Az én fogszabim története

Az én fogszabim története

2012.10.09.

Kb. 12 éves lehettem, mikor 2 év éjszakai fogszabályzásra ítéltek, mert "a pókot is kiharaptam a sarokból". Ezzel nem is volt semmi gond, gyönyörű egyenes fogsorom lett, mire 14 lettem. Bár sohasem szerettem, elvégre mi tudjuk, mennyire kényelmetlen, de kitartóan hordtam minden este, és meg is lett az eredménye.

Telt-múlt az idő, és mikor éppen külföldön voltam tavaly márciusban, elkezdett mozogni a szemfogam. Nagyon megijedtem, mert soha egyetlen rossz fogam sem volt, nem kellett se tömni, se húzni. Amint tehettem, elmentem a fogorvosomhoz. Mondanom sem kell, egyenesen kinevetett. Mert milyen dolog az már, hogy valakinek 17 évesen még tejfogai legyenek? Pedig így volt.

A két alsó szemfogam egész egyszerűen nem esett ki, és így szabályozták 2 éven keresztül, abban reménykedve, hogy majd úgyis kiesnek és helyükre a vasfogak már előre elkészített kis ágyikóban fognak kibújni. Nem így történt..

Ugyanis az a két drága vasfogam annyira ki akart bújni, hogy a tejfogaim mellé nőttek ki, így nekem 17 éves koromig az átlagnál 2-vel több fogam volt :D Igen, nagyon különlegesnek éreztem magamat, hiszen az orvos is megmondta: ez igen szokatlan.

Elküldtek ismét a fogszabályzós specialistához (aki az éjszakait is menedzselte), aki nagy örömmel üdvözölte az oly rég látott Zs-t, aki mindig olyan rendesen hordta a fémet. Pár héten belül ki is húzta mind a két alsó tejfogamat, nem szabadott megvárni, míg kiesnek, mert minél tovább maradnak, annál hosszabb lett volna a fogszabályozásom időtartama.

Most 2 év állandó lett az ítélet. Nem tudom, hogy ha előre-hátra álló fogakat húznának egy egyenes síkba, az mennyire fájna, de az az 1-1 fognyi hely (kb fél centi, összesen 1 cm) nagyon is fáj(t). 2011 áprilisa óta tűröm a havi rendszerességű húzást. Egy év alatt már annyira összehúzta a rést, hogy egy papírlapot nem lehetne a 2 fogam közzé tenni. De még mindig vannak rajta apróbb simítások, még kb. fél évig lesz fent, de a nehezén túl vagyok. Gondoltam én...

A fogorvosom ugyanis megemlítette, hogy nem fog ennyivel elengedni. Ugyanis most 2-vel "kevesebb" fogam van, mint amivel 2 évig szabályozták (az éjszakaival), tehát nem erre a fogsorra volt kitalálva az a "beállítás". Magyarul most az alsó fogsorom sokkal kisebb lett, így nagyon mély a harapásom, szinte ki tudom dugni a nyelvemet, ha összezárom a fogaimat.
Van még egy hátránya is ennek az egésznek: hiába kaptam barázdatömést, egyre inkább nem érnek össze a rágófogaim, egyre alacsonyabb a rágásom hatásfoka, ha értitek, mire gondolok.

Már előre félve kérdeztem, akkor mi a teendő? Mire ő megadta a választ, amit én azóta is elutasítok, hiába lenne logikus: Ki kell húzni felülről is 2 fogat, majd azt is összehúzni, így a két fogsorom azonos méretű lesz, a harapásom pedig tökéletes. Fel mertem tenni a nagy kérdést, hogy az mégis mennyi időt venne igénybe? Logikus, hogy az is minimum 2 évet. Várjunk csak, akkor ez azt jelenti, hogy kb 20-21 éves koromra levennék a felsőt is és utána még 2 év éjszakai? Köszi :)

Így hát én ezt nem engedélyeztem, aminek ő persze egyáltalán nem örült, mert így úgy érzi, nem végez teljes munkát. De ha a másik szempontból nézzük, ezzel az előző 2 évi saját munkáját dobná ki az ablakon, mikor a kicsi Zs-nek az éjszakaival szép fogakat varázsolt :)

Röviden ennyi az én történetem, ami még korántsem ért véget, hiszen nem is beszéltünk a még ki nem bújt bölcsességfogaimról, amik a röntgenfelvételemen már ott kacsintgatnak reám azt sugallva, hogy még pár foghúzás ígyis-úgyis kijár nekem...

Forgasd a tollad, írd ki magadból!

Ez a Te oldalad! Küldd el nekünk írásodat, és szerkesztőink rövid átfutás után megjelentetik írásod! Miért is jó ez neked? Megoszthatod a világgal, barátokkal, ismerősökkel és másokkal gondolataidat és véleményedet a világról, egészségről, egészséges életről. Te hogyan képzeled el az életedet? Te hogyan tudnál segíteni másokon, hogy jobban és egészségesebben érezzék magukat a bőrükben? Most rajtad a sor! Ragadj billentyűzetet és gépelj!