fogyókúra
#Táplálkozás

Ételek, melyekkel könnyebben fogyhatsz

2016.11.02.
2 perces olvasási idő

Már több fogyókúrás módszert is kipróbáltál, teljesen hatástalanul? Szeretsz nassolni, vagy csak időnként rád tör a cukoréhség? Az alábbi ételek nem csak a cukoréhséget csillapítják, de rendszeres fogyasztásukkal könnyen megszabadulhatsz a felesleges kilóidtól!

Tudtad, hogy több mint egy tucat olyan étel létezik, melyek csökkentik az étvágyat és a cukor iránti éhséget, felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat, így segítik a fogyást? Ráadásul sokaknak ezek közül egyéb egészségjavító hatásuk is van. Melyek ezek? Lássuk!

1. Tojás

Felejtsd el a reggeli bagettet vagy vajas kenyeret! A tojás tele van proteinnel, amely telítettség érzetet biztosít, így sokkal tovább bírjuk étkezés nélkül. Ráadásul a protein segít a vércukorszint szinten tartásában, így előzve meg, hogy ránk törjön a hirtelen éhség.

2. Bab

Talán még nem hallottál a kolecisztokininről, de ez az egyik legjobb fogyasztó. Ez az emésztőrendszeri hormon nem más, mint természetes étvágycsökkentő, mely a babban nagy mennyiségben található. Mindemellett rostokban gazdag, és koleszterinszint-csökkentő hatással is bír.

3. Saláta

Hajlamos vagy az étkezések során degeszre enni magad? Csökkenthető a kalóriabevitel, ha étkezés előtt egy nagy adag salátát fogyasztasz. Az alacsony kalóriatartalmú saláta által ugyanis telítettségérzet alakul ki a gyomrodban, így jóval kevesebbet fogsz a főételből enni. Mindemellett a saláta tele van C- és E-vitaminnal, folsavval, likopinnel, karotinoiddal, melyek mind segítik az immunrendszert a betegségekkel szemben vívott harcban.

4. Zöld tea

A zöld teában található karcsúsodást elősegítő anyag a közhiedelemmel ellentétben nem a koffein, hanem a katekin nevű antioxidáns, mely gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést, valamint az úgynevezett rossz koleszterinszintet is (LDL).

5. Körte

Egy közepes méretű körtében kb. 6 gramm rost található, míg a második helyen álló almában csak 3 gramm, mely segíti a telítettségérzetet. Mindkettő úgynevezett pektin rostokat tartalmaz, mely csökkenti a vércukorszintet, így segít megelőzni az étkezések közötti nassolást.

6. Leves

Egy csésze csirke húsleves ugyanannyira csökkenti az étvágyat, mint egy szelet csirke. Kutatók szerint a legegyszerűbb leves is elnyomja az éhségérzetet, a jelenség magyarázata pedig az, hogy telítettségérzetet keltve becsapja az agyunkat.

7. Olíva olaj

Az olíva olajban található telítetlen zsírok felgyorsítják az anyagcserét és segít a zsírégetésben. Használd salátaöntetként, vagy mártogass bele kenyeret!

8. Grapefruit

Étkezések előtt egy fél grapefruit vagy az abból készült gyümölcslé fogyasztása jelentősen elősegíti a fogyást. A gyümölcs fitokemikáljai csökkentik az inzulinszintet, így a szervezet a bevitt kalóriát energiává alakítja zsírszövet helyett.

9. Fahéj

Naponta egy negyed teáskanálnyi fahéj fogyasztása nem csak a fogyást segíti, hanem csökkenti a vércukorszintet, koleszterinszintet, és a kettes típusú diabéteszben szenvedőknél a trigliceridszintet.

10. Ecet

Az ecetes ételek jól telítenek, ráadásul az ecet ellensúlyozza a vércukorszint emelkedését, mely a finomított szénhidrátok (fehér kenyér, sütemények, stb.) fogyasztása után megfigyelhető.

11. Tofu

Étvágyelnyomó proteint tartalmaz, illetve telítettségérzetet biztosít.

12. Diófélék

Noha egy maréknyi belőlük 165 kalóriát tartalmaz, akik rendszeresen fogyasztanak belőlük, kevesebbet esznek a főétkezések során. Mindemellett gyorsítják az anyagcsere folyamatokat és értékes omega-3 zsírsavakat tartalmaznak.Ráadásul már napi 10 szem pekándió fogyasztása is jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

13. Magas rosttartalmú gabonafélék

Kutatások bizonyítják, hogy jelentősen csökkentheti az étvágyát, ha a reggelt egy tál magas rosttartalmú gabonapehellyel indítjuk.

14. Csípős pirospaprika

A csiliben és az erőspaprikában található capsaicin elnyomja az étvágyat, és gyorsítja az anyagcserét.

(KamaszPanasz)