akné
#Betegségek

Hogyan szabadulj meg gyorsan a pattanásaidtól?

2023.06.20.
3 perces olvasási idő

Szoktad néha azt kívánni, hogy bárcsak rögtön eltüntethetnéd azt a pattanást, ami épp a legrosszabbkor, például egy randi előtt bukkant fel az arcodon? Próbáld ki ezeket az apró trükköket annak érdekében, hogy minél hamarabb megszabadulhass a kellemetlen meglepetésektől.

Alkalmazz helyi kezelést

A vény nélkül kapható pattanáskezelő készítmények felveszik a harcot a pattanások ellen. EHogyan szabadulj meg gyorsan a pattanásoktól?zekből olyat válassz, ami benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmaz. Tapasztald ki, hogy neked melyik a leghatásosabb! Néhány készítmény éjszakai használatra készül, így alvás közben is magadon hagyhatod. Léteznek olyan készítmények is, amelyek alapozóként használhatóak vagy színezettek, így mialatt gyógyítják a bőrödet, el is fedik a pattanásokat.

Ha a természetes megoldások híve vagy, kenj fel az arcodra naponta pár alkalommal teafaolaj-kivonatot. Egyes vizsgálatok szerint a teafaolaj 5% benzoil-peroxid hatékonyságával ér fel.

A készítményeket használd rendszeresen, de ne vidd túlzásba, mert könnyen irritálhatod a bőrödet. Mindig pontosan kövesd a használati utasításokat!

Használj maszkot

Próbáld ki a ként tartalmazó maszkokat! Ez segít kitisztítani a pórusokat, csökkenti a gyulladást, és már sok-sok éve használják a pattanások ellen. Olcsó kénes maszkokat a helyi drogériákban is kaphatsz, vagy borsosabb áron a szépségszalonokban is kaphatóak. Néhányuk fennhagyható éjszakára a maximális hatékonyság érdekében, de vannak olyanok is, amiket már pár perc után le kell öblíteni – tehát mindig kövesd a terméken feltüntetett utasításokat!

Jegeld le

Ezt a tanácsot kozmetikusok is ajánlják: tégy egy jégkockát a gyulladt területre. Az alacsony hőmérséklet segít csökkenteni a vörösséget és a kidudorodást, így a pattanás kevésbé fog látszani. Ez egy remek trükk akkor is, ha az éppen kialakuló pattanások ellen alkalmazod.

A jeget bizonyára nem akarod közvetlenül a bőrödhöz érinteni, ezért érdemes valami puhább szövetbe, textíliába tekerni a hűtéshez. Ne jegeld a pattanást túl sokáig: elég 20-30 másodperc, amit körülbelül egy perces szünet követhet. A módszert alkalmazhatod naponta több alkalommal vagy közvetlenül az indulás előtt!

Miért hideg és nem meleg? Ha épp egy pattanás eltüntetésén fáradozol, a legrosszabb dolog, amit csak tehetsz, hogy gőzölöd, vagy forró borogatást teszel rá. A hő csak még nagyobbá és vörösebbé teszi a pattanást.

Kerüld az alábbi rossz szokásokat!

Túl gyakori arcmosás – Fontos, hogy tisztán tartsuk az arcbőrünket, a túl gyakori arcmosás viszont csak ront a pattanásos bőr állapotán! A legjobb, ha minden nap kétszer, reggel felkelés után és este lefekvés előtt tisztítod meg az arcbőrödet.

A bőr dörzsölése nem tünteti el a pattanásokat - Tedd félre a durva mosdókesztyűt, érdes szivacsokat és a kíméletlen bőrradírt! Ezek csak fölösleges irritációt okoznak az aknéra amúgy is hajlamos bőrön. A legjobb módszer, ha langyos vízzel és kíméletes arctisztító szerrel mosod meg az arcodat.

Tisztítsd le az izzadtságot az arcbőrödről! - Természetes, hogy sportolás vagy egy meleg nap után az arcbőrödön is megjelenik az izzadtság. Mindig tisztítsd le az arcodat, ha megizzadtál, mert ezzel elkerülheted a pattanások kialakulását.

Ne piszkáld és ne nyomogasd a pattanásokat! - Csábító lehet a pattanásos bőr piszkálása és nyomogatása, de sohasem jár jutalommal. Nyomogatással csak még mélyebbre juttatod a gyulladásos váladékot, még több baktáriumot juttatsz az amúgy is gyulladt bőrödre, és még pirosabbá teszed a bőröd. Sőt, akár heg is keletkezhet a pattanás helyén. Piszkálás helyett használj aknéellenes krémet, és várd meg, amíg a pattanás magától elmúlik.

Ne hagyd, hogy a hajad zsírossá váljon! - A pattanások kialakulását a haj zsírossága is okozhatja. A homlokon, az arcon és a háton megjelenő pattanásokat a haj tisztán tartásával vissza lehet szorítani.

Tartsd távol a hajápoló szereket az arcbőrödtől! - A hajspray, zselé és hajhab a bőrre kerülve könnyen eltömíthetik a pórusokat. Védd az arcodat a hajápoló szerek felvitelekor!

Kerüld a zsíros, olajos ételeket! - A zsíros, olajos ételek fogyasztása bár közvetlenül nem okozója az aknék kialakulásának, mégis a bőr olajosabbá válásával elősegíti a pattanások kialakulását. Ha pattanások kialakulására hajlamos a bőröd, akkor lehetőleg kerüld az olajban sült ételeket – ez nemcsak a bőröd, de az egész tested egészségének jó tesz!

Kerüld az olajokat tartalmazó kozmetikumokat! - Ha alapvetően olajos bőrrel rendelkezel, akkor a legutolsó dolog amit szeretnél az, hogy kozmetikai szerekkel még több olajat juttass a bőrödre. Keress olyan bőrápoló szereket és sminket, amelyek olajmentesek: ezeket általában "nem-komedogén" címkével jelzik a gyártók.

Keresd fel a bőrgyógyászodat

Ha nagyon mély, fájdalmas, cisztikus pattanás alakulna ki a bőrödön, keresd fel a bőrgyógyászodat! Ő majd kiválasztja a számodra legmegfelelőbb kezelési módot. Folyamatos ellenőrzéssel és kitartó kezeléssel hamarosan sokkal jobb állapotba kerül a bőröd.

Az aknéellenes gyógykezelést csak orvosi jóváhagyással szabad abbahagyni. Örömteli pillanat, amikor a pattanásos arcbőr tisztulni kezd az akné ellenes kezelés következtében. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a receptköteles gyógyszer szedését egyik pillanatról a másikra abba kell hagyni. A kezelés távol tartja a visszatérni kívánó pattanásokat: a gyógyszert az előírt ideig érdemes szedni, hacsak az orvosod másképp nem javasolja.

(KamaszPanasz - B. Cs.)