napozás
#Betegségek

7 otthoni gyógymód a napégésre

2021.06.30.
3 perces olvasási idő

A nyári napozás nem csak szép bőrszínt eredményezhet, hanem csúnya leégést, fájdalmas bőrproblémákat is okozhat, emellett pedig minden egyes napégéssel növeli az esélyeidet a bőrrák kialakulására.

Mindannyian szeretnénk aranybarnák lenni, de vigyázni kell magunkra! Ha te is túlságosan sokat napoztál és az eredmény csúnya vörös, viszkető, égő bőrfelület lett, akkor a legjobb, ha végigolvasod cikkünket és megtudod, hogy hogyan tudod enyhíteni a napégés tüneteit. Ne feledd, azonban, hogy ezek a módszerek nem csodatévő orvosságok! A nagyon komoly leégést visszafordítani nem tudják, ahhoz már szakember segítsége szükséges!

Napégés ellen

Most pedig lássuk, hogyan orvosoljuk leégésünket egyszerű, lakásunkban bármikor megtalálható „orvosságokkal”!

1. Vegyél egy fürdőt

Természetesen nem csak sima fürdőre gondoltunk. Ha egy kád hűvösebb vízhez pár evőkanál szódabikarbónát adsz, akkor máris egy napégést enyhítő főzetet kapsz. Ülj bele a kádba, majd áztasd magad 15-20 percig. Tovább nem szabad, ugyanis akkor – bármilyen meglepő – kiszáradásnak teszed ki a már egyébként sem egészséges bőrfelületet. Ha végeztél a fürdővel, állj ellen a törölközőnek! Viccesnek hathat, de ha megtörölközöl, akkor a szódabikarbónát is letörlöd, ezáltal a fürdő nem ért semmit. A szárítást hagyd a levegőre!

Ha nincs otthon szódabikarbóna, a zabpehely is kitűnően működhet. Adj körülbelül egy bögrényi zabpelyhet a hűvös, de nem hideg vízhez. Fontos, hogy ne legyen annyira hideg a víz, hogy ne tudj egyből beleülni! Ne használj habfürdőt, fürdősót és semmi egyebet, csakis a zabot!

2. Aloe vera

Az aloe vera kenőcs formában szintén kitűnő orvosság lehet a napégett bőrre. Az aloe vera ugyanis összehúzza a véredénykéket, ezáltal az égő, csípő fájdalmat és a bőrpírt is fokozatosan megszüntetheti. Szerencsére ez a szinte mindenre jó gyógynövény a legtöbb boltban elérhető, sőt, akár a legközelebbi kis boltban is lehetséges, hogy kaphatsz ilyen kenőcsöt. Maga a növény is gyógyhatású. Ha be tudsz szerezni magából a növényből, egészen egyszerűen fogd meg az egyik levelét, hasítsd szét, majd a gélszerű levét egyenesen kend a sérült bőrfelületre. Ismételd meg naponta 5-6 alkalommal, 2-3 napon át! Az eredmény garantált!

3. Használj hideg borogatást

Áztass be egy törölközőt hideg vízbe, majd helyezd egyenesen az égett bőrfelületre. Időről időre nedvesítsd be újra, hogy a hatása ne múljon el. Figyelem! Soha ne használj jeget, vagy fagyasztott termékeket az égett bőrre! A borogatást naponta többször is megismételheted, a közérzetedtől függően. Hogy a hatás még jobb legyen, az áztató vízhez adhatsz más – napégést enyhítő – anyagokat is, így például szódabikarbónát, vagy zabot.

4. Igyál vizet

Ahogyan a Nap megégette a bőröd, úgy valószínűleg ki is szárította azt. Ezért fontos, hogy amíg a napégéssel harcolsz, mindig igyál elegendő vizet, hogy szervezeted pótolni tudja az elveszett készleteit! A jobb hidratáltság továbbá segít abban is, hogy az égett bőr hamarabb meggyógyuljon! Honnan tudod, hogy hidratált vagy? Nos, onnan, ha a vizeleted szinte átlátszó és nem érzel szomjúságot.

5. Borogatás burgonyával

A jó öreg krumpli kétségkívül az egyike a legrégebben ismert fájdalomcsillapítóknak. Az idő bebizonyította, hogy bizony nem csak egy sláger-gyógymódról van szó, hanem tényleg egy természetes, és hatásos „gyógyszerről”. Hogyan tudod használni a napégésre? Vegyél két normál méretű krumplit, mosd meg őket, majd vágd kis darabokra. Ezután turmixold össze, amíg nem lesz teljesen pépes és leveses. (Ha netán túl száraznak tűnik, adj hozzá egy kis vizet.) Ezután helyezd a pépet a sérült bőrfelületre. Hagyd az égett felületen, amíg meg nem szárad a krumpli, majd hideg vízzel öblítsd le. Ha ez a megoldás számodra túlságosan piszkos, akkor a krumplit csavard be egy tiszta gézlapba. Ismételd meg naponta többször pár napon keresztül addig, amíg a bőrpír el nem múlik.

6. Használj kukoricakeményítőt

A napégés általában azokon a helyeken a legjelentősebb, ahol véletlenül elfelejtetted alaposan bekenni magad naptejjel. Így például a bikini vonal környékén, a hónaljon, a vállon, a mellek környékén vagy az arcon. Hogy enyhítsd a fájdalmat, kenj finoman kukoricakeményítőt az égett felületekre! Ne használj vazelint vagy olajat, mivel ezek eltömíthetik a pórusokat és csak súlyosbíthatják a fájdalmat. Ha a leégett felület felhólyagosodott, akkor pedig ne használj semmit, még kukoricakeményítőt se!

7. Használj helyi érzéstelenítőt

A helyi érzéstelenítők az égett bőrfelületet megnyugtatják, ugyanis csökkentik az irritációt és a fájdalmat, így nem fogod piszkálni azt. Ha lehetséges, keress olyan érzéstelenítőt, amely lidokaint tartalmaz. Ugyanis az érzéstelenítők ezen fajtája váltja ki a lehető legkisebb allergiás reakciót.

Nem számít, hogy melyik módszert választod, a lényeg, hogy az számodra a leghatásosabb és legkényelmesebb legyen. Továbbá ne feledd el, hogy ezt az egész tortúrát most a leégés miatt kellett elszenvedned, így legközelebb, ha megfelelően odafigyelsz a naptejre és a napozási szabályokra, már nem kell ezzel foglalkoznod. Ez számodra is megkönnyebbülés és a bőröd számára is. A napégés ugyanis magától gyógyul, de a sok leégés nem tesz jót a bőrnek.

Ami NEM működik

Ez csak egy pár furcsa, meglepő módszer, amit az emberek napégésre használnak az internet szerint. Ne alkalmazd őket!

  • Ételek és italok. Majonéz, mustár, paradicsomlé, gyümölcsdarabok, krumpli, tojásfehérje, tej, író, joghurt, méz, ecet. Sokan ajánlják a lenmaglisztes borogatást is, de ha hidegen rakod fel, akkor is ugyanolyan hatást fejt ki, mint a sima víz. Az egyetlen előnyük a felsorolt termékeknek, hogy ha hidegen kenjük a bőrre, akkor hűti azt. Ne alkalmazd őket, helyettük sima hidegvizes borogatást használj!
  • Bőrre kent élelmiszeerk: vaj, olívaolaj, zsiradékok. Ne használd őket!
  • Otthon talált gyógyászati szerek: hidrogén-preoxid, bőrápoló vitaminok, borotvahab, babapopsira használt krémek, fogkrém… Ezeknek más rendeltetésük van, nem valók napégés kezelésére.
  • Egyéb őrült kezelési módszerek: vodka (a bőrön nem segít, ha megiszod csillapítja a fájdalmat, de nem a legkézenfekvőbb megoldás), mosópor, szantálfa paszta. Semmilyen körülmények között ne használd őket.

(KamaszPanasz - Cs. B., howstuffworks.com, WebMD)