csomagolás
#Zöldövezet

Csomagolj kreatívan és környezetbarátan!

2009.09.21.
2 perces olvasási idő

Színes, képes, formás, figyelemfelkeltő. De valóban praktikus? Milyen, amikor környezetbarát? Egy újabb dolog, ahol nem csak a külső számít: a csomagolás.

Mi kerül a csomagolásba? Minden. Ritkán látni olyan árut, ami nincs többszörösen becsomagolva. Az élelmiszerek, az italok, a kozmetikumok, a műszaki cikkek, és minden más, ami a boltokban kapható, csomagolással is rendelkeznek. Mi is csomagolunk szülinapokon, karácsonykor… Persze nem mindegy, hogy hogyan.

Milyen célt szolgál a csomagolás?

A csomagolás elvileg arra való, hogy megvédje az árut a külső hatásoktól, például hogy ne sérüljön, ne ütődjön, ne romoljon meg az illető anyag a szállítás során. Alkalmas arra is, hogy bizonyos információkat közöljenek rajta: például a termék összetevőit, használati módját, lejárati idejét, származását, stb.

A csomagolás remek reklám is lehet: a tetszetős külső vásárlók tömegeit képes vonzani. Lehet szép színes, megnyerő formájú, gondoljunk csak a parfümökre, amik az üveg nélkül csak illatos cseppecskék lennének. A tervezők sokszor új külsőt adnak egy régi terméknek, és már ez elegendő ahhoz, hogy eladják azt - anélkül, hogy a tartalom bármit is változna.

Mi a gond a csomagolással?

A gond ott kezdődik, hogy a csomagolás élettartama igen rövid: vásárlás után szinte azonnal a kukában végzi. Lehet ez papír, műanyag, üveg vagy fém, amit nem tudunk, vagy nem akarunk újrahasználni illetve újrahasznosítani. Csak növeli a hulladék mennyiségét, végül csomagolásszemétlerakóba vagy szemétégetőbe kerül.

A három alapelv

A csomagolás tervezésekor az alábbi szempontok figyelembevételével lehetne csökkenteni a környezetterhelést:

  • minimalizálni kellene a felhasznált anyag mennyiségét
  • csomagolóanyag legyen újra felhasználható
  • ha az előbbi nem lehetséges, legyen anyagában újrahasznosítható.

Matrjoska-effektus

Sajnos ezen alapelvek ritkán érvényesülnek. Vegyük például az első szempontot! Egyes csomagolásokról önkéntelenül is a matrjoska baba jut az eszembe: ilyen például a kartondobozba zárt fogkrémtubus, vagy az a doboz keksz, ami további kis zacskókat tartalmaz. Még szerencse, hogy a kekszek nincsenek egyenként becsomagolva. Ezek tipikus esetei annak, amikor a kelleténél jóval több anyagot használnak fel csomagoláskor.

Visszaváltás?

Hazánkban egyre kevesebb a lehetőség az üvegek, műanyagflakonok visszaváltására. Ezek helyett PET palackokat és fémdobozokat vásárolunk és dobunk ki, jobb esetben újrahasznosítjuk őket. A Tetra Pakban kapható gyümölcslevekről még ez sem mondható el, mivel a papírt, műanyagot és fémet is tartalmazó összetett csomagolás újrahasznosítása olyannyira nem hatékony, hogy ezek egyenesen „szemétnek” készülnek.

Hogyan választhatok okosan?

Vásárláskor a választásoddal szavazol.

1. Válassz olyan terméket, amely nincs „túlcsomagolva”. Ha nagyobb mennyiségre van szükséged, válaszd a nagyobb kiszerelést!
2. Nézd meg, újrahasznosított anyagból készült-e a csomagolás. Ha van lehetőséged, ezt válaszd.
3. Ha a csomagolás újrahasznosítható, vidd el a szelektív hulladékgyűjtőbe!
4. Szükséged van egy új cipős dobozra? Egy új zacskóra? Merj nemet mondani.
5. A kiürült csomagolásokat újra fel lehet használni: a joghurtos poharak kiváló víztartók festéskor, a kartondobozokba pedig gyűjtheted a leveleidet. Én egy elvihető kávéspoharat alakítottam át, azóta abban tartom a tollaim, nagyon jól bevált.
6. A piacon a zöldségek, gyümölcsök nincsenek előre becsomagolva. Vigyél magaddal szatyrokat, kosarat, és válogass kedved szerint.
7. Ajándékok csomagolásánál célszerű felhasználni a maradék anyagokat ahelyett, hogy új csomagolópapírt vennénk. Egy általunk készített ajándékzacskó is többször felhasználható.

(M.N.)