nap
#Betegségek

A kínzó napégés

2015.07.07.
3 perces olvasási idő

A napégés a túl sok napozás eredménye, illetve azé, hogy a sugarak sokkal erősebbek az ózon réteg elvékonyodása következtében, mint régebben. Szinte mindenki leégett már életében legalább egyszer.

Bárki, aki nyaralni megy a tengerpartra, ha kimegy a fürdőbe, vagy csak ha egyszerűen dolgozik a kertben, illetve napfény éri, leéghet, amely egy igen kellemetlen érzés. Emellett a szolárium helytelen használata is leégéshez vezethet.

Mi okozza a napégést?

A napégés szó szerint a bőr megégését jelenti, az ultraibolya (UV) sugárzás miatt. Ennek következtében a bőr gyulladása figyelhető meg. Már akkor bekövetkezhet, ha csupán csak 30 percig érik a bőrt a napsugarak.

A Nap által kibocsájtott fény spektrumának különböző hullámhosszai vannak. A különböző hullámhosszra utal az UVA (360 nanométer) és UVB (290 nanométer) elnevezés. Az UVA és az UVB felelős a korai öregedésért, a bőr korai ráncosodásáért és a leégésért. A szoláriumok mesterséges UVA és UVB sugarakkal működnek.

A délebben fekvő országokba, az Egyenlítő közelébe vagy magashegységbe való utazásnál a Nap sugarai erősebbek. Ezért ilyenkor még jobban oda kell figyelni a leégés elleni védelemre.leégés

Minél világosabb a hajad, szemed, bőröd színe, annál jobban ki vagy téve a napsugarak káros hatásainak.

Ha már leégtél vagy valami sérülés volt a bőrödön, akkor nagyobb a veszélye az újbóli leégésnek, ezért csak mértékkel napozz! Ha betartod a mértékes napozás szabályait, még jót is tehetsz magaddal, mert a napsugarak a bőrödben D-vitamint termelnek, beépül a fogakba és a csontokba, ezért, azok kemények és ellenállóak maradnak.

A napégés tünetei

Enyhe és komplikációmentes esetekben kisebb bőrpír és irritáció fordulhat elő. Súlyosabb esetekben, ami ráadásul kezeletlen is, az illető sokkot kaphat, ami gyenge vérkeringéshez vezethet a létfontosságú szervek felé és akár halált is okozhat. A leégés, mindezek mellett még rendkívül fájdalmas is lehet.

Kezdetben a bőr vöröses lesz a napozás után 2- 6 órával és irritált érzésed lehet. A legerősebben a napsugarak kitettsége után 12- 24 órával jelentkezhetnek a tünetek.

Súlyos esetekben, ha valaki mondjuk, a napon elalszik, a bőr hólyagosra éghet. Ekkor nagy a folyadék veszteség (dehidratáltság), elektrolit-egyensúlyzavar léphet fel, és nagy a fertőzés veszélye.

Egyéb gyakori tünetek közé tartozik:

  • hidegrázás
  • láz
  • hányinger, hányás, vagy mindkettő
  • influenzaszerű tünetek
  • vízzel teli hólyag, mely alatt vörös, érzékeny, nyersbőr található
  • bőrhámlás, a napsugarak kitettsége után 4-7 nappal

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha úgy érzed, hogy súlyos a napégésed, akkor keresd fel a bőrgyógyászodat. Meg fogja kérdezni tőled, hogy mennyi ideig ért a napsugárzás, illetve hogy milyen betegséged volt korábban. Az orvos ezután, meghozza a döntést, hogy elégséges-e az otthoni, illetve a rendelőjében a kezelés vagy beutal esetleg a kórházba.

Mikor kell kórházba menni?

  • erős fájdalom esetén
  • súlyos hólyagosodás esetén
  • fejfájás esetén
  • zavartság esetén
  • hányinger, hányás esetén

Vizsgálatok és tesztek

Az orvos a kórházban le fogja írni a kortörténetedet és elvégzi a fizikális vizsgálatot, amely a leégés mértékét hivatott megállapítani. Súlyosabb esetben, főleg ha már volt korábban súlyos betegséged, laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet el az orvos, amely a sérülésed súlyosságát állapítja meg.

A napégés kezelése otthon

Napégésre, a gyógyszertárakban kapható napégést hűsítő kenőcs, krém vagy spray a legjobb, mely megnyugtatja a gyulladt bőrt. Ha otthon nektek is van aloe vera növényetek, akkor használd a levele belsejében lévő kocsonyás anyagot, amely szintén jó hatással van a meggyötört bőrre.

Hűvös, de nem jéghideg fürdő is segíthet. Kerüld a fürdősót, fürdőolajat és a parfümöt, mert irritációhoz vezethetnek. Ne dörzsöld a bőrödet szivaccsal, inkább kézzel szappanozd be magad. Kerüld az égett bőrfelület borotválását. Használj puha törölközőt és óvatosan itasd fel a nedvességet a bőrödről, ne dörzsöld. Használj egy könnyű illatanyag-mentes, kifejezetten napégésre való hidratáló krémet. Az illatosított testápoló irritálhatja a bőrt. Igyál sok folyadékot! Természetesen addig ne menj napra, amíg be nem gyógyul a napégésed.

Megelőzés

A legbiztosabb módja a megelőzésnek, ha elővigyázatosak vagyunk a napon tartózkodás ideje alatt. A széles karimájú kalap, a hosszú ujjú ing és a hosszú nadrág, továbbá a napvédő krémek megvédik a bőrödet a legnagyobb sugárzás esetén is.

Minél magasabb a naptejed faktorszáma, annál nagyobb védelmet tud számodra biztosítani a káros napsugarak ellen. Ha bemész a vízbe, illetve megizzadsz, kend be magad újra, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy nincs még itt az ideje.

Lehetőleg ne tartózkodj a napon délelőtt 10 órától délután 15 óráig, még árnyékban is csak korlátozott ideig.

Bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok, egyéb bőrbetegségre előírt készítmények, pattanás kezelésére szolgáló vényköteles pirulák és kenőcsök, növényi hatóanyagot tartalmazó gyógykészítmények, (például orbáncfű), érzékenyebbé tehetik a bőrödet. Ha ilyet használsz, kérj tanácsot a kezelőorvosodtól, hogy ilyenkor mit tegyél, illetve minden esetben olvasd el a gyógyszerek tájékoztatóját, ahol a fényérzékenységről is olvashatsz.

Mit okozhat a napégés?

Az enyhe napégés szövődménymentes és nincsen hosszú távú következménye, csak egy kis bőrpírrel, kellemetlen égő érzéssel járhat. A napégés után 4-7 nappal lehámlik a bőr és megszűnik a kellemetlen érzésed. Ez gyakran jár együtt viszketéssel, főleg éjszaka, vagy izzadáskor, illetve zuhanyzás után.

A sok napozás okozhat idő előtti öregedést, súlyosabb ráncosodást, pigmentált bőrelváltozást, anyajegy alakulhat ki, vagy a meglévő nagyobbodhat, sötétedhet és különböző rosszindulatú (rákos) bőrdaganatokat. A szemben szürkehályogot okozhat a napsugárzás, ezért érdemes olyan napszemüveget választani, ami kiszűri az UVA és az UVB sugarakat.

A nyári szünet, a jól megérdemelt pihenés könnyen kellemetlenné válhat, ha nem vigyázol eléggé. Szórakozz, pihenj nagyokat és csak óvatosan a napozással!

(M. T.)