Betegségek, allergia

#Betegségek #allergia

124 db cikk a témában

#allergia
2021.04.04.

Allergia vagy nátha? - Figyelemfelkeltő tünetek

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? A kérdés néha nem is olyan egyértelmű. Cikkünkből megtudhatod, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelni, vagy inkább allergológus szakemberrel érdemes kivizsgáltatni magadat.

#allergia
2020.12.20.

Hogyan készülj a karácsonyra, ha allergiás vagy?

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük a gyakori allergéneket.

Hirtelen jelentkező csalánkiütések: mit tehetsz?
#csalán
2020.10.02.

Hirtelen jelentkező csalánkiütések: mit tehetsz?

A hirtelen megjelenő csalánkiütések kellemetlen viszketéssel, gyakran riasztó formában törnek ránk. A tünetek igen kellemetlenek, ráadásul sok esetben korlátozhatnak a mindennapi tevékenységeidben. Lássuk, mit kell tudnod róla.

#allergia
2019.08.16.

Mit tehetünk a parlagfű allergia ellen?

A parlagfű virágzása idén sem marad el. Legerősebb allergén növényünk pollenszórása éppen most, augusztusban tetőzik. Lássuk, mit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében.

A mérges szömörce okozta kiütések
#mérges szömörce
2019.07.13.

A mérges szömörce okozta kiütések

A mérges szömörcével való érintkezés heveny, allergiás reakciót vált ki a bőrön, főleg a növény olajára (urushiol) érzékenyeknél. Jó tudni, hogy ez az anyag más, hasonlóan toxikus növényekben (például az augusztusban virágzó parlagfűben és a szömörce-fa leveleiben) is előfordul.

#allergia
2019.05.18.

Tévhitek az allergiáról

Hazánkban jelenleg a lakosság több, mint 25 százaléka küzd különböző szintű allergiával. A tünetek kezeléséről számos hiedelem kering a köztudatban.

#szag
2019.04.30.

Mi okozhatja a szaglás csökkenését?

A szaglás csökkenését nátha, túlzásba vitt orrcsepp vagy orrspray használat is okozhatja, de orrpolip miatt is bekövetkezhet. A szagok érzékelésére való képesség elvesztése korral is járhat, de súlyos betegségeket is jelezhet.

#allergia
2019.03.01.

Vigyázz! Veszélyes latexek

A latex egy természetes anyagból készült termék, amelyet a gumifa fehérjés, tejszerű folyadékából nyernek. Allergiásak lehetünk a latexre, annak keverékére, vagy mindkettőre.

#latex
2018.05.28.

A latexallergia tünetei és kezelése

A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latex érzékenységről.

#eper
2016.05.17.

Csalánkiütést okozhat az eperallergia

Bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20%-át érintő probléma a csalánkiütés (más néven urticaria), mely a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes.

#allergia
2016.05.02.

Viszlát allergia: 6 tipp a tünetek ellen

Tavasz: az év legszebb időszaka, kivéve, ha egyet jelent a szénanáthától való szenvedéssel, viszkető szemekkel és bőrrel, csorgó orral vagy asztmával. Szerencsére van néhány egyszerű, természetes módszer, amellyel enyhíthetünk a tüneteken.

#pollenszezon
2016.04.01.

Allergiások figyelem: erősödik a pollenszezon

Az idei évben is szokatlanul korán indult a pollenszezon – a mogyoró egyes példányain egész télen lehetett látni friss barkákat, és virágpora ugyan minimális koncentrációban, de folyamatosan jelen volt a levegőben. Jelenleg a természet előrébb tart az ilyenkor megszokottnál, és megfigyelhető, hogy a korábban virágzó fajok pollenszezonja elhúzódik.

#penész
2016.03.26.

Veszélyes allergén a lakásban: a penész

A lakóházak tervezési, kivitelezési vagy karbantartási hibáiból fakadóan penészgomba mind az új, mind a régi épületeknél közel azonos arányban fordulhat elő. A témával kapcsolatban dr. Magyar Donát, aerobiológus osztja meg a tapasztalatait.

#orrcsepp
2015.12.16.

Lehet orrcsepet túladagolni? - A szakértő válaszol

Az orrcsepp dobozára az van írva, hogy naponta háromszor, de főleg ha suli van, kb. egy óra múlva már nem is érzem a hatását, tehát nekem naponta öt-hatszor kéne befújni. Lehet belőle bajom? - Válogatás a Szakértő válaszol rovatunk kérdéseiből.

#immunrendszer
2015.12.11.

Az immunrendszer betegségei

Az immunrendszer normálistól eltérő működésének következménye immunhiányos állapot, gyakoribbá váló fertőzések, allergia vagy autoimmun betegség is lehet. Dr. Kádár János immunológus segítségével összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló rendellenességeket.