somlói galuska
#Receptek

Hogyan készítsünk somlói galuskát lisztérzékenyeknek?

2013.03.21.
1 perces olvasási idő

Kétfajta ember létezik a kulináris világ szerint: aki szereti a somlói galuskát, és aki nem. A receptünk most mindazoknak szól, akik szeretik, vagy szeretnék kipróbálni, lisztérzékenységben szenvedők mellett is.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 5 evőkanál rizsliszt/kukoricaliszt
  • szódabikarbóna
  • 4 evőkanál porcukor
  • 4 tojás

A csokiöntethez:

  • 2 púpozott evőkanál cukor
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 db tojás
  • 4-5 dl tej
  • 5 dkg margarin
  • rum/rumaroma

A sárga krémhez:

  • 1 csomag vaníliaízű puding
  • 4 evőkanál cukor
  • 6 dl tej

A díszítéshez:

  • durvára vágott dió
  • kevés rum/rumaroma
  • tejszínhab/tejszínhabspray

Hogyan készítsük el?

A szokásos módon piskótát készítünk. A massza egyik felébe kakaót teszünk, és így sütjük meg. Ahol összeér a két szín a tepsiben, ott kettévágjuk, és egymásra tesszük. Közben elkészítjük a gluténmentes vaníliaízű pudingot. A tészta közé kenjük a kihűlt pudingot, majd hűtőbe téve kicsit dermesztjük.

Elkészítjük a csokiöntetet: A tojást, kakaóport, cukrot és a rizslisztet kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is. Alacsony lángon, folyton kevergetve nem túl sűrűre főzzük.

Levesszük a tűzről, és beletesszük a margarint, és egy kis rummal is meglocsoljuk. Egy kehelybe 3-4 evőkanál piskótát szaggatunk, meglocsoljuk a kihűlt csokiöntettel, megszórjuk dióval, és tejszínhabbal díszítjük.

Nehézség: könnyű

Jó étvágyat kívánunk!