Lélek blog
#Lélek

A depresszió fajtái

2012.09.09.
kisroka

 Hát kezdetnek, bár ez minden depresszióval foglalkozó cikkben le van írva, bemásolom én is a kilenc alaptünetet. Ha ezek közül legalább öt két hétnél tovább fennáll, az illető valószínűleg depressziós. Tehát:


1. szomorú, nyomott, üres hangulat


2. az érdeklődés beszűkülése, közömbösség, nem okoz örömet semmi


3. étvágytalanság, ritka esetben farkasétvágy


4. álmatlanság, nyugtalan alvás, vagy túlzott aluszékonyság


5. lelassultság, gátoltság, vagy nyugtalanság, izgatottság, felkavartság


6. fizikai és lelki fáradtság, erőtlenség


7. bűntudat, kóros önvádlás


8. képtelenség a koncentrációra, döntéshozásra, feledékenység


9. halállal és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, halálvágy, öngyilkossági kísérlet


Maga a depresszió egy kimutatható, kémiai zavar a neurotranszmitterek szintjén. A szerotonin-szint lecsökken, és ez hatással van a hangulatunkra, az étvágyunkra, az alvás-ébrenlét bioritmusra, a fájdalomérzékelésra és még egy csomó egyébre is.


 A depressziót lehet osztályozni:


 erőssége szerint:


 A depresszió intenzitása szerint van enyhe, közepes és súlyos depresszió,amit még major vagy klinikai depressziónak is neveznek. A súlyos depresszió lehet hallucinációkkal "megtoldott", vagy hallucináció nélküli.


oka szerint


Itt két fajtát különböztetnek meg, az endogén és a reaktív depressziót. Az endogén depresszió teljesen testi eredetű, nincs semmi lelki ok, ami kiváltaná. A reaktív depressziót valamilyen lelki dolog váltotta ki, és ez a gyakoribb fajta. Van, hogy egy hirtelen nagy trauma váltotta ki, például egy közeli személy elvesztése, vagy nemi erőszak, de kialakulhat lassan, sok kisebb okból. Néhány nő szülés után lesz depressziós, ezt postpartum depressziónak hívják.


a szorongásos depresszió


Erről akkor beszélünk, ha a tünetek nem elegek a depresszió diagnózis felállításához, de azért van belőlük 2-4, és a szorongás tüneteivel párosulnak.


a disztímia


A disztímia a depresszió enyhébb, de krónikus formája. A diagnózis felállításához a depresszió 3-4 tünete kell jelen legyen legalább két évig. Bár enyhébb a depressziónál, ez is komoly szenvedés. Ez egy krónikus visszafogottság, aggódás, igazi örömre képtelenség, önmarcangolás.


a bipoláris zavar


A bipoláris zavar vagy mániás depresszió esetében a depressziós epizódok mániás, azaz abnormálisan felfokozott epizódokkal váltakoznak. A mánia tünetei a csökkent alvásigény, csökkent kritikai készség, eufória, nyugtalanság, túlzott önértékelés.