érettségi
#Suli, munka

Érettségiző sztárok

2012.04.25.
2 perces olvasási idő

Rég volt, szép volt. Így is emlékezhetnének az érettségire azok az énekesek-zenészek, akik a Kamaszpanasz mikrofonja elé kerültek. A Vad Fruttik legénységét, a P.A.S.O. frontemberét és az Anna and the Barbies énekesnőjét faggattuk a felkészülésről, az álmatlan éjszakákról és természetesen a vizsgákról.

„A zseni” fehér öltönyben

1999-ben, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban érettségizett KRSA, a P.A.S.O. énekese, aki matematikából központi felvételit írt, mivel a „Közgázra” ment, néhány évvel később ott is végzett. Bevallása szerint heteket vett igénybe a felkészülés, és egy kicsit túlparázta a dolgokat. „Nagyon keménynek éreztem a vizsgákat, és bár később, az egyetemen sokszor kellett nagyobb anyagokat igen rövid idő alatt megtanulni, mégis az érettségi emléke tűnik az egyik legkeményebbnek.”érettségi

És hogy mit tanácsol a színpadon állandóan egyhelyben ugrabugráló énekes a felkészülés időszakára? „Egy kicsit több időt szánjatok a felkészülésre, viszont az intenzív időszak alatt is engedjenek ki néha, menjetek el bulizni, kirándulni, a pihenés alatt majd jobban beépül a tananyag, nem lehet non-stop tanulni, és az alváson sem szabad spórolni”. „Új lemezünkön van egy dal, a Nah give up, ez pont arról szól, hogy soha ne add fel! Talán ez ideális üzenet a vizsgákkal kapcsolatban is” – tette hozzá KRSA.

Majd csak lesz valahogy

New Yorkban, Madridban, majd Budapesten tanult táncot és színészetet Pásztor Anna, aki Vácon érettségizett. Most angol bölcsésznek tanul, de nem egyből az érettségi vizsga után jelentkezett az egyetemre. Úgy gondolja, kell egy kis lazulás, egy pár éves kirándulás, ez idő alatt átgondolja az életét a fiatal, kiderül, mihez van kedve. Ő is külföldön jött rá, mit szeretne tanulni, mivel szeretne foglalkozni, ha felnő. Az énekesnő jelenleg az Anna and the Barbies együttesével járja a világot, többek között Lenny Kravitz előzenekara is voltak már.

Az érettségire a Balaton mellett készült fel, minden simán ment, de egy kissé megváltozott a terv, amikor megjelentek a haverok, illetve meglátogatta a szerelme. Hajnalig ültek a mólón, de bőven maradt idő a tanulásra is. Sikeresen vette az akadályokat és nagyon sokat köszönhetett a lazaságának. „Nem szabad görcsösen megjelenni a vizsgákon, mert még azt is elfeledjük, amit tudunk” – tanácsolja Anna, aki a Mars című dalukat ajánlja azoknak, akik most készülnek érettségire. Ő ennek a szerzeménynek köszönhet egy jó feleletet az egyetemen.

Parázni? Nem szabad!

A Vad Fruttikból az énekes-gitáros Likó Marcell, azaz Marci Várpalotán végzett. „Minket egész évben az érettségivel riogattak. Hogy mennyit tanultam, arra nem nagyon emlékszem, halálra paráztam magamat.” - emlékszik vissza Marci, aki az ötös történelem vizsgáját a helyi csodakocsmában Viktor haverjával ünnepelte.vad fruttik

Attila, a dobos Veszprémben érettségizett, 4,6 lett az átlaga. „Elég parás vizsgázó vagyok, úgyhogy elég sokat készültem, talán egy-két hónapot. Az volt a baj, hogy mire végigértem mindennel, elfelejtettem az elejét, így nem remekeltem annyira a földrajz „felhő” tételénél. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy megtanultam a matek tételeket, és a nyelvtant is végig.” Attilát a szóbeli után az apukája meghívta egy sörre, attól aztán olyan jó kedve lett, hogy rögtön elfelejtette a vizsgákat.

A basszusgitáros, Zoltán szintén Veszprémben végzett, Gyulával, a billentyűssel jártak egy osztályba. A gépgyártás-technológia szakon fizikából kellett érettségiznie. „Mindent az utolsó pillanatban csináltam, sajnos.” - vallja be Zoltán, majd hozzáteszi: a fizika nem ment valami fényesen, de ez már a múlt. „A legjobb tanács a tanulás, abból nem lehet baj, ez a legcélravezetőbb megoldás, és a felesleges idegeskedés ellen is jó, valamint nagyban növeli az önbizalmat.” - javasolja Zoltán. Barátja és zenésztársa, Gyula saját bevallása szerint nem tanult túl sokat az érettségire, már akkor aktívan zenével foglalkozott, illetve rádiózott, de minden vizsgán átment.

A gitáros, Gergő egy-egy hónapot tanult az írásbeli és a szóbeli érettségire, Balatonalmádiban járt magyar-angol tannyelvű suliba. Csupa ötösei voltak, két négyes csúszott csak be. Az érettségi bankett igen emlékezetessé sikeredett, a vacsora után szépen letegeződtek a tanárokkal, majd közösen iszogattak hajnalig.

(Szerző: T.A., újságíró)