tengerpart
#Betegségek

Szörf, homok, biztonság: mire figyelj a tengerparton?

2014.07.27.
2 perces olvasási idő

A tengerparti nyaralás nagyszerű időtöltés: az úszás, napozás és a bulizás mindig jó móka, de megvannak a maga veszélyei is.

A víz számos veszélyt rejt, akár szörfözésről, snorkelezésről, vagy csak úszásról van szó, mivel a hullámok igencsak becsapósak lehetnek. A hullámok mellett a tenger egyes részein a medúzák, ráják és cápák is veszélyt jelenthetnek az úszókra, és a homoknak is megvan a saját élővilága, illetve nem árt észben tartani, hogy a túlzásba vitt napozás akár halálos is lehet!

Hullámokra fel!

Mindegy, hogy úszni, szörfözni, vagy búvárkodni szeretsz jobban. Ha elhagyod a szárazföldet, hogy a hullámokat élvezhesd, mindig számolj a rád leselkedő veszélyekkel! Mindig tiszteld a vizet, és vigyázz az áramlatokkal!

Biztonsági tippek úszóknak

  • Ha lehetséges, olyan helyen ússz, ahol van parti őr.
  • Soha ne ússz egyedül.
  • Tanulj meg a tengerben úszni, mivel ez egészen más, mint medencében vagy tóban.
  • Mindig vigyázz, főleg, ha őrizetlen parton úszol. Ha fenntartásaid vannak, inkább ne menj a vízbe!
  • Tartsd be a szabályokat és a parti őr parancsait. Őket arra képezték ki, hogy észrevegyék a lehetséges veszélyforrást. Érdeklődj a körülményekről, mielőtt bemennél a vízbe. Ez is a munkájuk része.
  • Maradj legalább 30 méter távolságra a bójáktól, mólóktól. Ezek körül gyakori az erős áramlás.
  • Nagyon ügyelj az idősekre és a gyerekekre. Még a sekély vízben is könnyen el lehet esni a hullámok miatt.
  • Használj polarizált napszemüveget, ez segít kiszűrni a víz által visszavert sugarakat, így időben észrevenni a veszélyes áramlatokat!
  • Ha olyan helyre mész, ahol nincsen parti őr, készülj fel előre, mindenképp olvasd el cikkünket arról, mi a teendő, ha valaki fuldoklik melletted.
  • Soha ne ugorj a vízbe, ha nem tudod pontosan annak mélységét! Ellenkező esetben akár bénulással járó nyak /gerincsérülést is szenvedhetsz!

Veszélyes tengeri élőlények

Nem csak a hullámok jelentenek veszélyt az úszók számára. A tengeri élővilág is okozhat kellemetlenségeket a gyanútlanok számára. A medúzák gyönyörű állatok és a gyanútlan búvárokat és úszókat fájdalmas csípésekkel ajándékozhatja meg.

A mélység koronázatlan királya a titokzatos és halálos cápa, és bizonyos tengerpartokon ritkán megjelenhetnek. Bár a cápatámadások viszonylag ritkák, de amikor bekövetkezik, akkor mindig hallunk róla.

A cápa mellett eléggé hírhedtté váltak a ráják is az utóbbi időben. A rája által okozott sérülés ritkán halálos, de nagyon kellemetlen lehet.

Veszélyek a parton

A túlzott alkoholfogyasztás gyakori probléma a tengerparti nyaralás alatt, különösen, amikor nagyobb társasággal megy valaki. Bár jó bulinak tűnhet, és a melegben látszólag frissítőleg hat, a túl sok alkoholnak halálos következményei is lehetnek.

Akár hiszed, akár nem, a kiszáradást megelőzendő túlzott vízfogyasztás is veszélyes, vízmérgezést okozhat!

A tengerparti sportoknak is megvannak a veszélyei. Ha strandlabdáztok, vagy frizbiztek, legyetek felkészülve az esetleges ficamokra, rándulásokra, húzódásokra!

Napozás

Szintén nagy veszélyt jelenthet a nap. Ha le akarsz barnulni, akkor a tengerparton jó helyen vagy, de sohase maradj sokáig a napon! A naptej használata önmagában nem elég!

Védd a szemed az UV-sugárzástól!
A magas UV-sugárzás nemcsak a bőrödre jelent veszélyt, hanem a szemeidet is károsíthatja. Tovább a cikkhez

Figyelj az alábbiakra is:

  • 15-30 perccel azelőtt kend fel, mielőtt a napra mennél!
  • Figyelj az elegendő mennyiségre! Minden olyan testrészedet alaposan kend be, amit a nap érhet!
  • Úszás után újból kend be magad!
  • Ha nem úszol, akkor is óránként kend újra magad!
  • Akkor is használj napvédő krémet, ha éppen nem süt hétágra a nap, és felhős az ég! A káros ultraibolya sugarak a felhős napokon is érhetnek!

Ha túl sokat napozol, tudnod kell, hogyan kezeld a leégett bőrt. Ne vedd félvállról, bizonyos esetekben elfertőződhet, és akár halálhoz is vezethet. Ne feledd, a nap nemcsak barnít és éget. A kiszáradás és a napszúrás kockázata is magas, ha a napon tartózkodol, főleg, ha alkoholt is fogyasztottál.

Akármi is legyen a kedvenc elfoglaltságod, legyenek nálad a megfelelő dolgok, hogy a tengerparti időtöltése a lehető legbiztonságosabb legyen!

(KamaszPanasz - GY. Z.,)

Kapcsolódó cikkek