pénz
#Zöldövezet

Egy hétig kevés pénzből kreatívan

2012.05.23.
1 perces olvasási idő

Rebeka egy cikk olvasása után úgy döntött, hogy kipróbálja, milyen, ha egy hétig nem költ sem a zsebpénzéből, sem pedig a fizetéséből olyan dolgokra, amelyek nem létfontosságúak. Azt, hogy hogyan boldogul, a Rebeka kipróbálta blogban követhetitek nyomon.

Úgy tűnik, hogy lassan eltűnnek az értékek a mai világból, és mindent a pénz ural. Sok ember vallja: pénz nélkül semmit se lehet csinálni, és boldoggá is csak ez tehet. Persze mi, tinik is kezdünk így gondolkodni. A szüleink sokszor mondják, hogy pénznekünk mindenünk megvan, és a legtöbb dolog csak az ölünkbe hullott. Ez igaz, ám a generációs problémákon nem tudunk segíteni. Azon viszont igen, hogy miként tudjuk jobban megbecsülni az értékeket, miként tudjuk tisztelni a lehetőségeinket, illetve hogyan kezeljük okosan a pénzt.

Egy cikk olvasása után úgy döntöttem, hogy kipróbálom, milyen, ha egy hétig nem költök sem a zsebpénzemből, sem pedig a fizetésemből olyan dolgokra, amelyek nem létfontosságúak. (Mindössze egy 1500 forintos kvótát kaptam beosztásra, amelyet csak vészhelyzet esetén költhetek el, ha akadna ilyen.) Így nem járhatok el moziba vagy kávézóba, és nem vásárolhatok olyan dolgokat sem, amelyek mások számára luxusnak tűnhetnek (a mai világban akár egy pár új cipő is komoly megterhelést jelent bizonyos családok számára. Ez sokaknak hihetetlennek tűnhet, pedig ez a valóság). Kísérletemmel szeretném megmutatni a mindennapi élet igazi lényegét, és arra ösztönözni a tiniket, hogy elgondolkodjanak mindezen.

A világon rengeteg dolog van, ami ingyen és bérmentve örömet okoz. Sőt! Ezeknek a dolgoknak kellene túlsúlyban lenniük az életünkben! Álljunk meg egy percre, és gondolkozzunk: ahelyett, hogy az aprót számolnánk a pénztárcánkban, szánjunk egy kis időt magunkra, másokra, és a környezetre. Egy jó könyv, egy kiadós beszélgetés, séta a tóparton, vagy egy őszinte nevetés nélkül a pénz mit sem ér, hiszen az élet nem élet a szépségek nélkül. A legszebb dolgok benned rejtőznek!

(Gy.R.)