KRESZ
#Jogosítvány

KRESZ kisokos: ekképp cselekedj, ha balesetet szenvedsz!

2023.02.25.
2 perces olvasási idő

Cikksorozatunk előző részeivel minden esetben arra törekedtünk, hogy megelőzhessük azt, hogy bárki balesetet szenvedjen. Viszont sajnos akadnak olyan szerencsétlenségek, amelyekről nem te tehetsz, vagy nem tudod megelőzni nyers elméleti tudással. Mit tegyél baleset esetén?

Ideális esetben sikerül elkerülnöd, hogy baleseted legyen, de ha valamilyen úton-módon bekövetkezne a baj, fontos hogy pontról-pontra kristálytisztán tudd, mit kell tenned, ha épp veled történik meg a szerencsétlenség.

Az alábbi szabályok bármelyikének be nem tartása súlyos jogi következményeket vonhat maga után, szóval figyelmesen olvass minden betűt!

Közúti baleset

  • A balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.
  • Ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíteni kell és a lehetőséghez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről; a helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni. Ha a baleset veszélyes anyagot szállító járművel következett be, a balesettel nem érintett járművek vezetőinek is haladéktalanul értesíteni kell a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) a balesetről, közölni kell a jármű narancssárga alapszínű tábláján feltüntetett számokat.
  • Ha a rendőrhatóság értesítése a (2) bekezdésben foglalt rendelkezés értelmében nem kötelező, de valamelyik érdekelt a baleset miatt rendőri intézkedést kíván, és a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíti, a balesettel érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk.
  • A rendőrhatóság értesítése, illetve rendőri intézkedés hiányában az érdekeltek kötelesek személyazonosságukat és a kötelező felelősségbiztosításuk fennállását hitelt érdemlően igazolni. Ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a károkozó köteles személyi adatait és biztosítója nevét erre alkalmas módon a helyszínen hátrahagyni, és az esetet a felelősségbiztosítási jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően a biztosítónak bejelenteni.
  • Ha - akár a (2), akár a (3) bekezdés alapján - rendőri intézkedés válik szükségessé, a rendőri intézkedés megtörténtéig a vezetőnek szeszes italt fogyasztania tilos.
  • Személysérülést okozó baleset, illetőleg jármű kigyulladása esetében a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani. Tűzoltókészülékkel ellátott jármű vezetője a készüléket a kigyulladt jármű oltásához köteles rendelkezésre bocsátani.
  • A forgalom zavartalanságát - a lehetőséghez képest - baleset bekövetkezése esetén is biztosítani kell.

Ez is érdekelhet: KRESZ kisokos: az alapfogalmak

(KamaszPanasz)