zaklatás
#Suli, munka

Mit tehetsz, ha zaklatnak?

2011.10.15.
3 perces olvasási idő

Több dolgot is tehetsz, hogyha zaklatás áldozata vagy. A különböző stratégiák különböző szituációk esetében eredményesek. Ezeket kipróbálhatod és kidolgozhatod egyedül is, ám akkor, ha a zaklatás nem marad abba, érdemes lehet valaki más tanácsát kérni. Ne félj elmondani másnak, hogy mi is történik veled, hiszen segíthetnek neked!

Ahhoz, hogy megállítsd a zaklatást – legyen az szóbeli, fizikai vagy internetes – mindenképpen el kell mondanod valakinek, hogy min is mész keresztül, hiszen így együtt próbálhatjátok meg megoldani a problémát, azaz megállítani a zaklató(ka)t.

Mondd el valakinek

Valakivel beszélgetni különösen fontos erről a dologról, ha nem érzed magadat biztonságban, esetleg félsz vagy nincs sok barátod. Az, hogy segítséget kérsz, nem a gyengeség jele, sokkal inkább az erőé és a bátorságé.

Sok ember segíthet neked, beleértve a barátokat, idősebb testvéreket, tanárokat, családtagokat, pártfogókat illetve a szüleidet. Emellett emberjogi szervezetek is segítséget nyújthatnak egyes esetekben. Oldalunk orvos válaszol rovatában is kérhetsz segítséget!

Hogyan mondd el, hogy zaklatnak?

  • Egyszerűbb lehet, ha olyannal beszélsz, akit jól ismersz és megbízol benne – jóval több támogatást tud nyújtani neked, valamint olyan javaslatai is lehetnek majd, amelyeket fontolóra sem vettél miközben a helyzettel próbáltál megbirkózni.
  • Sokkal kényelmesebben fogod érezni magadat, ha egy barátod is veled megy. Ha esetleg túl ideges vagy ahhoz, hogy rendesen beszélj, akkor le is írhatod a veled történteket.
  • Ha úgy véled, hogy nem fognak elég komolyan venni, esetleg nem hinnének neked, akkor sem szabad azt hinned, hogy az érzéseid nem elég fontosak ahhoz, hogy törődjenek velük. Mindenképpen meg kell próbálnod megállítani a zaklatást. Fontos addig próbálkoznod, amíg a téged érő inzultus abba nem marad.
  • Ha zaklatás áldozatául esel, akkor az sok stresszel járhat és az életed különböző területein is problémákat okozhat – beleértve az önértékelésedet, a kapcsolataidat, a munkádat és a tanulmányaidat.

Oldjam meg egyedül vagy kérjek segítséget?

Attól függően, hogy a zaklatás mennyire komoly, el kell döntened, hogy megpróbálod-e megoldani a problémát először egyedül. A lényeg, hogy máris tettél valamit annak érdekében, hogy meszűnjön a téged érő rossz hatás. Ám akkor, ha úgy érzed, egyedül nem fog menni, vegyél egy mély levegőt és kérj segítséget egy olyan embertől, akiben megbízol.

A következő tippek segítségedre lehetnek, ha szóbeli zaklatás ér. Amikor csak lehetséges, próbáld meg elkerülni a zaklatókat – beleértve a mobilos illetve internetes támadásokat is. A zaklató elkerülése segíthet, főleg ha csak egyedül szokott ellened fordulni. Általában a magányos zaklatóknak éppen az az új lendletet, ha odafigyelsz rájuk, reagálsz arra, amit veled tesznek, és gyakran vesztik el az érdeklődésüket, ha nem vagy jó alany a játékukhoz.

  • Sétálj arrébb, amikor a zaklató megközelít - közben képzeld azt, hogy csak egy barát mellett sétálsz el – ez azért is jó megoldás, mivel a testbeszéded nem mutatja a félelem jeleit.
  • Koncentrálj arra, hogy valami teljesen másra gondolsz – például, hogy mit fogsz tenni hétvégén, elszámolhatsz 100-ig, vagy gondolkozhatsz a házi feladatodon.
  • Gondolj egy mondatra vagy állításra, amit ismételgethetsz a fejedben, amikor a zaklató megközelít, így a félelem érzését is blokkolhatod.

Maradj pozitív!

Nehéz lehet a jó tulajdonságaidra emlékezni, amikor valaki más mindent megpróbál csak azért, hogy a negatív oldaladat mutassa – ám ilyenkor kell leginkább felidézni, hogy milyen értékes személy is vagy, és hogy mennyi mindent csinálsz jól. Emellett a zaklató negatív tulajdonságainak végiggondolása is a segítségedre lehet.

Lógj a saját társaságoddal!

Sokkal nagyobb biztonságban érezheted magadat, hogyha társaságban vagy. Ha pedig egyedül maradsz, akkor is próbálj a közelben kiszúrni olyan embereket, akik segíthetnek neked, hogyha arra lenne szükség.

Légy magabiztos!

A zaklatók azokat szemelik ki áldozatukként, akik gyengének tűnnek, így sokat segít, ha képes vagy kiállni velük szemben. Javaslataink, amely sokat segíthetnek neked:

  • Mondd el nekik, hogy hagyjanak békén.
  • Amikor zaklatnának, csak fordíts nekik hátat és hagyd őket ott.
  • Ha a humorérzékedre támaszkodsz, akkor is könnyen leállíthatod támadóidat.
  • Gondolkodj pozitívan, mondogass magadnak valami ilyesmit, hogy: „Tudom, hogy sokkal jobb vagyok náluk.”, vagy hogy „Én nem ilyen vagyok.”

Maradj távol tőlük

A zaklatás, az erőszak elkerülésének a legjobb módszere az, ha elkerülöd magukat a zaklatókat is. Ezt megoldhatod úgy, hogy más úton mész iskolába, esetleg csak elkerülöd azokat a helyeket, ahol lógni szoktak. Így nem megszöksz előlük, hanem csak vigyázol magadra és próbálsz boldogabban, kényelmesebben élni. Segíthet, ha arra gondolsz, hogy mindenkinek meg van a joga az élethez, a munkához, a tanuláshoz és a játékhoz zaklatás, bosszantás, diszkrimináció és erőszak nélkül. Senki sem érdemli meg, hogy zaklassák.

(Gy. A., ie.reachout.com)