macska szájszag
#Zöldövezet

A macskák rossz leheletének lehetséges okai

2023.10.21.
3 perces olvasási idő

A rossz leheletet számos egészségügyi probléma okozhatja. Ne aggódj, nem kell, hogy a macskád lehelete friss és mentolos illatú legyen! Ha azonban nagyon bűzösnek érzed cicád leheletét, az valami bujkáló betegségre is utalhat, amit azonnal orvosolni kell.

Miért lehet a macskának rossz a lehelete?

A problémát legtöbbször a szagtermelő baktériumok jelenléte okozza az állat szájában. Megtelepedhetnek fog-, vagy ínybetegség miatt is, illetve sok macskánál a fogkő is előidézheti a rossz szájszagot. Étrendbeli és bőrgyógyászati kérdések is közrejátszhatnak a tünetek létrejöttében. Mindamellett a tartós rossz lehelet jelezhet más komolyabb problémákat is, például rendellenességeket a szájban, a légzésben, a bélrendszerben, májban vagy a vesékben. A szájszag olyan, mint egy felgyulladó szervizlámpa, ami jelzi, hogy vizsgálatra van szükség. Ne hagyd figyelmen kívül te sem!

Hogyan tudjuk megállapítani, hogy mi okozza macskánk rossz leheletét?

Igazán pontosan csak egy állatorvos tudja megállapítani, hogy mi lehet a baj. Egy egyszerű vizsgálat során is kiderülhet, mi okozza a problémát. Ha nem, akkor néhány további vizsgálat ajánlott. Légy felkészült mikor orvoshoz viszed a cicádat, tudj válaszolni, ha macskád étrendjéről, tisztálkodásáról, mozgási szokásairól, vagy általános viselkedéséről kérdeznek!

Azt is érdemes megemlítened, ha az utóbbi időben a cica veszített a súlyából, vagy, ha szokatlanul bágyadt, gyenge. Minden tünet - még a legjelentéktelenebbnek tűnő is - segíthet a helyes diagnózis felállításában és a pontos kezelés meghatározásában.

Mikor kell valóban állatorvoshoz menni?

A következő tünetek jelentkezésénél érdemes egy állatorvosi vizsgálatra elvinni a cicát:

  • Erős, barna fogkő, különösen, ha az állat nyála is sokat folyik. A nehézkes evés, a gyulladt, piros íny komoly fogászati betegségeket jelezhetnek. A gyulladás erős fájdalmat is okozhat, ami akadályozza az evésben. A lecsökkenő kalória- és tápanyagbevitel miatt a cica egyre soványabb lesz és fogékonyabb más betegségekre.
  • Puffadás, gázok, rossz lehelet - egyértelműen emésztési zavar jele, ami visszavezethető a cica helytelen táplálására is. A túl sok gabona, a sok nyers hús bizony okozhat gázosodást a pocakjában, ami kifejezetten kellemetlenné teheti a vele egy légtérben való tartózkodást. Ha nem akarod, hogy a macsek rosszul érezze magát, alakítsd át az étrendjét.
  • Szokatlanul édes vagy gyümölcsös lehelet utalhat cukorbetegségre, különösen, ha a cica nagyon sokat iszik, és túl sűrűn vizel. A cukorbetegség nem csak az embereknél, de a cicáknál is gyakran előforduló probléma. Olyan endokrin rendellenesség, ami befolyásolja a hasnyálmirigy inzulintermelő képességét, ami nélkülözhetetlen a vércukorszint szabályozásához. A cukorbetegséget a cicákná létrendváltással kezelik, de gyógyszerek is alkalmazhatók.
  • Olyan szájszag, ami vizeletre emlékeztet, valamilyen vesebetegségre utalhat. A vesék működése elégtelenné válik, aminek következtében a cica sokat iszik, sokat vizel, fogyni fog, rossz a lehelete és letargikussá válik. Fehérjeszegény diétával és megfelelő gyógyszerekkel a cicád még évekig élhet.
  • Szokatlanul rossz szájszag, ami mellett megfigyelhető hányás, étvágytalanság, és sárgás elszíneződés a szaruhártyán vagy az ínyen máj problémát jelezhet.
  • Ha a cica sokat piszkálja a száját.

Hogy lehet kezelni a macska szájszagát?

A kezelés függ az állatorvos által felállított diagnózistól. Ha a fogkő a bűnös, akkor a cicának egy profi tisztításra van szüksége.

Ha a kiváltó ok valamilyen betegség az állat beleiben, májában, veséiben vagy tüdejében akkor mindenféleképpen beszélj az állatorvossal, hogy mi szükséges a mihamarabbi gyógyuláshoz.

Hogyan előzhetem meg, hogy a macskámnak rossz legyen a lehelete?

Sokan úgy gondolják, hogy a cicák rossz lehelete, különösen egy bizonyos kor után természetes, de ez nem igaz.

Valójában, ha előrelátóan ügyelsz a macskád szájának tisztaságára, akkor nem csak kellemesebbé teszed az együttélést mindkettőtök számára, hanem megelőzhetsz sok betegséget is. Ezért a következőket teheted:

  • Vidd el állatodat rendszeresen ellenőrzésre, hogy biztos legyél abban, hogy nincs semmi lappangó betegsége.
  • Bizonyosodj meg benne, hogy az állatorvos ellenőrzi cicád fogait és leheletét.
  • Rendszeresen mosd meg macskád fogait – a mindennapi fogmosás javasolt nekik. Arra is figyelj, hogy az embereknek készült fogkrémek nem valók a cicáknak, mert emésztőrendszeri problémákat okozhatnak nekik, direkt macskáknak való készítményt használj! Házi kedvenced eleinte nem igazán fog rajongani a fogkeféért, emiatt a fokozatosság elvét követve próbáld meg megbarátkoztatni vele. Először például csak érintsd meg a fogkefével a cica száját, miközben simogatod őt. Óvatosan húzd fel az ajkát, hogy megnézhesd a fogait, majd érj hozzá a fogakhoz is. A minitigris idővel hozzászokik a napi rutinhoz, ezután jöhet a fogkrém, amely kifejezetten macskák számára készült.
  • Ma már léteznek olyan játékszerek is, amelyek segítenek a háziállat fogainak a tisztán tartásában. Előnyük, hogy olyan enzimekkel vannak átitatva, amelyek csökkentik a plakkok kialakulását
  • Beszéld meg az állatorvossal milyen szájápolási termékeket használhatsz kedvencednél, kérdezd meg, mit ajánl!
  • Kérdezd meg azt is, milyen étrendet ajánl, ami segít megelőzni a fogászati problémákat.

Mi történik, ha figyelmen kívül hagyjuk cicánk rossz szájszagát?

Ha egy ínybetegséget, vagy fogkő problémát nem kezelnek megfelelően akkor fertőzéshez és foghulláshoz is vezethet.Ha más betegsége van, akkor a nem időben elkezdett kezelés éveket vehet el az életéből.

Összefoglalva: a macska bűzös lehelete mindig figyelmet igényel, mert problémára utal:

  • Ha nyáladzik is, akkor száj-, vagy ínybetegségre utal
  • Ha elszíneződött a foga, akkor fogköve van
  • Ha fekélyes a szája, akkor fertőzése lehet
  • Ha hányt is, akkor a gyomrával van a gond
  • Ha görcsös rohamai vannak, akkor B-vitamin hiánya lehet-

Ha te is azt szeretnéd, hogy a cicád még sokáig melletted legyen, gondoskodj róla, megérdemli a törődést!

(KamaszPanasz)