szexuális orientáció
#Vágyak

Szexuális orientáció

2011.04.07.
1 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

A hormonális és testi változások nyomán a pubertáskorban felerősödnek a szexuális energiák, a kamaszokat a nemiséggel kapcsolatos gondolatok, fantáziák, kérdések fokozottan foglalkoztatják.

Az énfejlődés folyamatában a szexualitás rendkívül fontos szerepet kap. A szexuális orientáció alatt azt értjük, hogy az illető saját neme vagy az ellenkező nem, esetleg mindkettő iránt érez vonzalmat.

Míg heteroszexuális irányultság esetén ellenkező neműek keresik egymás közelségét, addig a homoszexuális leszbikusok és melegek az azonos nemű társaik iránt éreznek romantikus vonzalmat. Biszexualitásról akkor beszélünk, ha a vonzódás az azonos és ellenkező neműek irányába is megnyilvánul. A szexuális orientáció persze nem személyes döntés eredménye, kialakulásában biológiai, pszichés és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak.

Az emberek fejében rengeteg hibás ítélet, sztereotípiákra épülő meggyőződés fogalmazódik meg, ilyen például, amikor egy fiú az átlagosnál nőiesebb adottságokkal, külsővel rendelkezik: egyhamar ráakasztják a „meleg” jelzőt, éppúgy, mint a férfiasabb megjelenésű lányra a „leszbi” minősítést.

A homoszexuális fiatalok azt hiszik, körülöttük mindenki egyértelműen heteroszexuális, ezért valós vágyaikat elnyomva viselkedésükben igyekeznek megfelelni a külső „elvárásoknak”. Úgy érezhetik, meg kell tagadniuk önmagukat, hogy megfeleljenek környezetüknek. Az elutasítástól való félelem miatt ezek a fiatalok gyakran titokban tartják, elfojtják szexuális vágyaikat.

Az elfojtás belső válsághoz vezethet

Az elutasítástól, a cikizéstől, esetleg a bántalmazástól való félelem miatt az érzéseiket rejtegető kamaszok között sokkal nagyobb számban fordulnak elő szorongásos tünetek, depresszió. Sokszor az alkohol- vagy a drogfogyasztást választják, csak hogy ne kelljen szembenézniük valós problémáikkal.

A testi éréssel együtt járó változások, a nemiséggel összefüggő érzések és megnyilvánulásaik, a nemi érintkezés útján terjedő betegségekkel szembeni védekezés számtalan kérdést vethet fel benned is. A szexualitással kapcsolatban felmerülő zűrzavaros kérdéseid megválaszolásában sokat segíthet egy közeli felnőtt rokon, vagy egy szexuálterapeuta.

Megbízható személyt találni s beavatni legféltettebb titkaidba, nem megy egyszerűen. Feltétlenül ügyelj, hogy csakis olyan felnőttet fogadj bizalmadba, aki tájékozott a világ dolgaiban, tapintatos, s elsősorban leinformálható.