Miért nem engedik a szüleim?

2011.02.19.
Kedves Szakértő, kérlek segíts!
16 éves vagyok, és a szüleim nem engedik, hogy szőrtelenítsek. Sehol.
Egyetlen egy botlásom volt, amitől a szüleim bizalma megrendült, de azóta rendesen viselkedem, és mindent elmondok nekik.(Csak annyi volt a probléma, hogy nem szóltam nekik arról, hogy egy ismeretlen fiúval találkozom. Szerencsére nem lett belőle semmi bajom. Azóta a rossz környezetemből egy másik, új iskolába jöttem. Egy hatosztályosba.) Azóta felhőtlen a kapcsolatunk, nagyon sokat nevetünk. Igazi családot alkotunk. Nem utálom, ha megfogják a kezem, szívesen megyek el velük bárhova. Nem szégyenlem őket. Megengedik nekem a sminket és a körömlakkot is. Habár nem szoktam használni. Mégpedig amiatt, hogy nincs önbizalmam a lábam miatt. Annyira csúnya, fekete rajta a szőr, amit valószínűleg az utcán nem látni, mert nem azt nézik. De az iskolában nagyon csúnyán tudnak nézni rám a lányok. Lenéznek. És ez zavar. Az egyik osztálytársnőm, aki utál is, magasabb rendűnek tekinti magát nálam, holott elég nagy a feneke és nem is olyan szép, mint amilyennek hiszi magát, plusz nagyon agresszív.(Mindenki ezt mondja róla a háta mögött.) Ráadásul attól is félek, hogy a nálam fiatalabb fiúk - akik előszeretettel csúfolódnak másokon - engem vesznek célpontba és piszkálni fognak a lábammal. Nagyon nem szeretném. Nem vagyok híres a suliban és nem is szeretnék. A lábam miatt sem szeretnék ismertté válni. Szerintem én vagyok a egyetlen lány, aki nem szőrtelenít.
Hetente háromszor táncolok. Ír szteppelek. 2 alkalommal egy iskolába járok, 1 alkalommal pedig egy tánccsoportba, fellépni szoktunk. A tánccsoportba csak lányok járnak, ők már régebb óta ismernek és elfogadnak, tudják, hogy anyuék nem engedik. De a másik helyre csak 2010. szeptember óta járok és azóta a próbákon harisnyát húzok, hogy ne láthassák meg. Az időjárás is nekem kedvezett, így farmerbe mentem és az órákon és az öltözőn kívül sem láthatták. Viszont volt egy verseny még januárban és az öltözésnél biztos meglátták néhányan. Nagyon rossz érzés volt. Egy táncosnak nem kéne szőrös lábakkal élnie. A slussz poén az, hogy jár a táncra egy srác, aki kicsit idősebb, de nem ez a fontos. Kezdjük megismerni egymást és nem akarom, hogy még egy baráti kapcsolat se maradjon meg a lábam miatt.
Egyébként ennek köszönhetően nem hordok szoknyát, habár nagyon tetszenek. Van legalább 4 szoknyám, mégsem veszem fel, mert nem hiszem, hogy nekem ez megengedett volna. Úgy érzem, hogy ez a szőr kérdés behálózta az életem és mindenben korlátoz. Abban, hogy elengedjem magamat bárhol. A táncon, a suliban, vagy épp csak egy strandon...
Legutóbb amikor megkérdeztem anyukámat, hogy miért nem engedi, azt mondta, hogy azért, mert minél korábban elkezdem, annál erősebb lesz a szőröm. Pedig az interneten olvastam - és a barátaim is azt mondták - hogy a gyantázás nem erősíti a szőrt, csak a borotva. Hezitált mielőtt ezt mondta. Anyu semmit sem tud az egészről, mert ő sem szőrtelenít. Apu elfogadja őt úgy, ahogy van. De az én koromban szinte sehol nem találni olyan fiút, aki ezt elfogadná. A fiúk a szőrtelen lányokat kedvelik, akár jó a személyiségem, akár nem.
Nem tudom mit tegyek. Nem tudom, hogyan beszéljek anyuékkal. Tanácstalan vagyok. És rettenetesen elkeseredett.
Kérlek segíts!

Szakértőnk válasza a Miért nem engedik a szüleim? kérdésre

Kedves Levélíró!

Nagyon tetszett a leveled, mégpedig azért, mert látom, hogy próbálod megérteni a szüleid nézőpontját is, tehát több irányból igyekszel megközelíteni a problémát, ésszel. Biztos vagyok benne, hogy fogsz tudni (fogunk tudni) olyan megoldást találni, amivel mindenki elégedett lehet. Teljesen megértem, hogy zavarnak a szőrszálak. Azért azt se felejtsd el, hogy ha van olyan ember, aki emiatt nem fogad el téged, vagy akivel emiatt nem lesztek barátok, azért nem is olyan nagy kár. Viszont az is tény, hogy napjainkban a hölgyeknél a lábak és a hónalj szőrtelenítése gyakorlatilag ugyanannyira elfogadott (és elvárt), mint mondjuk a dezodor használata.

Ha eddig nem történt meg, akkor meséld el a szüleidnek, hogy miért is szeretnéd a lábaidat szőrteleníteni. Olvassatok esetleg együtt utána (keress akár megfelelő oldalakat), hogy milyen szőrtelenítési módszerek vannak. Valóban igazad van, a gyantázás és az epilálás egyáltalán nem erősíti meg a szőrzetet, éppen ellenkezőleg: pár hónap után a szőrszálak sűrűsége és erőssége kifejezetten csökken. Tulajdonképpen bármelyik módszert próbálod is ki, mind elvégezető otthon is. Én úgy érzem, hogy csak egy pici választja el az anyukádat attól, hogy rábólintson a dologra és ha türemesen, higgadtan megbeszéletik, szerintem igazat fog neked adni.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor