/ RECEPTEK / Zöld zöldségleves epebete...
  2015-08-13

Zöld zöldségleves epebetegeknek

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a zöldség és gyümölcs fogyasztás. A zöldségben rejlő vitaminokat szervezetedbe juttathatod levesként is. Készítsd el alábbi receptünk alapján a zöld zöldséglevest, amiből epebetegek és vashiányosok is nyugodtan kanalazhatnak.

- hirdetések -

Hozzávalók:

  • 40 dkg cukkíni
  • 70 dkg uborka
  • 10 dkg zellerszár
  • 25 dkg mélyhűtött száraz bab
  • 2 dkg vaj
  • 25 dkg friss spenót
  • 15 dkg lilahagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 pohár sovány tejföl

Elkészítés:

A római tálat kb. 20 percre hideg vízbe áztatjuk. A cukkíni végeit levágjuk, húsát félbe vágjuk, és 1 cm vastagon felszeleteljük. Az uborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát a cukkínihoz hasonlóan felszeleteljük. A zellerszárat meghámozzuk, megmossuk, szintén 1 cm vastagon felvágjuk.                                                                                                                                               A cukkínit, az uborkát, a zellerszárat és a babot a római tálba öntjük, 1 teáskanál sóval megszórjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Kisebb darabokban rászórjuk a vajat, lezárjuk a római tálat, és a hideg sütőbe tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), és kb. 60 percig főzzük a zöldségeket. Közben megtisztítjuk a spenótot, és csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és felkarikázzuk. Az egy óra letelte után, a zöldségekhez keverjük a spenótot, és lefedve további 10 percre a kikapcsolt sütőbe tesszük. Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a hagymakarikákat. Rászórjuk a cukrot, és karamellizáljuk. Félrehúzzuk. A levest sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, tejföllel és a karamellizált hagymával tálaljuk.

Nehézség: könnyű

Jó étvágyat!

 

 Még több recept epebetegeknek