bankszámla
#Suli, munka

6 dolog, amit tudnod kell, mielőtt bankszámlát nyitsz

2015.03.23.
2 perces olvasási idő

Az első bankszámlanyitás (az ezzel járó teendők miatt) ijesztőnek tűnhet, de nem kell annak lennie. A megfelelő tervezés és tájékozódás megkönnyítheti a döntést. Az alábbi tippeket követve biztosabban boldogulsz majd.

1. Döntsd el, hogy mennyi pénzt szeretnél a számládra rakni

Egyes bankok meghatároznak egy minimum kezdő egyenleget, ezért vigyél magaddal készpénzt, amikor számlát nyitsz. A számlától függően bizonyos szolgáltatási díjakat is felszámolhatnak, noha a diák- és online bankszámlák után általában nem számolnak fel díjat. Jó ötlet, ha rendszeresen töltesz fel pénzt a számládra. Nem jó, ha sok pénzt tartasz kéznél, és a bankban akár még kamatra is szert tehetsz.

2. Óvakodj a díjaktól

A mai gazdaságban, sok bank olyan eszközökhöz folyamodik, amikkel díjakat szabnak ki azért, amit régen az emberek ingyen megkaptak. Szánj egy kis időt az apró betűs részre is, továbbá tanácsos egy teljes kondíciós listát kérni, ami által jobban átláthatod, hogy mi mindent tartalmaz az adott számlacsomag! A számlának van havi díja? Vajon a bank átvállalja az ATM tranzakció díját, vagy téged terhelnek meg vele? Tedd fel egy banki szakembernek minden felmerülő kérdésedet, mielőtt számlát nyitnál!

3. Nézz az ingyen dolgok mögé

Sok bank számos kedvezménnyel próbál magához csalogatni. Azonban ne dőlj be a hangzatos ígéreteknek, kis részleteknek, hanem nézd a dolgokat összességükben! Vedd figyelembe a bank feltételeit, korlátait és az általános gyakorlatot. Ha az aktuális promóciónak vége, nem biztos, hogy ugyanaz a bank továbbra is olyan kedvező feltételeket nyújt!

4. Keresd meg a legközelebbi ATM-eket

Ezt nagyon könnyű elfelejteni. Az ATM hozzáférés városonként változhat, szóval érdemes bankszámlaszámlanyitás előtt utánanézni annak, hogy hol találhatóak ezek az automaták a városodban, továbbá annak is, hogy milyen költségei vannak az idegen ATM-ből történő pénzfelvételnek. Győződj meg róla, hogy van legalább egy a városban, és gondold végig, hogy milyen helyeken van rá gyakran szükség (pl. vakáció, utazás, stb.) Persze, tarthatsz készpénzt is magadnál, de azért jó, ha több lehetőségünk is van.

5. Szokd meg a gondolatot, hogy bent van a pénzed

Amíg kicsi voltál, valószínűleg ahogy pénzt kaptál, már el is költötted. Lehet, hogy első hallásra nem így tűnik, de a pénz valójában szórakoztatóbb, ha megtakarítod. Ehhez meg kell tanulnod a bankban tartani. Nem „égeti a zsebedet”, hogy megszabadulj tőle, hanem valójában csak akkor veszed elő, amikor tényleg szükséged van valamire. Gondolj a későbbiekre és takarékoskodj a pénzeddel! Ezt akár különféle banki csomagok által is megteheted, érdeklődj erről a bank szakembereinél!

6. Ne félj elsétálni

Nem fogadtál örök hűséget a választott bankodnak. Ha az idők során a körülmények megváltoznak, akár elköltözöl egy másik városba, akkor érdemes újragondolni a lehetőségeidet. Bár a bankok jutalmazzák a hűséget, nem szükséges leragadni egynél, ha az számodra nem a legmegfelelőbb, vagy nem felel meg az elvárásaidnak.

S.C. (www.lifehack.org)