madártej
#Receptek

Madártej epebetegeknek

2013.03.14.
1 perces olvasási idő

A madártej széles körben ismert és elterjedt desszert hazánkban. Kis konyhai jártasság szükséges az elkészítéséhez. Ajánljuk lisztérzékenyeknek, epebetegeknek, gyomorfekélyeseknek, csontritkulásban szedvedőknek és hízni vágyóknak is.

Hozzávalók:

  • 1,8 liter tej
  • 15 dkg cukor
  • rizsliszt
  • 6 tojás
  • vanília

Elkészítés:

A tojásfehérjékből 5 dkg cukorral kemény habot verünk. Egy liter tejet felforralunk, majd a habból vizes evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk bele. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni! Lassú tűzön főzzük, s ha félig már „megszilárdultak”, óvatosan átfordítjuk.

Amikor kész, kiszedjük és félretesszük. Ezután hozzáöntjük a tejhez a maradék tejet, teszünk bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd felforraljuk. A tojások sárgáját eldolgozzuk a maradék cukorral, és 1-2 teáskanálnyi rizsliszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával felhígítjuk, és lassan belecsurgatjuk a tejbe. Kevergetve főzzük, míg kissé be nem sűrűsödik. Forrnia nem szabad!

Ekkor félrehúzzuk, és kiszedjük belőle a vaníliát. Belekeverünk egy pici vajdarabot, ettől fényesebb lesz.

A kész madártejet üvegtálba öntjük, rátesszük a habokat, megszórjuk mazsolával vagy csokireszelékkel, s a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.

Nehézség: közepes

(KamaszPanasz)