Lélek blog

Szorongás, depresszió, vagdosás, öngyilkosság

Krízishelyzetek-egy kamasz szemével.
Mert itt vannak közöttünk. Ha téged épp egyik se érint, akkor egy barátodat. Vagy osztálytársadat. Ha segítségre van szükséged, itt találsz néhány hasznos dolgot.

kisroka 3 db bejegyzés a blogon
 20714 látogatás

A depresszió fajtái

2012.09.09.

 Hát kezdetnek, bár ez minden depresszióval foglalkozó cikkben le van írva, bemásolom én is a kilenc alaptünetet. Ha ezek közül legalább öt két hétnél tovább fennáll, az illető valószínűleg depressziós. Tehát:


1. szomorú, nyomott, üres hangulat


2. az érdeklődés beszűkülése, közömbösség, nem okoz örömet semmi


3. étvágytalanság, ritka esetben farkasétvágy


4. álmatlanság, nyugtalan alvás, vagy túlzott aluszékonyság


5. lelassultság, gátoltság, vagy nyugtalanság, izgatottság, felkavartság


6. fizikai és lelki fáradtság, erőtlenség


7. bűntudat, kóros önvádlás


8. képtelenség a koncentrációra, döntéshozásra, feledékenység


9. halállal és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, halálvágy, öngyilkossági kísérlet


Maga a depresszió egy kimutatható, kémiai zavar a neurotranszmitterek szintjén. A szerotonin-szint lecsökken, és ez hatással van a hangulatunkra, az étvágyunkra, az alvás-ébrenlét bioritmusra, a fájdalomérzékelésra és még egy csomó egyébre is.


 A depressziót lehet osztályozni:


 erőssége szerint:


 A depresszió intenzitása szerint van enyhe, közepes és súlyos depresszió,amit még major vagy klinikai depressziónak is neveznek. A súlyos depresszió lehet hallucinációkkal "megtoldott", vagy hallucináció nélküli.


oka szerint


Itt két fajtát különböztetnek meg, az endogén és a reaktív depressziót. Az endogén depresszió teljesen testi eredetű, nincs semmi lelki ok, ami kiváltaná. A reaktív depressziót valamilyen lelki dolog váltotta ki, és ez a gyakoribb fajta. Van, hogy egy hirtelen nagy trauma váltotta ki, például egy közeli személy elvesztése, vagy nemi erőszak, de kialakulhat lassan, sok kisebb okból. Néhány nő szülés után lesz depressziós, ezt postpartum depressziónak hívják.


a szorongásos depresszió


Erről akkor beszélünk, ha a tünetek nem elegek a depresszió diagnózis felállításához, de azért van belőlük 2-4, és a szorongás tüneteivel párosulnak.


a disztímia


A disztímia a depresszió enyhébb, de krónikus formája. A diagnózis felállításához a depresszió 3-4 tünete kell jelen legyen legalább két évig. Bár enyhébb a depressziónál, ez is komoly szenvedés. Ez egy krónikus visszafogottság, aggódás, igazi örömre képtelenség, önmarcangolás.


a bipoláris zavar


A bipoláris zavar vagy mániás depresszió esetében a depressziós epizódok mániás, azaz abnormálisan felfokozott epizódokkal váltakoznak. A mánia tünetei a csökkent alvásigény, csökkent kritikai készség, eufória, nyugtalanság, túlzott önértékelés.

Hogy hagyjam abba a vagdosást? ll. rész

2012.09.05.

 Találtam egy másik oldalt, amin hasznos tippek vannak, egy kicsit más megközelítésből. Itt rá kell jönnöd, hogy mi(k)ért vagdosod magad, és ennek tudatában kell keresned valami mást helyette. Mert ugye, ha a vagdosást elveszed magadtól, adnod kell magadnak valami más módszert, hogy megküzdj a problémáiddal. Az eredeti cikket itt olvashatod, angol nyelven: http://www.helpguide.org/mental/self_injury.htm .


 Ha azért vagdosol, hogy kifejezd a fájdalmat és erős érzéseket


 -fess, rajzolj, vagy firkálj egy nagy darab papírra piros festékkel vagy kariókával


 -írd le az érzéseidet egy naplóba


 -írj egy dalt vagy verset, ami kifejezi, hogy mit érzel


 -írj le egy papírra minden negatív érzést, aztán tépd szét a papírt


 -hallgass olyan zenét , ami kifejezi az érzéseidet


Ha azért vagdosol, hogy lecsillapítsd és megnyugtasd magad


 -zuhanyozz le meleg vízzel, vagy vegyél egy forró fürdőt (használj valami kellemes illatú tusfürdőt)


 -ölelgess egy kutyát vagy macskát, játssz vele


 -csavard magad egy meleg takaróba


 -masszírozd a nyakad, kezed vagy lábad


 -hallgass nyugtató zenét


Ha azért vagdosol, mert elszigeteltnek és bénultnak érzed magad


 -hívj fel egy barátot (nem muszáj beszélned a vagdosásról)


 -zuhanyozz le hideg vízzel


 -tarts egy jégkockát a kar- vagy térdhajlatodon


 -rágj valami nagyon erős ízűt, például chilli papikát, mentalevelet, vagy grapefruit héjat


 -keress egy önsegítő weboldalt, vagy chat szobát (ide is nyugodtan írhatsz, ha van rá igény, megadom az email címemet is. Én is keresztül megyek/mentem ezeken a dolgokon, de beszélhetünk bármiről)


Ha azért vagdosol, hogy levezesd a feszültséget és a dühödet


 -eddz élénken: szaladj, táncolj, ugrókötelezz, vagy üss egy boxzsákot


 -üsd a párnádat vagy matracodat, vagy sikolts a párnádba


 -nyomkodj egy stressz-labdát vagy gyurmát


 -tépj szét valamit (használt füzetlapot, magazinokat)


 -beszélj magadhoz, akár kiabálj is magadra


 -csinálj valami zajt (játssz valamilyen hangszeren, vagy egyszerűen csak csapdoss lábasokat)


 Egyébként néha még össze is lehet törni ezt-azt. Mondjuk ne pont anyukád kedvenc vázáját, mert abból csak mégnagyobb baj lesz, de egyértelműen többet ér az, hogy ne vágd meg magad, mint egy pohár, ami abszolút pótolható. Te nem vagy az.

Hogy hagyjam abba a vagdosást? l. rész

2012.09.01.

 Amikor elhatároztam, hogy most leállok vele, elkezdtem az interneten keresgélni tippeket hozzá. Hát, siralmas. Csak az emózás, hülyézés, meg egyebek mennek ebben a témában. Tény, hogy vannak, akik csak divatból csinálják, és miattuk ítélnek el mindenki mást is, akik segítségre szorulnak.


 Na mármost. A vagdosás öncsonkítás, mivel saját magadat sebzed meg vele direkt. Javallott ilyenkor segítséget kérni. Gondolok itt tanácsadókra, terapeutákra, mentálhigiénés szakemberekre. És azt javasolnám, ha vagdosod magad, próbáld meg tudatosan, az alábbi terv szerint abbahagyni. Ha nem sikerül, vagy visszaesel, vagy úgy érzed, szükséged van segítségre abban, hogy jobban megértsd az érzéseidet, valamint ha a depresszió jeleit veszed észre magadon (holnap írok arról is, de itt a KamaszPanaszon is van róla pár cikk, csak írd be a keresőbe, hogy depresszió) , vagy ha az öngyilkosságon gondolkozol, mindenképp kérj segítséget.


 Angolul ellenben van egy csomó használható cikk. Ezekből fordítok egy kicsit. Az eredetit ezen a linken találjátok meg: http://www.wikihow.com/Stop-Cutting-Yourself .


1. Ha professzionális segítségre van szükséged


 Ha komoly sérülést okozol magadnak (eredetiben azt írja, hogy ha tíz percnél tovább vérzik, de hát Istenem, tíz perc alatt az ember elvérzik!), kérj segítséget azonnal. Ha eltaláltál egy vénát, vagy a vérzés nem akar elállni, hívj mentőt! Amíg kiérkezik, próbáld elszorítani az eret. Ne próbáld magad megoldani, mert egyrészt nem biztos, hogy sikerül, másrészt borzalmas nyomai maradnak.


2. Beszélj valakinek róla


Ez lehet az egyik legnehezebb lépés, de az egyik legfontosabb is. Mindenképp olyan valakit válassz, akiben bízol, és tudod, hogy megérti. Lehetőleg ne olyan valakit válassz, aki szintén vagdossa magát, mert lehet, hogy nem a gyógyulásra koncentrálnátok majd, hanem módszerekről és incidensekről beszélnétek. Kérd meg, hogy tartsa titokban azt, amit megosztasz vele. Ne szomorodj el, ha az első reakciója sokk, félelem vagy undor. Sokan, akik sose vagdosták magukat, el se tudják képzelni, hogy mi értelme van. Adj neki időt, meg fogja érteni, hogy abba akarod hagyni, és ebben az ő segítségére is szükséged van. Megbeszélhetitek, hogy ha úgy érzed, meg akarod vágni magad, előtte felhívod őt, és beszélgethettek arról, hogy mit érzel, vagy akár valami másról, hogy elterelje a figyelmedet.


 Ha nem érzed úgy, hogy tudnál erről beszélni azokkal, akiket ismersz, hívd fel valamelyik lelkisegély-vonalat!  Kék Vonal: 116111, vagy 116123, de még van egy csomó ingyenes, a nap 24 órájában hívható szám.


3. Jó lenne, ha látna egy pszichiáter


 Sok esetben a vagdosás mögött valamilyen hangulatzavar, vagy más lelki betegség van (depresszió, bipoláris zavar, skizofrénia, stb). Ezért ha ez kiderülne, sokkal hatékonyabban tudnál leszokni a vagdosásról. Ajánlhatha neked különböző módszereket (csoportterápia, egyéni terápia, stb), amik segítenek megküzdeni a vagdosással.


4. Tüntess el minden éles tárgyat a közeledből


A vagdosás egy idő után szinte reflexszé válhat. Ha kidobsz, vagy magas helyre raksz minden tárgyat, amit eddig használtál, nyersz egy kis időt. Azt is kipróbálhatod, hogy bezárod valahova az éles tárgyakat, és a kulcsot valami nehezen hozzáférhető helyre rakod. Amíg a kulcsot keresed, van időd, hogy átess a hirtelen támadt késztetésen, elgondolkodhatsz rajta: tényleg ezt akarom?


5. Jöjj rá, hogy mi késztet a vagdosásra


Mikor meg akarod vágni magad, mondd azt magadnak: most várok öt (vagy tíz) percet, mielőtt megtenném. Ez alatt a idő alatt gondolkozz el azon, hogy miért is akarod megtenni. Talán veszekedtél valakivel, akit szeretsz. Mondd ki: meg akarom vágni magam, mert veszekedtem valakivel, akit szeretek, és ettől nagyon rosszul érzem magam. Kezdetnek ennyi elég, de legközelebb tovább si mehetsz. Miért magamat bántom emiatt? A veszekedéshez két ember kell, a másik fél ugyanannyira hibás, mint te. Nem érdemled meg, hogy bárki bántson.


6. Ha nem tudod megállni, válaszd a biztonságosabb módot


Jó ötlet egy befőttesgumit hordani a csuklón, és azt pattogtatni, ha úgy érzed, csak a fájdalom segít. Tarthatsz kis ideig egy jégkockát ott, ahol vagdosni szoktad magad. Ezek is okoznak egy kis fájdalmat, de így sokkal biztonságosabb. Rajzolhatsz pirossal a csuklódra, ha a látvány segít megnyugodni.


7. Keress biztonságosabb módszert az érzéseid kifejezésére


Helyettesítsd az időt, amikor magadat bántod más tevékenységekkel, amik kifejezik, hogy érzed magad. Néhány tipp:


játssz valamilyen hangszeren


rajzolj, fess, faragj, varrj, fűzz gyöngyöt( a rengeteg színes kis bigyó bárkit hamar feldob)


sportolj: szaladj, ugrókötelezz, üss egy boxzsákot, vagy vegyél részt valamilyen küzdősportban


hallgass vidám zenét. Állíts össze egy albumot belőlük és hallgasd, ha szomorú vagy


vezess naplót


írj verset, rövid történeteket, dalokat, vagy egy könyvet


8. Irányítsd másra a figyelmedet!


Próbálj valami másra koncentrálni. Például gondozz egy állatot, növényeket, vagy önkénteskedj. Ezek a tevékenységet elvonják a figyelmedet a negatív dolgokról, és rájössz, hogy igenis vagy valaki.


9. Állítsd meg a késztetést amilyen hamar csak tudod


Ahogy érzed, hogy közeledik a késztetés, vegyél mély levegőt, végezz néhány karkörzést, próbálj lazítani. Mondogasd magadban, hogy nem fogom bántani magam. Feküdj le, ha van rá lehetőség. Feküdj ott, amíg a késztetés elmúlik, aztán beszélj valakivel.


10. Beszélj arról, hogy mi okoz neked ennyi fájdalmat


Ha nem is mással, legalább magadban, a szobádban beszélj hangosan az érzéseidről. Az is segít, ha kiabálsz magadra, hogy kiadd a feszültséget, a lényeg, hogy ne fojtsd magadba. Ha hangosan, tisztán és érthetően beszélsz, az segít jobban átlátni a helyzetet.


11. Mit mondanál, ha egy barátod lenne ilyen helyzetben?


Képzeld el, hogyan nyugtatnál meg egy nagyon jó barátot, aki bántani akarja magát. Midenkinek  a saját érvei a legmeggyőzőbbek.


12. Szeresd magad


Ha úgy érzed, utálod magad, valószínűbb, hogy magadat bántod, ha rossz hangulatban vagy. Nem számít, ki mit mond, szeretned kell magad. Akit szeretsz, azt nem bántod.


Írd le az összes dolgot, amit szeretsz magadban. Ez lehet akár az is, hogy "szeretem, ahogy a sötét farmerem áll rajtam", "szeretem a szemem színét", vagy "szeretem a hangomat". Készíts egy listát azokról a jó dolgokról, amiket más mondott rólad.


13. Gondolkozz pozitívan


Most még nagyon nehéz megküzdeni a késztetésekkel, de ne felejtsd, hogy ez idővel könnyebb lesz. A felépüléshez bármelyik függőségből türelem és kitartás kell, de meg tudod csinálni. A jó hír, hogy a vagdosás csak lelki függőséget okoz, fizikait nem, mint például a drogok. És a drogfüggőségből is fel lehet épülni, akkor ebből miért ne lehetne?


+14. Döntsd el, miért érdemes abbahagyni


Ez az én tippem. Könnyebben megy ez az egész, ha van előtted egy cél. Miért is éri meg abbahagynom a vagdosást? Lehet, hogy ha felnősz, orvos akarsz lenni, és segíteni az embereken. Vagy író. Vagy mérnök, vagy bármi. Lehet, hogy szeretnél majd néhány gyereket. Vagy elutazni Ausztráliába. Vagy megtalálni az életed párját. Vagy örökbefogadni egy helyes néger vagy kínai kisgyereket. Vagy motorral végigszáguldani New York utcáin. Vagy bármi más. Döntsd el, neked miért éri meg.