Herevisszér...

ora 2013-04-04 23:00:04
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
20 éves fiú vagyok. Urológusnál jártam, mert többféle problémám is van. Először is, gyulladás van a prosztatámban és a húgycsövemben. Ezek fájdalmassá teszik az önkielégítést, sokszor nagyon "sajog" (nemi életet nem élek). A másik, hogy az urológus here-visszértágulatot diagnosztizált, amit minél előbb műteni kell.
Végeztünk egy spermakép-vizsgálatot, és nagyon rossz eredménye lett. Most gyakorlatilag aligha lehetne gyerekem. Ez lehet a gyulladástól és lehet a visszértől is.
A kérdésem a herevisszértágulattal kapcsolatos. A visszér, úgy emlékszem, már 11 éves korom körül is megvolt. Lehet, hogy kicsit később fejlődött ki, de úgy emlékszem, már elég régóta megvan. Csak hát mivel olyan testrészről van szó, amit nem mutogatunk, azt hittem, ez a normális, és mindenkinek ilyen. Visszértágulatról eddig sosem hallottam.
Az az aggodalmam, hogy, mivel ilyen régóta fennáll és kezeletlen ez a dolog, nem tudom, mennyire károsította tartósan ez a spermiumok termelését. Úgy értem, ha megműtik, akkor még "helyrejön"? Vagy már késő, mert túl sokáig maradt észrevétlen, és "megfojtotta" a herék vérellátását? Van ilyen?
A másik dolog, ami aggaszt, a tesztoszteron-termelés. Mivel a visszértágulat azt is befolyásolja, attól félek, hogy túl alacsony a tesztoszteron-szintem, és kamaszkoromban emiatt nem fejlődtem eléggé. Tény, hogy mindig is "gyerekes" voltam (kb 3 évvel le voltam maradva a fizikai fejlődésben) kisebb alkatú és szálkás vagyok, bár a testtömegemhez képest eléggé izmos is. Viszont mindig is nagyon "anyás" voltam, nem voltam lázadó, mindig gátlásos voltam, és nem is csajoztam... sok sérelmet elszenvedtem, nem tudtam kiállni magamért, és ezek az én fogalmaim szerint a férfias kvalitások hiányát jelzik. Az utóbbi időben ráadásul depressziós, energiahiányos lettem. Szóval ezek lehetnek a visszér okozta tesztoszteron-hiány következményei? Vagy az akkor miben nyilvánulna meg? Mert, ha igen, akkor felteszem, a szakállamnak se kellene nőnie, a hangomnak se kellett volna mélyülnie, nemi vágyam se kéne, hogy legyen... és bár az utóbbi van, de a lányokhoz már félek odamenni.
A lényeg, hogy egész kamaszkoromban nagyon erős kisebbségi érzéstől, önbizalomhiánytól, elszigetelődéstől szenvedtem, és sose voltam túl "férfias". Viszont tény, hogy sok időt töltöttem anyukám és általában a szüleim mellett, hogy érzékeny lelkű vagyok, és hogy volt részem traumában. Amit tudni szeretnék, az az, hogy lehet-e, hogy eleve ilyen a személyiségem, vagy épp ellenkezőleg, hogy azért lettem ilyen, mert megjelent a visszértágulat, ami miatt nem termelődik bennem elég tesztoszteron. Lehet, hogy ez a kezeletlen visszértágulat visszafordíthatatlan fejlődésbeli lemaradást idézett elő és sosem leszek férfias? És ha igen, akkor teljesen megváltozom, miután természetes szintre áll be a hormontermelés Vagy nincsenek ilyen messzemenő következményei?
És végül, lenne egy utolsó kérdésem: hallottam, hogy a műtét során gerincvelői érzéstelenítést végeznek. Ez mennyire fájdalmas (mármint maga a beinjekciózás)? És milyen következményekkel jár (pl. kell katéter)?
Elnézést, ha egyik-másik kérdésem gyerekes. Mindenesetre az a felfedezés, hogy mióta ez az állapot fennáll, azóta nem termelődik elég tesztoszteron, és hogy jelenleg életképtelenek a spermáim, nagyon padlóra küldött.
Köszönettel: egy felhasználó

Szakértőnk válasza a Herevisszér... kérdésre

Kedves Levélíró!

Megértem, hogy elkeserít a diagnózis és az eredményed. Előre nem lehet megjósolni, hogy vajon a műtétet követően milyen mértékben fog javulni a spermatogram, de az biztos, hogy mindenképpen javulásra lehet számítani. A gyulladás megszűnésével is javulhat az eredményed.

Elképzelhető hogy a visszértágulat a tesztoszteron termelődését is gátolta, azonban azt nem tartom lehetségesnek, hogy az általad "férfiatlannak" tartott jegyekért csak ez a felelős. Ez ennél sokkal összetettebb dolog: alkati (öröklött) és környezeti tényezők (család, neveltetés) is szerepet játszottak a lelkületed formálásában. Tehát nem kell hirtelen fordulatra vagy lelki változásra számítanod.

A gerincvelői érzéstelenítés inkább csak kellemetlen, kifejezett fájdalommal nem jár. Természetesen hólyagkatétert fel fognak helyezni, de az érzéstelenítés után ezt már nem fogod érezni.

Minden jót:



Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések