agyrázkódás
#Betegségek

Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?

2014.02.18.
3 perces olvasási idő

Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó-vagy biciklibaleset következtében történik. Nem ritka azonban a kemény küzdősportoknál (boksz, foci), vagy azoknál sem, melyek nagy sebességgel járnak (sí, snowboard, jéghoki). Leggyakrabban a kamaszkorban, 14-19 éves kor között alakul ki és férfiaknál gyakoribb. Mit kell tudnod róla?

Az agyrázkódás az agynak egy olyan sérülése, melyet a testet vagy a fejet ért hirtelen ütés vagy ütődés okoz. A koponyát ért erőbehatás után az agy működésében zavar áll be, rövidebb eszméletvesztés tapasztalható. Egyeseknél teljesen egyértelműen mutatkoznak az agyrázkódás tünetei (hányinger, hányás, fejfájás, szédülés stb.), míg másoknál nem. Pihenéssel a legtöbb ember tünetei néhány óra múlva megszűnnek.

Előfordulhat, hogy az agyrázkódás súlyosabb következményekkel jár. Az ismétlődő agyrázkódás, valamint a súlyos agyrázkódás (15 percnél hosszabb eszméletlenség) más, komoly sérüléssel járhat, ami műtéti beavatkozást igényelhet, a hosszú távú mozgási-, tanulási-, illetve beszédzavarok kivédése céljából.

Mi okozza az agyrázkódást?

Az agy egy puha szerv, melyet a kemény koponyacsont és az agyfolyadék véd. Normál körülmények között az agyfolyadéknak az a szerepe, hogy megakadályozza az agynak a koponyához való ütődését.

Azonban, mikor a testet hirtelen, nagy erejű ütés éri, az agyat az agyfolyadék nem képes teljesen megvédeni, az agy a koponyához ütődik, és átmenetileg zavar áll be a működésében.

Az agyrázkódás tünetei

Nem mindig egyszerű megállapítani, ha valakinek agyrázkódása van, ugyanis nem mindenkinél tapasztalható eszméletvesztés. Ha fennáll az agyrázkódás veszélye, a sérültnek azonnal abba kell hagynia bárminemű (sport) tevékenységet. Ellenkező esetben, ha nem várja meg, míg az agy ismét normálisan funkcionál, fennáll a súlyos agysérülés veszélye.

Az agyrázkódás tünetei az enyhétől a súlyos, több napig, vagy akár hetekig tartóig széles skálán mozog. Bármilyen enyhék is legyenek a tünetek, mivel fejsérülésről van szó, mindenképpen ajánlatos orvosi segítség igénybevétele, hogy dönthessen az esetleges kórházi kezelés fontosságáról.

Az agyrázkódás figyelmeztető tünetei

  • Eszméletvesztés.
  • A sérült képtelen visszaemlékezni arra, mi történt a baleset után.
  • Zavart viselkedés, esetleg ugyanannak a kérdésnek folyamatos ismételgetése, koncentráció hiánya.
  • Fülcsengés, látászavar, szédülés.
  • A sérült nem képes felállni, járni. Koordinációs- és egyensúlyproblémái vannak.
  • Hányinger, fejfájás.
  • Aluszékonyság.

Agyrázkódást követő szindróma

Súlyosabb esetben előfordul az úgynevezett agyrázkódást követő szindróma jelentkezése, melynek tünetei akár hetekig is elhúzódhatnak és a következőkből áll:

  • Változás a koncentrációs képességben, gondolkodásban.
  • Állandósult fejfájás, látászavar.
  • Megváltozott alvási szokások: a sérült képtelen aludni, vagy túlzottan aluszékonnyá válik.
  • Megváltozott magatartás: a sérült minden látszólagos ok nélkül dühös, szorong.
  • A korábbi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.
  • Szexuális étvágyban bekövetkező változás.
  • Szédülés, fejfájás, koordinációs problémák.

Diagnózis

Amennyiben az orvos úgy gondolja, hogy a sérültnek agyrázkódása van, olyan egyszerű kérdéseket tesz fel az agyműködés ellenőrzésére, mint például: „Milyen nap van ma?”

Ezután az egyensúlyt, koordinációs készségeket, reflexeket vizsgálja. Súlyosabb esetekben elrendelheti a röntgen, CT vagy MRI vizsgálatot, annak megállapítására, hogy hol van a sérülés pontos helye, milyen annak jellege, mekkora a kiterjedése.

Kezelés

Az agyrázkódás elsődleges kezelése a sérült nyugalmának biztosítása és megfigyelése. Ha a beteg eszméletlen, helyezzük stabil oldalfekvésbe.

Mivel az agyrázkódást szenvedett beteg gyakran hány, fontos a légzés és a keringés megfigyelése, a szabad légutak biztosítása.

Fontos, hogy a beteg minél többet pihenjen, aludjon, fájdalomcsillapító gyógyszerek és az ütés helyének jeges borogatása ajánlott. A másodlagos agysérülés elkerülése érdekében néhány napig/néhány hétig tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól, gépjárművezetéstől és olyan jellegű tevékenységektől, melyek ismételt agyrázkódást okozhatnak.

Egyesek az agyrázkódást követő néhány órán belül felépülnek, míg másoknál a tünetek akár hetekig is elhúzódhatnak. Ilyenkor általában a sérülés komolyabb, mint egy egyszerű agyrázkódás. Ha a beteg állapota nem javul, vagy romlik, mindenképpen látnia kell orvosnak.

Tanácsok a megelőzés érdekében

Csökkentheted az agyrázkódás kockázatát, ha:

  • Sportolás közben védősisakot hordasz.
  • Utazás közben használod a biztonsági övet, és nem vezetsz alkoholos állapotban vagy drogok hatása alatt.
  • Biztonságossá teszed otthonodat a sötét helyek lámpával való felszerelésével, a lépcsők és szőnyegek csúszásmentesítésével, valamint sarokvédők használatával.

(WEBBeteg)