Lélek blog
#Lélek

Mi a transzneműség?

2021.08.31.
Layla
A transzszexualizmus olyan állapot (sokak szerint betegség), amelyben a beteg testi neme és pszichoszexuális neme egymásnak ellentmond. Azaz más nemű a tested, mint amilyen neműnek belül érzed magad. Ez az állapot tartósan kényelmetlenséget, kínokat okoz az illetőnek. Ez az érzés már egészen korán, például 5 éves korban jelentkezhet, de sok transzszexuális hosszú ideig titkolni igyekszik ezzel kapcsolatos érzéseit.

A transzszexualizmus nemzetközi (angol nyelvű) rövidítése a TS mellett (ami transzszexuális személyt is jelöl) a GID is, amely a Gender Identity Disorder („nemi azonosságtudati rendellenesség”) betűszava.

A transzszexuálisok testi átalakítása orvosi módszerekkel történik, ezért kezeléseik során a TS-ek valamilyen módon többnyire kapcsolatba kerülnek az egészségüggyel. Emiatt is indokolt, hogy a transzszexualizmust bizonyos szempontból betegségnek tekintsük.

A transzszexualizmus valóban a WHO (World Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) által is elismert betegség:

a betegnek tartósan igen rossz közérzetet okoz, és
orvosilag gyógyítható, gyógyítandó állapot;
annyira, hogy úgynevezett BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) szerinti diagnóziskódja is van, mint a többi betegségnek: F64.0

A transzszexualizmus értelemszerűen két alapesetben fordul elő:

férfi testben női lélek (ők a Male-to-Female, rövidítve: MtoF TS-ek vagy a szakirodalomban transzszexuális nők), és
női testben férfi lélek (ők a Female-to-Male, rövidítve: FtoM TS-ek vagy a szakirodalomban transzszexuális férfiak)
(itt a lélekről pszichiátriai értelemben tárgyalunk, függetlenül attól, hogy a „lélek” fogalmát materialista vagy vallásos szemszögből nézzük).

A két alapeset (MtoF és FtoM) egyes kutatások szerint közel azonos számban fordul elő, mások szerint az MtoF típusok jóval többen vannak.