Lélek blog
#Lélek

Hogy hagyjam abba a vagdosást? l. rész

2012.09.01.
kisroka

 Amikor elhatároztam, hogy most leállok vele, elkezdtem az interneten keresgélni tippeket hozzá. Hát, siralmas. Csak az emózás, hülyézés, meg egyebek mennek ebben a témában. Tény, hogy vannak, akik csak divatból csinálják, és miattuk ítélnek el mindenki mást is, akik segítségre szorulnak.


 Na mármost. A vagdosás öncsonkítás, mivel saját magadat sebzed meg vele direkt. Javallott ilyenkor segítséget kérni. Gondolok itt tanácsadókra, terapeutákra, mentálhigiénés szakemberekre. És azt javasolnám, ha vagdosod magad, próbáld meg tudatosan, az alábbi terv szerint abbahagyni. Ha nem sikerül, vagy visszaesel, vagy úgy érzed, szükséged van segítségre abban, hogy jobban megértsd az érzéseidet, valamint ha a depresszió jeleit veszed észre magadon (holnap írok arról is, de itt a KamaszPanaszon is van róla pár cikk, csak írd be a keresőbe, hogy depresszió) , vagy ha az öngyilkosságon gondolkozol, mindenképp kérj segítséget.


 Angolul ellenben van egy csomó használható cikk. Ezekből fordítok egy kicsit. Az eredetit ezen a linken találjátok meg: http://www.wikihow.com/Stop-Cutting-Yourself .


1. Ha professzionális segítségre van szükséged


 Ha komoly sérülést okozol magadnak (eredetiben azt írja, hogy ha tíz percnél tovább vérzik, de hát Istenem, tíz perc alatt az ember elvérzik!), kérj segítséget azonnal. Ha eltaláltál egy vénát, vagy a vérzés nem akar elállni, hívj mentőt! Amíg kiérkezik, próbáld elszorítani az eret. Ne próbáld magad megoldani, mert egyrészt nem biztos, hogy sikerül, másrészt borzalmas nyomai maradnak.


2. Beszélj valakinek róla


Ez lehet az egyik legnehezebb lépés, de az egyik legfontosabb is. Mindenképp olyan valakit válassz, akiben bízol, és tudod, hogy megérti. Lehetőleg ne olyan valakit válassz, aki szintén vagdossa magát, mert lehet, hogy nem a gyógyulásra koncentrálnátok majd, hanem módszerekről és incidensekről beszélnétek. Kérd meg, hogy tartsa titokban azt, amit megosztasz vele. Ne szomorodj el, ha az első reakciója sokk, félelem vagy undor. Sokan, akik sose vagdosták magukat, el se tudják képzelni, hogy mi értelme van. Adj neki időt, meg fogja érteni, hogy abba akarod hagyni, és ebben az ő segítségére is szükséged van. Megbeszélhetitek, hogy ha úgy érzed, meg akarod vágni magad, előtte felhívod őt, és beszélgethettek arról, hogy mit érzel, vagy akár valami másról, hogy elterelje a figyelmedet.


 Ha nem érzed úgy, hogy tudnál erről beszélni azokkal, akiket ismersz, hívd fel valamelyik lelkisegély-vonalat!  Kék Vonal: 116111, vagy 116123, de még van egy csomó ingyenes, a nap 24 órájában hívható szám.


3. Jó lenne, ha látna egy pszichiáter


 Sok esetben a vagdosás mögött valamilyen hangulatzavar, vagy más lelki betegség van (depresszió, bipoláris zavar, skizofrénia, stb). Ezért ha ez kiderülne, sokkal hatékonyabban tudnál leszokni a vagdosásról. Ajánlhatha neked különböző módszereket (csoportterápia, egyéni terápia, stb), amik segítenek megküzdeni a vagdosással.


4. Tüntess el minden éles tárgyat a közeledből


A vagdosás egy idő után szinte reflexszé válhat. Ha kidobsz, vagy magas helyre raksz minden tárgyat, amit eddig használtál, nyersz egy kis időt. Azt is kipróbálhatod, hogy bezárod valahova az éles tárgyakat, és a kulcsot valami nehezen hozzáférhető helyre rakod. Amíg a kulcsot keresed, van időd, hogy átess a hirtelen támadt késztetésen, elgondolkodhatsz rajta: tényleg ezt akarom?


5. Jöjj rá, hogy mi késztet a vagdosásra


Mikor meg akarod vágni magad, mondd azt magadnak: most várok öt (vagy tíz) percet, mielőtt megtenném. Ez alatt a idő alatt gondolkozz el azon, hogy miért is akarod megtenni. Talán veszekedtél valakivel, akit szeretsz. Mondd ki: meg akarom vágni magam, mert veszekedtem valakivel, akit szeretek, és ettől nagyon rosszul érzem magam. Kezdetnek ennyi elég, de legközelebb tovább si mehetsz. Miért magamat bántom emiatt? A veszekedéshez két ember kell, a másik fél ugyanannyira hibás, mint te. Nem érdemled meg, hogy bárki bántson.


6. Ha nem tudod megállni, válaszd a biztonságosabb módot


Jó ötlet egy befőttesgumit hordani a csuklón, és azt pattogtatni, ha úgy érzed, csak a fájdalom segít. Tarthatsz kis ideig egy jégkockát ott, ahol vagdosni szoktad magad. Ezek is okoznak egy kis fájdalmat, de így sokkal biztonságosabb. Rajzolhatsz pirossal a csuklódra, ha a látvány segít megnyugodni.


7. Keress biztonságosabb módszert az érzéseid kifejezésére


Helyettesítsd az időt, amikor magadat bántod más tevékenységekkel, amik kifejezik, hogy érzed magad. Néhány tipp:


játssz valamilyen hangszeren


rajzolj, fess, faragj, varrj, fűzz gyöngyöt( a rengeteg színes kis bigyó bárkit hamar feldob)


sportolj: szaladj, ugrókötelezz, üss egy boxzsákot, vagy vegyél részt valamilyen küzdősportban


hallgass vidám zenét. Állíts össze egy albumot belőlük és hallgasd, ha szomorú vagy


vezess naplót


írj verset, rövid történeteket, dalokat, vagy egy könyvet


8. Irányítsd másra a figyelmedet!


Próbálj valami másra koncentrálni. Például gondozz egy állatot, növényeket, vagy önkénteskedj. Ezek a tevékenységet elvonják a figyelmedet a negatív dolgokról, és rájössz, hogy igenis vagy valaki.


9. Állítsd meg a késztetést amilyen hamar csak tudod


Ahogy érzed, hogy közeledik a késztetés, vegyél mély levegőt, végezz néhány karkörzést, próbálj lazítani. Mondogasd magadban, hogy nem fogom bántani magam. Feküdj le, ha van rá lehetőség. Feküdj ott, amíg a késztetés elmúlik, aztán beszélj valakivel.


10. Beszélj arról, hogy mi okoz neked ennyi fájdalmat


Ha nem is mással, legalább magadban, a szobádban beszélj hangosan az érzéseidről. Az is segít, ha kiabálsz magadra, hogy kiadd a feszültséget, a lényeg, hogy ne fojtsd magadba. Ha hangosan, tisztán és érthetően beszélsz, az segít jobban átlátni a helyzetet.


11. Mit mondanál, ha egy barátod lenne ilyen helyzetben?


Képzeld el, hogyan nyugtatnál meg egy nagyon jó barátot, aki bántani akarja magát. Midenkinek  a saját érvei a legmeggyőzőbbek.


12. Szeresd magad


Ha úgy érzed, utálod magad, valószínűbb, hogy magadat bántod, ha rossz hangulatban vagy. Nem számít, ki mit mond, szeretned kell magad. Akit szeretsz, azt nem bántod.


Írd le az összes dolgot, amit szeretsz magadban. Ez lehet akár az is, hogy "szeretem, ahogy a sötét farmerem áll rajtam", "szeretem a szemem színét", vagy "szeretem a hangomat". Készíts egy listát azokról a jó dolgokról, amiket más mondott rólad.


13. Gondolkozz pozitívan


Most még nagyon nehéz megküzdeni a késztetésekkel, de ne felejtsd, hogy ez idővel könnyebb lesz. A felépüléshez bármelyik függőségből türelem és kitartás kell, de meg tudod csinálni. A jó hír, hogy a vagdosás csak lelki függőséget okoz, fizikait nem, mint például a drogok. És a drogfüggőségből is fel lehet épülni, akkor ebből miért ne lehetne?


+14. Döntsd el, miért érdemes abbahagyni


Ez az én tippem. Könnyebben megy ez az egész, ha van előtted egy cél. Miért is éri meg abbahagynom a vagdosást? Lehet, hogy ha felnősz, orvos akarsz lenni, és segíteni az embereken. Vagy író. Vagy mérnök, vagy bármi. Lehet, hogy szeretnél majd néhány gyereket. Vagy elutazni Ausztráliába. Vagy megtalálni az életed párját. Vagy örökbefogadni egy helyes néger vagy kínai kisgyereket. Vagy motorral végigszáguldani New York utcáin. Vagy bármi más. Döntsd el, neked miért éri meg.