vagy ittas személyek akár bokáig érő vízben is komoly bajba kerülhetnek, ha orr- és szájnyílásuk víz alá kerül. Mi magunk is sokat tehetünk a bajba jutott személyért: az időben történő elsősegélynyújtás életet menthet!

8 érdekes orvosi tévhit
#tévhit
2021.05.28.

8 érdekes orvosi tévhit

Eltűnhet a kontaktlencse vagy a tampon? Aknét okoz a csoki? Úgy éreztük, érdemes listát készíteni a leggyakoribb orvosi tévhitekről, és pontot tenni a legabszurdabb dolgok végére!

#kullancs
2021.05.13.

Kullancsok: tények és tévhitek

A kullancs szezon javában tart, ám számos tévhit kering a köztudatban a kullancsokkal és azok eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

Búcsú a gipsztől: mire számíts utána?
#gipsz
2019.11.04.

Búcsú a gipsztől: mire számíts utána?

Szóval hamarosan elérkezik a várva várt pillanat, és leveszik a gipszedet? Valószínűleg már égsz a vágytól, hogy visszatérhessenek a dolgaid a normál kerékvágásba. Azonban jobb, ha tudod, hogy mi az, amit ilyenkor szabad és mi az, amit jobb, ha még nem erőltetsz!

#sarok
2019.08.09.

Hogyan előzhető meg a sarokfájdalom?

A sarokfájdalom igen kellemetlen tünet, amelynek hátterében számos ok állhat. Dr. Bányai Tamás ortopéd szakorvos, sportorvos szerint éppen a súlyosabb esetek kiszűrése végett szükséges a szakorvosi kezelés.

#vízi balesetek
2019.07.31.

Tanulj meg biztonságosan úszni!

Mikor merészkedjünk a mélyebb vízbe, milyen szabályokat kell betartanunk? Íme, néhány jó tanács kezdőknek.