Betegségek, emésztési panaszok

#Betegségek #emésztési panaszok

55 db cikk a témában

#ételmérgezés
2019.08.03.

Ételmérgezés: vigyázz, hogy mit eszel nyáron!

Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás - a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?

#hasmenés
2019.07.28.

A hasmenés a nyaralást is tönkreteheti

Nem árt, ha már most teszünk azért, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékeink maradjanak. A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.

#reflux
2016.04.26.

Ételek gyomorégés és reflux ellen

A gyomorégés és a reflux tüneteit egyes ételek erősíthetik, míg mások mérsékelhetik. Míg például a paradicsom, a csoki, a mentol és az alkohol előidézhetik ezt, sok egyéb étel képes a savas reflux tüneteit csökkenteni.

#máj
2016.02.07.

Vigyázz a májadra!

A mértéktelen alkoholfogyasztással nem csak az agysejtjeinket romboljuk, hanem a májunkat is súlyosan károsítjuk. De nem csak ez, hanem a nehéz, zsíros ételek, a mozgáshiány és a túlsúly is ártalmas.

#tej
2015.12.17.

Mi a különbség a tehéntej-allergia és a tejcukor érzékenység között?

A két betegség közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a kiváltó okok, mind a kezelés terén. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus segítségével összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

#gyomorégés
2015.06.24.

Tudnivalók a gyomorégésről

A gyomorégés egy általános folyamat, ami alkalmanként bárkinek kényelmetlenséget okozhat. Abban az esetben, ha ez gyakran jelentkezik, valószínűleg reflux betegség (GERD) áll a tünet hátterében. A gyomorégés megelőzhető és kezelhető is, ám gyakori megjelenése esetén javasolt felkeresni egy szakértőt, aki részletes kezelési tervet javasol számodra.

#fertőzés
2015.06.16.

Hogyan előzzük meg a fertőzéseket nyaralás során?

A nyári szünidőben útra kelünk, és akár a világ egy-egy távoli pontjára szervezzük nyaralásunkat. Ismeretlen terepen nemcsak kalandok és életre szóló élmények várnak ránk, hanem olyan kórokozók is, amelyek komoly egészségügyi problémát okozhatnak.

#allergia
2015.05.11.

Mi az a mogyoróallergia?

A mogyoró napjainkban az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer, és néha olyan ételekben is felbukkan, amelyekben nem is gondolnánk!

#reflux
2015.02.16.

Mit kell tudni a savas refluxról?

A gyakori, erős gyomorégés az egyik jele a gastroesophagealis reflux betegségnek (GERD), vagy ismertebb nevén a savas refluxnak. A GERD nem csak az időseket veszélyezteti, az aktív életet folytató, egészséges tiniket is érintheti.

#allergia
2015.01.13.

Tejallergia

Akiknek nincs tejallergiájuk, könnyen azt gondolhatják, hogy könnyű elkerülni és a tej felhasználásával készült élelmiszerek fogyasztását. Az igazság azonban az, hogy igen sok étel készül tej vagy tejtermék felhasználásával, így igen nehéz elkerülniük az allergiában szenvedőknek.

#Wernicke-Korszakov-szindróma
2015.01.06.

Az alkoholizmus Wernicke-Korszakov-szindrómához vezethet

A B1-vitamin, más néven a tiamin alapvetően szükséges a szénhidrátok energiává alakításához, a szív, az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Ez a vitamin megtalálható a tésztafélékben, a teljes kiőrlésű gabonában, a sovány húsokban, a borsóban és a szárított babban. A Wernicke-Korszakov-szindróma esetén a tiamin nem megfelelően szívódik fel és tárolódik a szervezetben.

#reflux
2014.11.08.

Reflux vagy gyomorégés tiniknél

A gyomorégés olyan mellkasi fájdalom, amit a nyelőcsőbe jutó gyomorsav okoz, leggyakrabban savas reflux esetén. Bár nagyon fájdalmas, a gyomorégés egyszerűen kezelhető gyógyszerek és diéta segítségével. Ha gyomorégést tapasztalsz, keresd fel az orvosod.

#gyomor
2014.09.04.

A gyomorégés és a rák

Egy új kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa a reflux kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

#kullancs
2014.09.02.

A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek, már több európai országban is megjelentek.

#emésztés
2014.07.30.

Puffadás, gyomorégés: tippek a jobb emésztésért

A rohanó életvitel, a helytelen étkezés, a stressz és a kevés mozgás miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével áttekintjük a leggyakoribb problémákat és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.