kollégium
#Suli, munka

Használati utasítás kollégistáknak szobatársakhoz

2011.08.26.
1 perces olvasási idő

A legtöbb bukott szobatársi kapcsolat oka a kommunikáció, vagy éppen annak hiánya. Akár egy totál idegennel, akár a legjobb barátoddal „bútorozol össze”, a legjobb, ha egyből lefektettek pár alapvető szabályt, hogy elkerüljétek a lehetséges jövőbeli konfliktusokat. És egy pillanatig se hidd azt, hogy csak mert a legjobb barátoddal költöztél össze, kivételt jelentetek ez alól.

Berendezés

Az első dolog legyen az, hogy leülsz az új szobatársaddal (megismerkedtek, ha idegen) és megbeszélitek, ki mivel járul hozzá a háztartáshoz. Ha a saját hűtő és nagy képernyős TV jó ötletnek tűnik, gondolj bele, hogy a koleszszobák, de még az albérletek is kicsik, ezért annál jobb, minél több mozgásteretek marad. Ugyanebből az okból kifolyólag nincs értelme két kenyérpirítót vagy mikrohullámú sütőt vinnetek sem. Beszéljétek meg a szobatársaddal ezeket a dolgokat, hogy elkerüljétek az ilyen fölösleges eseteket. Ha mindkét fél egyenlően kiveszi ebből a részét, senki nem fogja magát kellemetlenül érezni amiatt, hogy a lakásban / szobában szinte minden berendezés egy emberhez tartozik.

Beszélnetek kell még a „közös” fogalmáról. Míg egyesek szó szerint mindent a közösbe dobnak az ételektől a ruhákig, addig mások szeretik külön tudni a dolgaikat. Több oka is lehet annak, ha az osztozkodás nem szükséges, például ha vegetáriánus vagy és speciális ételeket eszel, vagy ha csak a zűrzavart akarod elkerülni. Akárhogy is, őszintének kell lenned az osztozkodással kapcsolatos igényeid ügyében így mindkettőtöknek kedvező határt húzhattok ami a jövőben megvédhet titeket a bosszankodásoktól.

Házimunka

A következő fontos téma a házimunka. Általában két -féle lakótárs létezik: az extra szétszórt és a rendmániás. Akármelyikkel is hoz össze a sors, a legjobb, ha az első pár évben kiosztod a feladatokat. Esetleg kipróbálhatsz egy afféle mentetrendet melyen váltakozik, hogy ki viszi ki a szemetet és ki mosogat el. Vagy ha albérletben éltek, váltogathatjátok ki takarítja a fürdőszobát és ki a nappalit. Akármi is a helyzet, ennek a témának napirenden kell lennie.

Vendégek

Végül az ott alvó vendégek témáját kell megvitatnotok. Szeretnéd, ha a szobatársad napokkal előre jelezze, ha vendéget vár? Nem számít milyen nemű az illető, vagy hogy milyen kapcsolatban van a szobatársaddal,- barát, barátnő, családtag, vagy csak haver- muszáj megbeszélnetek ezeknek a helyzeteknek a szabályait és körülményeit a szobatársaddal.

Fontos tudatosítani magadban, hogy az együttélés egy idegen emberrel nem feltétlenül kellemetlen élmény, tehát próbáld komolyan megismerni a szobatársadat! Ki tudja? Még életre szóló barátság is lehet belőle.

(M.Á.)