Szorongás, depresszió, vagdosás, öngyilkosság

Krízishelyzetek-egy kamasz szemével.
Mert itt vannak közöttünk. Ha téged épp egyik se érint, akkor egy barátodat. Vagy osztálytársadat. Ha segítségre van szükséged, itt találsz néhány hasznos dolgo

kisroka 2012.08.30. - 18:55 16681 látogatás 3 bejegyzés

A depresszió fajtái

2012-09-09 19:11:02

 Hát kezdetnek, bár ez minden depresszióval foglalkozó cikkben le van írva, bemásolom én is a kilenc alaptünetet. Ha ezek közül legalább öt két hétnél tovább fennáll, az illető valószínűleg depressziós. Tehát:


1. szomorú, nyomott, üres hangulat


2. az érdeklődés beszűkülése, közömbösség, nem okoz örömet semmi


3. étvágytalanság, ritka esetben farkasétvágy


4. álmatlanság, nyugtalan alvás, vagy túlzott aluszékonyság


5. lelassultság, gátoltság, vagy nyugtalanság, izgatottság, felkavartság


6. fizikai és lelki fáradtság, erőtlenség


7. bűntudat, kóros önvádlás


8. képtelenség a koncentrációra, döntéshozásra, feledékenység


9. halállal és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, halálvágy, öngyilkossági kísérlet


Maga a depresszió egy kimutatható, kémiai zavar a neurotranszmitterek szintjén. A szerotonin-szint lecsökken, és ez hatással van a hangulatunkra, az étvágyunkra, az alvás-ébrenlét bioritmusra, a fájdalomérzékelésra és még egy csomó egyébre is.


 A depressziót lehet osztályozni:


 erőssége szerint:


 A depresszió intenzitása szerint van enyhe, közepes és súlyos depresszió,amit még major vagy klinikai depressziónak is neveznek. A súlyos depresszió lehet hallucinációkkal "megtoldott", vagy hallucináció nélküli.


oka szerint


Itt két fajtát különböztetnek meg, az endogén és a reaktív depressziót. Az endogén depresszió teljesen testi eredetű, nincs semmi lelki ok, ami kiváltaná. A reaktív depressziót valamilyen lelki dolog váltotta ki, és ez a gyakoribb fajta. Van, hogy egy hirtelen nagy trauma váltotta ki, például egy közeli személy elvesztése, vagy nemi erőszak, de kialakulhat lassan, sok kisebb okból. Néhány nő szülés után lesz depressziós, ezt postpartum depressziónak hívják.


a szorongásos depresszió


Erről akkor beszélünk, ha a tünetek nem elegek a depresszió diagnózis felállításához, de azért van belőlük 2-4, és a szorongás tüneteivel párosulnak.


a disztímia


A disztímia a depresszió enyhébb, de krónikus formája. A diagnózis felállításához a depresszió 3-4 tünete kell jelen legyen legalább két évig. Bár enyhébb a depressziónál, ez is komoly szenvedés. Ez egy krónikus visszafogottság, aggódás, igazi örömre képtelenség, önmarcangolás.


a bipoláris zavar


A bipoláris zavar vagy mániás depresszió esetében a depressziós epizódok mániás, azaz abnormálisan felfokozott epizódokkal váltakoznak. A mánia tünetei a csökkent alvásigény, csökkent kritikai készség, eufória, nyugtalanság, túlzott önértékelés.

eddig 3 hozzászólás érkezett
Új hozzászóláshoz jelentkezz be!
Alice1 írta:
Dátum 2015-03-11 17:32:27
Nemrégóta vagyok depressziós állapotban.Orvos még nem látott, de nem is kell, összeszedem magam...valószínüleg...Csak most annyira szörnyű minden...Utálom magam, az egész világot.Jobb híján (vagdosás feltűnő lenne) harapdálom magam, hogy egy hétig ott vannak a nyomai.Néha úgy érzem most azonnal be akarok ugrani egy szakadékba.Pszichológus!Na csak az kéne még nekem.Csak a legjobb barátnőmnek mondtam el.Nem akarok én itt "Fővárosi Nagycirkuszt".Ha valaha meg tudom oldani szép csendben fogom csak.Tud valaki tippet adni?
kisroka írta:
Dátum 2013-08-02 17:05:01
én írtam az utolsó kommentet, csak elfelejtettem bejelentkezni.
csillagvirag írta:
Dátum 2013-07-30 10:44:37
Mit lehet tenni ha rám tör a nem birom tovább érzés?