/ RECEPTEK / Finomfőzelék gyorsan
  2012-09-01

Finomfőzelék gyorsan

Májproblémával és keringési zavarban szenvedőknek kiváló egytálétel javaslatunk a következő. Irány a konyha, és ha megvan minden hozzávaló, hozzá is láthatsz a finomfőzelék elkészítéshez!

 


Hozzávalók:

  • 30 dkg répa
  • 30 dkg friss karalábé
  • 30 dkg zöldborsó
  • petrezselyem
  • kevés cukor
  • bors
  • szódabikarbóna

A besamelhez:

  • 6-8 dkg vaj
  • 4-5 evőkanál liszt
  • tej
  • ételízesítő

Hogyan készítsük el a finomfőzeléket?

FinomfőzelékA zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a karalábét pedig kis hasábokra vágjuk. Kevés vajat felolvasztunk egy lábasban, megforgatjuk benne az összevágott petrezselyem felét, majd rátesszük a megmosott, összevágott zöldségeket, egy késhegynyi szódabikarbónát és megforgatjuk. Kb 1 pohár vizet öntünk rá, és fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Megsózzuk, és ha nagyon elfőtt a víz, pótoljuk annyira, hogy épp ellepje a zöldségeket, majd lassú tűzön puhára pároljuk. Ezalatt elkészítjük a besamelt egy kis lábasban.

Felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és habzásig melegítjük. Felöntjük tejjel és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá. Krémes állagú, tejfölszerű masszát kell kapnunk. A besamelt a zöldségekre öntjük, jól elkeverjük, és készre főzzük néhány perc alatt. Ételízesítővel ízesítjük, és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel. Egybesült sertéscombbal (vagy bármi mással :-o) tálaljuk.

Nehézség: közepes

Jó étvágyat kívánunk!