/ Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Mit tehetnék?
  

Mit tehetnék?

ora 2016-01-25 10:23:43
Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne. Tavaly nyáron terhes lettem,az orvos szerint 8 hetes lehettem,de szerintem csak 5,és nem volt szív hang,ragaszkodott az egészségügyi kürethez.Megcsinálták rá egy pár napra,megviselt igen,mert párommal szerettük volna a babát.azóta letelt a 6 hét meg a 3 hónapos várakozási idő,és most ismét tehres lettem,műtéttől számítva majdnem fél év volt a védekezés.Az előző terhességemnél azt monda a magánorvos mert jártam annál is,hogy lehetséges hogy kromoszóma hiba lehetett.Más szerint az is közrejátszott hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után hamar teherbe estem.A doki felírt gyógyszert hogy szedjek,Folvavat,gyógynövényes kiszerelést kaptam a barátom anyukájától,amt már 3 hónapja szedek. Az lenne a kérdésem,hogy mire figyeljek mit tehetnék hogy ne ismétlődjön meg a tavalyi eset?Vigyázni vigyázok magamra,nem emelgetek nehezet, nem erőltetem meg magam.Dohányzom,de mikor megtudtam hogy terhes vagyok lejebb vettem a dohányzást.Most körülbelül 2 hetes terhes lehetek.A mellem feszül,ingerlékeny vagyok,és alul szokott fájni a hasam mint mikor megakarna jönni.Orvoshoz még nemtudtam elmenni mert még nem kaptam időpontot.Ez volt az első is egyben.Ő lenne az első babánk.Valamiben tudna segíteni?Tanácsot adni mit tehetnék hogy megmaradjon a baba?Közmunkán dolgozok,Hidegben nem vagyunk maximum fél órát.
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Heni

Szakértőnk válasza a Mit tehetnék? kérdésre

Kedves Heni! A múlt évi terhességnél el kell fogadni, hogy feltehetően ultrahang vizsgálat mellett ha nem észleltek szívhangot, akkor valóban indokolt lehetett a beavatkozás. A korai magzati veszteségek hátterében legnagyobb százalékban valóban valamilyen genetikai rendellenesség áll. Ilyenkor megáll a terhesség és a magzat fejlődése, életjel sem látható gyakran, vagy egyértelmű ultrahangos eltérés igazolható. Gyakran ilyen "hibák" esetén akár küret nélkül is vetéléshez vezet a terhesség , mert az embrió később nem lenne életképes. Nem igazolható feltétlenül okként a fogamzásgátló, de valóban érdemes szünetet tartani a szedést követően. Egy genetikai hiba pedig nem fogja a következő terhességnél ennek esélyét ismét növelni újra. Amit tehet, az a dohányzás elhagyása!! Feltéve ha egészséges kisbabát szeretne, nem visszamaradott, alulfejlett gyermmeket, akinek számos betegségre hajlama lesz dohányzó édesanya mellett. Nem gondolnám, hogy a "lejebb vevéssel" bármit is elér, nem szabad dohányozni egy kismamának. Ha mégis folytatja, semmilyen kiegészítő óvintézkedést ne tegyen, mert a gyermeke veszélyeztetése így sem biztos hogy elkerülhető. Ha a dohányzást viszont abbahagyja, akkor igen, fólsavat, de méginkább terhesvitamint szedjen az egészséges fejlődésért, a velőcső záródási rendellenesség elkerülésére. C vitamint mert most gyakori fertőzések veszélyeztethetik ha közösségben tartózkodik. Az első hetekben elég terhességi teszttel otthon igazolni a terhességet, ráér orvoshoz időpontot kérni a terhesség 8-9 hetes korára. Emellett valóban fizikai kímélet javasolt, de rendszeres, könnyű mozgással (pl séta), óvakodjon a felfázástól, betegségektől, javasolt változatos, gyümölcs-zöldség kiegészítéssel a rendszeres étkezés és a bő folyadék fogyasztása.

Dr. Ujj Zsófia - belgyógyász, hematológus Dr. Ujj Zsófia - belgyógyász, hematológus
Hirdetések