Kompressziós harisnya hátránya, veszélye

2014.09.16.
Tisztelt Szakorvos!
Rendszeresen, szinte naponta görkorizok hosszú távokat, 30-40 km-t nagyon intenzív tempóban. Gyakorlatilag egy komoly kardio edzés ez nekem, végig olyan tempóban megyek, ahogy csak bírom. Az edzés végére enyhén szokott fájni a vádlim, ami nem komoly fájdalom, inkább csak olyan izomlázhoz hasonló "kellemesen kifáradt érzés".
Nemrég olvastam, hogy futók, kerékpárosok kompressziós harisnyát szoktak felvenni a futó/kerékpáros nadrág alá. Kipróbáltam én is kétféle kompressziós harisnyanadrágot, és meglepődtem mennyire kényelmes benne edzeni annak ellenére, hogy amúgy nagyon szorít. Nagyon jól összetartja az izmokat, sőt, ami a lényeg, hogy kevésbé fáradok el, és az edzés utáni enyhe fájdalom is alig jelentkezik. Az edzés utáni nyújtás is kellemesebb a harisnyában. Mind a kétféle harisnya nejlon, a különbség közöttük, hogy az egyik 12-17Hgmm-es, a másik pedig 24-32Hgmm-es. Ez utóbbi amúgy jobban kifejti hatását, persze sokkal vastagabb és szorosabb is.
A kérdésem az volna, hogy ezeknek a kompressziós harisnyáknak van e valami mellékhatásuk, hátrányuk, veszélyük egészséges emberre nézve? Ugyanis semmilyen keringési, érrendszeri betegségem, vagy visszerességem nincs. Csupán a sport miatt hasznosnak találom, de nem szeretnék vele bajt okozni. Ha nem mozgok, hanem leülök hosszabb időre a harisnyában, akkor el szokott néha zsibbadni a lábam. Azt sem tudom, melyik az a Hgmm érték, amit használhatok, de arra rájöttem, hogy minél magasabb annál hatékonyabb.
Továbbá ha nincs semmi veszélye, akkor létezik e kompressziós felső (hosszú ujjú póló), ha igen, azt is szabad hordani edzéshez?
Mennyi ideig szabad egyszerre használni ezeket a harisnyákat? Van erre bármi megkötés? Mert sokszor egész nap rajtam lenne a túrák helyszínére való oda-vissza utazás miatt. Melyik az ajánlott márka ezek közül?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Szakértőnk válasza a Kompressziós harisnya hátránya, veszélye kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem gondolom, hogy bármiféle veszélyt jelentene a kompressziós harisnya viselése, mozgás közben. Ugyanakkor pihenés során nem célszerű a viselése, mivel egyrészt szerencsére nem szenvedsz visszérbetegségben, másrészt, ahogy írod is, nem kényelmes, túl szoros (erre utal a zsibbadás is). Ezeknek a harisnyáknak a célja eredetileg az, hogy a nagyobb gravitációnak kitett ereket (az alsó végtag vénái) védje, illetve javítsa bennük a keringést. Így a felső végtagon igazából nincsen értelme viselni, természetesen speciális sportöltözéket lehet, de az más kategória.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor