kórház
#Betegségek

Tanácsok a kórházi tartózkodásod idejére

2014.05.10.
2 perces olvasási idő

Kórházban ragadtál? Kórházban tartózkodni, akármilyen időtartamról is legyen szó, nem valami olyan dolog, amit a tinik vagy az emberek maguktól választanának. Néhány tippet szeretnénk megosztani veled, melyekkel a legtöbbet tudod kihozni a kórházi tartózkodásodból, és pár olyan dolgot is olvashatsz, melyen érdemes elgondolkodnod.

Beszélgess más betegekkel!

A többi kórházban tartózkodó tini valószínűleg ugyanúgy érez a legtöbb dologról, ahogyan te is. Ha van valaki, aki körülbelül veled egykorú, akkor érdemes elbeszélgetned vele. Meg fogsz lepődni, hogy milyen egyszerű barátságokat kötni a kórházakban. Ha megoszthatod az érzéseidet valakivel, aki szintén tudja, hogy milyen kórházban lenni, nagyon nagy segítséget jelenthet.Kórházban

Mit mondj és mit ne mondj másoknak?

Gondolkozz el azon, hogy mit akarsz és mit nem akarsz elmondani másoknak. Miután ezt tisztáztad magadban, engedd el magadat és add önmagad!

Ha nem találod a helyedet, nehéznek találod a beilleszkedést vagy magányos vagy, gondolj arra, hogy a kórházi személyzet is segíthet neked ebben a témában – ha gondolod, kérd meg, hogy beszélhess egy specialistával, szociális munkással vagy nővérrel.

Az orvosok és a nővérek

Ismerd meg a gyógyítóidat, segítőidet és ne félj feltenni nekik a kérdéseidet. Ebbe a csapatba tartoznak az orvosaid, ápolóid, a specialisták és a szociális munkások. Kérdezd meg, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésedre. Egyes kórházaknak vannak könyvtárai, vagy olyan forrásai, melyek segítségével több információhoz juthatsz az egészségügyi állapotodról. A legtöbb ember, aki aktívan próbálja magát hozzásegíteni a gyógyulásához, valóban jobban is lesz.

Beszélgess a gyermekorvosokkal, szociális munkásokkal arról, hogyan maradj elfoglalt és mentálisan pozitív a kórházban tartózkodás alatt is. Tartsd észben, hogy a munkájuk része, hogy így is segítsenek neked.

Nézz utána, mit szabad és mit nem szabad tenned a kórházban!

A legtöbb kórház például szigorúan szabályozza a telefon és más elektronikus készülékek használatát. Nézz utána, hogy mikor és hol használhatod ezeket az eszközöket!

Előkészületek a műtétre
Egy műtét könnyen megviselhet testileg és lelkileg egyaránt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek minimalizálják az operáció kellemetlen velejáróit, és olyan nyugodttá, felkészültté tesznek, amennyire csak lehetséges. Tovább a cikkhez

Hogyan foglald el magadat?

  • Próbálj rájönni, hogy miket lehet csinálni az adott kórházban. Rengeteg kórházban vannak programok, látogatások, van, ahol például filmvetítéseket tartanak. Az is lehet, hogy van egy külön szoba vagy tér kifejezetten a fiataloknak – ezeken a helyeken nagyszerű ismeretségeket, barátságokat köthetsz!
  • Próbálj rájönni, hogy mi történik a kórház terültén kívül. Maradj kapcsolatban a családoddal, a barátaiddal. Tudasd velük, hogy hogy vagy és te is legyél képben, hogy mi történik velük. Csak azért, mert kórházban vagy nem kell kimaradnod a számodra fontos emberek életéből. Tudasd velük, hogy mikor jöhetnek meglátogatni téged és melyik a legjobb időpont, amikor felhívhatnak.
  • Nézd meg, hogy milyen étkezési lehetőségeid vannak. A kórházi étel sokszor kifogásolható, de természetesen a kórházon kívülről is hozhatnak be neked ételt. Kérd meg a szüleidet, barátaidat, hogy hozzanak a kedvenc ételeidből otthonról vagy valamelyik közeli étteremből.
  • Ne maradj le az iskolában! Nézz utána a házinak, kérj meg valaki, hogy hozza be neked a jegyzeteket. Ha előre tervezett műtétről van szó, akkor kérdezd meg, hogy meddig fogtok haladni, vidd be magaddal a tankönyveidet és a szabadidődben pótold az anyagokat.
  • Ne felejtsd el a dolgaidat biztonságos helyen tárolni! Zárj be a szekrénybe mindent, amit nem akarsz elveszíteni.
  • Foglald le magadat! Hozz szórakoztató tárgyakat, eszközöket otthonról, amelyek élvezetesebbé teszik a kórházban töltött időt és megkönnyítik a dolgodat. Legyen szó a saját könyveidről, újságaidról, zenédről, hordozható videójátékokról, magazinokról, filmekről, rejtvényekről, vagy valójában bármiről, ami leköt és amivel hétköznapokon is élvezed a szabadidődet tölteni.
  • Vigyél magaddal személyes tárgyakat, melyektől otthonosabbnak, kényelmesebbnek tűnik majd a környezeted a kórházban. Lehet szó egy játékmaciról, a saját párnádról, a takaródról, vagy a fényképekről. Ahelyett, hogy a kórházi pizsamát hordanád, vidd inkább magaddal a saját pizsamádat, köntösödet, papucsodat!

(KamaszPanasz - Gy. A., aboutkidshealth.ca)