Szorongás, depresszió, vagdosás, öngyilkosság

Krízishelyzetek-egy kamasz szemével.
Mert itt vannak közöttünk. Ha téged épp egyik se érint, akkor egy barátodat. Vagy osztálytársadat. Ha segítségre van szükséged, itt találsz néhány hasznos dolgo

kisroka 2012.08.30. - 18:55 15690 látogatás 6 bejegyzés

A depresszió fajtái

2012-09-09 19:11:02

 Hát kezdetnek, bár ez minden depresszióval foglalkozó cikkben le van írva, bemásolom én is a kilenc alaptünetet. Ha ezek közül legalább öt két hétnél tovább fennáll, az illető valószínűleg depressziós. Tehát:


1. szomorú, nyomott, üres hangulat


2. az érdeklődés beszűkülése, közömbösség, nem okoz örömet semmi


3. étvágytalanság, ritka esetben farkasétvágy


4. álmatlanság, nyugtalan alvás, vagy túlzott aluszékonyság


5. lelassultság, gátoltság, vagy nyugtalanság, izgatottság, felkavartság


6. fizikai és lelki fáradtság, erőtlenség


7. bűntudat, kóros önvádlás


8. képtelenség a koncentrációra, döntéshozásra, feledékenység


9. halállal és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, halálvágy, öngyilkossági kísérlet


Maga a depresszió egy kimutatható, kémiai zavar a neurotranszmitterek szintjén. A szerotonin-szint lecsökken, és ez hatással van a hangulatunkra, az étvágyunkra, az alvás-ébrenlét bioritmusra, a fájdalomérzékelésra és még egy csomó egyébre is.


 A depressziót lehet osztályozni:


 erőssége szerint:


 A depresszió intenzitása szerint van enyhe, közepes és súlyos depresszió,amit még major vagy klinikai depressziónak is neveznek. A súlyos depresszió lehet hallucinációkkal "megtoldott", vagy hallucináció nélküli.


oka szerint


Itt két fajtát különböztetnek meg, az endogén és a reaktív depressziót. Az endogén depresszió teljesen testi eredetű, nincs semmi lelki ok, ami kiváltaná. A reaktív depressziót valamilyen lelki dolog váltotta ki, és ez a gyakoribb fajta. Van, hogy egy hirtelen nagy trauma váltotta ki, például egy közeli személy elvesztése, vagy nemi erőszak, de kialakulhat lassan, sok kisebb okból. Néhány nő szülés után lesz depressziós, ezt postpartum depressziónak hívják.


a szorongásos depresszió


Erről akkor beszélünk, ha a tünetek nem elegek a depresszió diagnózis felállításához, de azért van belőlük 2-4, és a szorongás tüneteivel párosulnak.


a disztímia


A disztímia a depresszió enyhébb, de krónikus formája. A diagnózis felállításához a depresszió 3-4 tünete kell jelen legyen legalább két évig. Bár enyhébb a depressziónál, ez is komoly szenvedés. Ez egy krónikus visszafogottság, aggódás, igazi örömre képtelenség, önmarcangolás.


a bipoláris zavar


A bipoláris zavar vagy mániás depresszió esetében a depressziós epizódok mániás, azaz abnormálisan felfokozott epizódokkal váltakoznak. A mánia tünetei a csökkent alvásigény, csökkent kritikai készség, eufória, nyugtalanság, túlzott önértékelés.


Hozzászólások száma: (3)

Hogy hagyjam abba a vagdosást? ll. rész

2012-09-05 12:20:55

 Találtam egy másik oldalt, amin hasznos tippek vannak, egy kicsit más megközelítésből. Itt rá kell jönnöd, hogy mi(k)ért vagdosod magad, és ennek tudatában kell keresned valami mást helyette. Mert ugye, ha a vagdosást elveszed magadtól, adnod kell magadnak valami más módszert, hogy megküzdj a problémáiddal. Az eredeti cikket itt olvashatod, angol nyelven: http://www.helpguide.org/mental/self_injury.htm .


 Ha azért vagdosol, hogy kifejezd a fájdalmat és erős érzéseket


 -fess, rajzolj, vagy firkálj egy nagy darab papírra piros festékkel vagy kariókával


 -írd le az érzéseidet egy naplóba


 -írj egy dalt vagy verset, ami kifejezi, hogy mit érzel


 -írj le egy papírra minden negatív érzést, aztán tépd szét a papírt


 -hallgass olyan zenét , ami kifejezi az érzéseidet


Ha azért vagdosol, hogy lecsillapítsd és megnyugtasd magad


 -zuhanyozz le meleg vízzel, vagy vegyél egy forró fürdőt (használj valami kellemes illatú tusfürdőt)


 -ölelgess egy kutyát vagy macskát, játssz vele


 -csavard magad egy meleg takaróba


 -masszírozd a nyakad, kezed vagy lábad


 -hallgass nyugtató zenét


Ha azért vagdosol, mert elszigeteltnek és bénultnak érzed magad


 -hívj fel egy barátot (nem muszáj beszélned a vagdosásról)


 -zuhanyozz le hideg vízzel


 -tarts egy jégkockát a kar- vagy térdhajlatodon


 -rágj valami nagyon erős ízűt, például chilli papikát, mentalevelet, vagy grapefruit héjat


 -keress egy önsegítő weboldalt, vagy chat szobát (ide is nyugodtan írhatsz, ha van rá igény, megadom az email címemet is. Én is keresztül megyek/mentem ezeken a dolgokon, de beszélhetünk bármiről)


Ha azért vagdosol, hogy levezesd a feszültséget és a dühödet


 -eddz élénken: szaladj, táncolj, ugrókötelezz, vagy üss egy boxzsákot


 -üsd a párnádat vagy matracodat, vagy sikolts a párnádba


 -nyomkodj egy stressz-labdát vagy gyurmát


 -tépj szét valamit (használt füzetlapot, magazinokat)


 -beszélj magadhoz, akár kiabálj is magadra


 -csinálj valami zajt (játssz valamilyen hangszeren, vagy egyszerűen csak csapdoss lábasokat)


 Egyébként néha még össze is lehet törni ezt-azt. Mondjuk ne pont anyukád kedvenc vázáját, mert abból csak mégnagyobb baj lesz, de egyértelműen többet ér az, hogy ne vágd meg magad, mint egy pohár, ami abszolút pótolható. Te nem vagy az.


Hozzászólások száma: (3)

Egy tipp az iskolakezdéshez

2012-09-02 16:09:28

 Újévkor vagy iskolakezdéskor sokan írnak listát arról, hogy mit szeretnének elérni abban az évben. Ellenben ezek közül van, ami nem sikerül, ami csak újabb kudarcélmény. Még van egy fél nap hétfőig. Fogj egy tollat, és írd le, hogy mit NEM fogsz elvárni magadtól az új tanévben.


 Ülj le, és szelektálj egy kicsit! Mik azok, amiket tudatosan vagy tudat alatt elvárok magamtól? Válogasd ki, mi az ami marad, és mi az, aminek mennie kell. Például: az rendben van, hogy elvárom magamtól, hogy ne legyek szándékosan durva a testvéremmel, de túlzás elvárni azt, hogy minden elsőre sikerüljön. Vagy hogy mindenki szeressen, vagy mindenből jó jegyeim legyenek, vagy sose féljek. Fontos, hogy csak az kerüljön a listára, amiről te is érzed, hogy túlzás elvárni magadtól. Ha igazából nem értesz egyet vele, megint csak elvárás lesz betartani.


 Tűzd ki valahova, és olvasd néha el. És ha például kapsz egy kettest, vagy egyest, emlékeztesd magad, hogy nem várhatod el, hogy folyton tökéletes jegyeid legyenek.


Hozzászólások száma: (0)

Hogy hagyjam abba a vagdosást? l. rész

2012-09-01 16:00:29

 Amikor elhatároztam, hogy most leállok vele, elkezdtem az interneten keresgélni tippeket hozzá. Hát, siralmas. Csak az emózás, hülyézés, meg egyebek mennek ebben a témában. Tény, hogy vannak, akik csak divatból csinálják, és miattuk ítélnek el mindenki mást is, akik segítségre szorulnak.


 Na mármost. A vagdosás öncsonkítás, mivel saját magadat sebzed meg vele direkt. Javallott ilyenkor segítséget kérni. Gondolok itt tanácsadókra, terapeutákra, mentálhigiénés szakemberekre. És azt javasolnám, ha vagdosod magad, próbáld meg tudatosan, az alábbi terv szerint abbahagyni. Ha nem sikerül, vagy visszaesel, vagy úgy érzed, szükséged van segítségre abban, hogy jobban megértsd az érzéseidet, valamint ha a depresszió jeleit veszed észre magadon (holnap írok arról is, de itt a KamaszPanaszon is van róla pár cikk, csak írd be a keresőbe, hogy depresszió) , vagy ha az öngyilkosságon gondolkozol, mindenképp kérj segítséget.


 Angolul ellenben van egy csomó használható cikk. Ezekből fordítok egy kicsit. Az eredetit ezen a linken találjátok meg: http://www.wikihow.com/Stop-Cutting-Yourself .


1. Ha professzionális segítségre van szükséged


 Ha komoly sérülést okozol magadnak (eredetiben azt írja, hogy ha tíz percnél tovább vérzik, de hát Istenem, tíz perc alatt az ember elvérzik!), kérj segítséget azonnal. Ha eltaláltál egy vénát, vagy a vérzés nem akar elállni, hívj mentőt! Amíg kiérkezik, próbáld elszorítani az eret. Ne próbáld magad megoldani, mert egyrészt nem biztos, hogy sikerül, másrészt borzalmas nyomai maradnak.


2. Beszélj valakinek róla


Ez lehet az egyik legnehezebb lépés, de az egyik legfontosabb is. Mindenképp olyan valakit válassz, akiben bízol, és tudod, hogy megérti. Lehetőleg ne olyan valakit válassz, aki szintén vagdossa magát, mert lehet, hogy nem a gyógyulásra koncentrálnátok majd, hanem módszerekről és incidensekről beszélnétek. Kérd meg, hogy tartsa titokban azt, amit megosztasz vele. Ne szomorodj el, ha az első reakciója sokk, félelem vagy undor. Sokan, akik sose vagdosták magukat, el se tudják képzelni, hogy mi értelme van. Adj neki időt, meg fogja érteni, hogy abba akarod hagyni, és ebben az ő segítségére is szükséged van. Megbeszélhetitek, hogy ha úgy érzed, meg akarod vágni magad, előtte felhívod őt, és beszélgethettek arról, hogy mit érzel, vagy akár valami másról, hogy elterelje a figyelmedet.


 Ha nem érzed úgy, hogy tudnál erről beszélni azokkal, akiket ismersz, hívd fel valamelyik lelkisegély-vonalat!  Kék Vonal: 116111, vagy 116123, de még van egy csomó ingyenes, a nap 24 órájában hívható szám.


3. Jó lenne, ha látna egy pszichiáter


 Sok esetben a vagdosás mögött valamilyen hangulatzavar, vagy más lelki betegség van (depresszió, bipoláris zavar, skizofrénia, stb). Ezért ha ez kiderülne, sokkal hatékonyabban tudnál leszokni a vagdosásról. Ajánlhatha neked különböző módszereket (csoportterápia, egyéni terápia, stb), amik segítenek megküzdeni a vagdosással.


4. Tüntess el minden éles tárgyat a közeledből


A vagdosás egy idő után szinte reflexszé válhat. Ha kidobsz, vagy magas helyre raksz minden tárgyat, amit eddig használtál, nyersz egy kis időt. Azt is kipróbálhatod, hogy bezárod valahova az éles tárgyakat, és a kulcsot valami nehezen hozzáférhető helyre rakod. Amíg a kulcsot keresed, van időd, hogy átess a hirtelen támadt késztetésen, elgondolkodhatsz rajta: tényleg ezt akarom?


5. Jöjj rá, hogy mi késztet a vagdosásra


Mikor meg akarod vágni magad, mondd azt magadnak: most várok öt (vagy tíz) percet, mielőtt megtenném. Ez alatt a idő alatt gondolkozz el azon, hogy miért is akarod megtenni. Talán veszekedtél valakivel, akit szeretsz. Mondd ki: meg akarom vágni magam, mert veszekedtem valakivel, akit szeretek, és ettől nagyon rosszul érzem magam. Kezdetnek ennyi elég, de legközelebb tovább si mehetsz. Miért magamat bántom emiatt? A veszekedéshez két ember kell, a másik fél ugyanannyira hibás, mint te. Nem érdemled meg, hogy bárki bántson.


6. Ha nem tudod megállni, válaszd a biztonságosabb módot


Jó ötlet egy befőttesgumit hordani a csuklón, és azt pattogtatni, ha úgy érzed, csak a fájdalom segít. Tarthatsz kis ideig egy jégkockát ott, ahol vagdosni szoktad magad. Ezek is okoznak egy kis fájdalmat, de így sokkal biztonságosabb. Rajzolhatsz pirossal a csuklódra, ha a látvány segít megnyugodni.


7. Keress biztonságosabb módszert az érzéseid kifejezésére


Helyettesítsd az időt, amikor magadat bántod más tevékenységekkel, amik kifejezik, hogy érzed magad. Néhány tipp:


játssz valamilyen hangszeren


rajzolj, fess, faragj, varrj, fűzz gyöngyöt( a rengeteg színes kis bigyó bárkit hamar feldob)


sportolj: szaladj, ugrókötelezz, üss egy boxzsákot, vagy vegyél részt valamilyen küzdősportban


hallgass vidám zenét. Állíts össze egy albumot belőlük és hallgasd, ha szomorú vagy


vezess naplót


írj verset, rövid történeteket, dalokat, vagy egy könyvet


8. Irányítsd másra a figyelmedet!


Próbálj valami másra koncentrálni. Például gondozz egy állatot, növényeket, vagy önkénteskedj. Ezek a tevékenységet elvonják a figyelmedet a negatív dolgokról, és rájössz, hogy igenis vagy valaki.


9. Állítsd meg a késztetést amilyen hamar csak tudod


Ahogy érzed, hogy közeledik a késztetés, vegyél mély levegőt, végezz néhány karkörzést, próbálj lazítani. Mondogasd magadban, hogy nem fogom bántani magam. Feküdj le, ha van rá lehetőség. Feküdj ott, amíg a késztetés elmúlik, aztán beszélj valakivel.


10. Beszélj arról, hogy mi okoz neked ennyi fájdalmat


Ha nem is mással, legalább magadban, a szobádban beszélj hangosan az érzéseidről. Az is segít, ha kiabálsz magadra, hogy kiadd a feszültséget, a lényeg, hogy ne fojtsd magadba. Ha hangosan, tisztán és érthetően beszélsz, az segít jobban átlátni a helyzetet.


11. Mit mondanál, ha egy barátod lenne ilyen helyzetben?


Képzeld el, hogyan nyugtatnál meg egy nagyon jó barátot, aki bántani akarja magát. Midenkinek  a saját érvei a legmeggyőzőbbek.


12. Szeresd magad


Ha úgy érzed, utálod magad, valószínűbb, hogy magadat bántod, ha rossz hangulatban vagy. Nem számít, ki mit mond, szeretned kell magad. Akit szeretsz, azt nem bántod.


Írd le az összes dolgot, amit szeretsz magadban. Ez lehet akár az is, hogy "szeretem, ahogy a sötét farmerem áll rajtam", "szeretem a szemem színét", vagy "szeretem a hangomat". Készíts egy listát azokról a jó dolgokról, amiket más mondott rólad.


13. Gondolkozz pozitívan


Most még nagyon nehéz megküzdeni a késztetésekkel, de ne felejtsd, hogy ez idővel könnyebb lesz. A felépüléshez bármelyik függőségből türelem és kitartás kell, de meg tudod csinálni. A jó hír, hogy a vagdosás csak lelki függőséget okoz, fizikait nem, mint például a drogok. És a drogfüggőségből is fel lehet épülni, akkor ebből miért ne lehetne?


+14. Döntsd el, miért érdemes abbahagyni


Ez az én tippem. Könnyebben megy ez az egész, ha van előtted egy cél. Miért is éri meg abbahagynom a vagdosást? Lehet, hogy ha felnősz, orvos akarsz lenni, és segíteni az embereken. Vagy író. Vagy mérnök, vagy bármi. Lehet, hogy szeretnél majd néhány gyereket. Vagy elutazni Ausztráliába. Vagy megtalálni az életed párját. Vagy örökbefogadni egy helyes néger vagy kínai kisgyereket. Vagy motorral végigszáguldani New York utcáin. Vagy bármi más. Döntsd el, neked miért éri meg.


Hozzászólások száma: (1)

öngyilkos gondolatok- Mire számíthatsz?

2012-08-31 12:06:29

 Mostanában sokat látok olyan kommenteket, írásokat, hogy "folyton az öngyilkosságon gondolkodom, mit tegyek?", vagy  "félek orvoshoz menni, mert bezárnak a bolondokházába".  Szerintem minimum annyira kéne foglalkozni ezekkel a tévhitekkel az iskolában, mint a szexuális felvilágosítással.


 Sokan félnek pszichiáterhez fordulni a bajukkal, mert azt hiszik, őrültnek nyilvánítják őket. Vagy ellenkezőleg, nem fogják komolyan venni őket. Én az utóbbitól féltem. Az igazság az, hogy ha öngyilkossági gondolataid vannak, akkor az már komoly dolog. És ebben a kis bejegyzésben azt szeretném kábé felvázolni, hogy mik a lehetőségeid, és mikre számíthatsz. De először is:


 Mi számít öngyilkossági gondolatnak?


 Az öngyilkossági gondolatoknak nagyon széles skálája van. Ezek időrendben nagyjából így néznek ki:


 - az ember elkezd foglalkozni a halál gondolatával. Ilyenkor még nem is nagyon tudatosul benne, hogy ' hoppá, én most az öngyilkosságra gondolok egyre többet, ez biztosan jelent valamit.'


 -egyre többet gondol rá, és elkezd gondolni a saját halálára is. Innen az események felgyorsulnak.


 -egyre komolyabban foglalkozik vele, azon gondolkodik, hogyan csinálná. De még nem merné megtenni.


 -szinte csak erre gondol, vágyik rá, de közben arra is , hogy valaki rájöjjön, megmentse. Közben dühös is a világra. Őrlődik, hogy mit kéne tennie. Itt a legerősebb a szenvedés. A legtöbben ezen a ponton segítséget kérnek.


 -ha nem kapott segítséget, lassan elkezd nem érezni. Ilyenkor megszűnik a képesség a sírásra. Az egész lénye elkezd tompulni. Ha ez a folyamat a végére ért, az illető meg meri ölni magát.


Az öngyilkosság hatalmas hiba. Ilyenkor az agy szerotonin-szintje nagyon lecsökken, ezért az ember nem gondolkozik teljesen tisztán. Ha felveszel egy napszemüveget, hamar megszokod, és észre se veszed, hogy mindent sötétebben látsz. És ha leveszed, meglepődsz, hogy mennyivel fényesebb minden. Kábé így kell ezt elképzelni. Na de most lássuk, mit tehetsz, ha a fent leírtak alapján magadra ismersz.


 


 1. Ha nem teszel semmit


Ez egy csúszda. Ahogy elkezdtél foglalkozni a halállal, elkezdtél lecsúszni a csúszdán. Magadtól nem valószínű, hogy ki tudsz menekülni belőle. Nem lehetetlen, de van ennél sokkal humánusabb megoldás. Van egy kicsi esélyed arra, hogy valami módon kijuss belőle, de én nem várnám a csodát. Szerintem, ha azt tettem volna, annak tragédia lett volna a vége. Az életedről van szó. Ilyen esetben ne kockáztass. Ha mégis ezt teszed, akkor mint mondtam, vagy sikerül, vagy ami valószínűbb,


 Ha megpróbálod megölni magad


 Ha sikerül, akkor senki sem tudja megmondani, mi lesz veled. De ebben a világban te már nem fogsz élni. A testedet eltemetik, gyászjelentést írnak az újságban.


 Ha túléled, akkor valószínűleg a sürgősségen ébredsz fel. Kimossák a gyomrod, összevarrják a csuklódat, stb. Néhány napig bent tartanak majd. A szüleidet is értesítik, természetesen. Azt nem tudom, hogy kivizsgál-e majd egy pszichiáter, vagy nem. Én nagyon remélem, hogy igen, de nem tudom biztosan. Nem zárnak bolondokházába. Esetleg, ha a szüleid azt akarják, beutalhatnak a gyerekpszichiátriára, egy kis időre, ahol vigyáznak rád, több, mint valószínű, hogy gyógyszert is kapsz, és beszélgetnek veled. De mondom, ezekben nem vagyok teljesen biztos. Mindenesetre a pszichiátria nem olyan nagyon rémes hely, mint amilyennek egyes filmek vagy könyvek lefestik, ezt tudom.


 2. Ha segítséget kérsz


Persze, ezt is jó helyen kell kérni. A lényeg, hogy eljuss egy JÓ pszichiáterhez. Onnantól kezdve már vigyáznak rád, törődnek veled.  Azt nem tudom, hogy ha kiskorú vagy, a szüleid nélkül elmehetsz-e vagy nem. Én külföldön lakom, és nem beszélem jól az országom nyelvét, úgyhogy nálam muszáj volt a szüleim segítségét kérni (szerencsére nem én kellett elmondjam nekik, hanem a terapeutám, ugyanis én már azelőtt is jártam terápiára, a szorongásom miatt. A terapeutám magyar.) Nem mondom, hogy a szüleim repestek az örömtől, de így sokkal jobb volt, mintha az öngyilkossági kísérletem után tudták volna meg. Ha nem mered elmondani nekik, szólj valakinek, akiben bízol, és lehetőleg felnőtt, pl iskolapszichológus, egy tanár, akiben bízol, nagynéni, nagybácsi, edző, stb, akiről tudod, hogy komolyan fog venni. Esetleg felhívhatod a Kék Vonalat, ha elmondod, melyik helységben laksz, ők is segíthetnek neked megtalálni a hozzád közel levő és megbízható pszichiátert. Én leginkább ezt meg az iskolapszichológust javaslom.


 A pszichiáternél mire számíthatok?


Beszélgetni fog veled, kérdezgetni, hogy mióta érzed rosszul magad, különböző tünetekről, a családodról, barátaidról, problémáidról. Ne félj, a szüleid csak addig lesznek bent, amíg felvesznek rólad egy csomó adatot, pl. van-e krónikus betegséged, voltak-e bonyodalmak, amikor születtél, ilyeneket. Valószínűleg vesznek vért tőled, hogy megállapítsák, hogy nem vérszegénység, vagy palzsmirigy-alulműködés okozza-e a tüneteidet. Ha meglesz a diagnózisod, azt részletesen el fogja neked és a családodnak magyarázni. A diagnózisodat teljesen titkosan kezelik, csak te, és a szüleid tudják, és a háziorvosod, aki szintén köteles a titoktartásra.


 Miért jó az, ha elmegyek egy pszichiáterhez?


 1. Megérted, hogy mi történik veled.


 2. Kérdezhetsz tőle, számíthatsz rá.


 3. Kezelést kaphatsz, pszichoterápiát, ami hihetetlenül sokat segít, és esetleg gyógyszert is.


 4. Elmagyarázza a szüleidnek is, hogy min mész keresztül, segít, hogy ők is segíteni tudjanak.


 


Van segítség, hidd el! Nem kell meghalnod. Nekem nagyon sokat segített a pszichiáterem és a terapeutám is, és bár a diagnosztizálás után nem oldódik meg minden egy csapásra, de akkor már jó kezekben vagy, jó úton. A depresszió gyógyítható!


 És még egy tipp: látogassátok meg néha Szeretember Mindennapi örömök blogját! Segít. Remélem, én is segítettem ezzel. Holnap, ha minden igaz, írok arról hogy hogy lehet leszokni a vagdosásról. (nem az én tollaim, csak egy angol cikkből fordítok egy kicsit)


Hozzászólások száma: (0)

Legelőször egy kis statisztika

2012-08-30 19:21:38

 Talán nem túl célszerű ezzel indítani, de fogadjunk, hogy van itt egy-két dolog, amit nem tudtál, és meglep.  •  kb az emberek 15%-a szenved depresszióban élete során (nőknél 20 %)

  • a klinikai depresszióval diagnosztizált személyek 30%-a kísérel meg öngyilkosságot, ennek fele sikerül, azaz

  • a klinikai depresszióval diagnosztizált betegek 15%-a hal meg öngyilkosságban

  • aki 15 éves kora előtt vagdosta magát, ötvenszer valószínűbben követ el a jövőben öngyilkosságot

  • az öngyilkosságok 60%-át depressziós betegek követik el

  • a lakosság 2,5%-a szenved pánikbetegségben

  • aki sokat szorong, hajlamosabb a depresszióra


Hozzászólások száma: (0)