ajakbalzsam
#Betegségek

Az ajakbalzsam függőséget okozhat?

2011.02.26.
1 perces olvasási idő

A kérdés benned is felmerülhetett, ha már a téli szezon ötödik ajakbalzsamját „fogyasztod” ezen a hideg, barátságtalan napon. „Lehet, hogy függővé váltam?” A válasz valószínűleg igen.

Perry Romanowski, kozmetikai kémukus és blogger így nyilatkozott blogján, a The Beauty Brains-en: „Ez egy nagyon érdekes kérdés. Nem lehetsz az ajakbalzsamoknak a függője ugyanolyan módon, mint a cigarettáké. Ám ez is egyfajta függőség, méghozzá egy kémiai függőség, amely az agyadra van hatással.

A bőröd kisebb rétegei képesek új, friss bőrsejteket termelni, amelyek elhalhatnak vagy kiszáradhatnak idővel, amikor elérik a legfelső réteget.” – magyarázta Romanowski. „Amikor az ajakbalzsamot a száraz bőrödre kened, az gátolja a kiszáradt bőrsejtek jeladását, így magát az alsó rétegek által való újratermelést is megakadályozza, ugyanis azok nem érzik, hogy erre szükség lenne.

Egyre több balzsam kell

Mialatt ajakbalzsamot használsz, kezdetben az ajkaid sokkal jobb állapotba kerülnek, ám mikor lekopik, a bőröd ismét száradt lesz, de a bőrödnek nem lesz ideje azonnal megújítania bőrsejteket. Így nem vársz, hanem megint használod és használod, egyre többet és többet!” És igen, ilyen módon nem függőségről, hanem pszichológiai szokásról beszélhetünk.

Más magyarázatok szerint pedig egyes ajakbalzsamok összetevői között olyan anyagok is találhatóak, amelyek irritálhatják, vagy kiszáríthatják a szádat – állítja Dr. Margaret E. Parsons, egy sacramento-i bőrgyógyász.

Te hogy állsz ezzel a kérdéssel? Te is ajakbalzsam-függő vagy? (De persze bármikor, amikor szeretnéd, le tudod rakni, igaz?)

(Gy.A., MSN)