Lélek blog

Transzneműként a felnőttkor kapujában

Kiírom magamból az érzéseimet, s ezzel együtt próbálok 1 egyfajta útmutatót is az olvasók kezébe adni.

Layla 7 db bejegyzés a blogon
 5512 látogatás

Mitől lesz valaki transznemű?

2021.08.31.

Régebben úgy gondolták, hogy elsősorban a neveléssel függ össze a dolog. Mára nagy biztonsággal tudjuk, hogy a transzszexualizmus veleszületett állapot. Még a születés előtt alakul ki, oka valamilyen születés előtti kóros hormonális hatás.

Mélyreható kutatások kimutatták, hogy egy „férfiból-nő” transzszexuális agya nem férfi, hanem női felépítésű. Ez radiológiai vizsgálatokkal és pszichiátriai személyiségtesztekkel (illetve halottaknál boncolással) is kimutatható.

Ha egy fiú magzat agya nem kap férfihormont, akkor női agya fejlődik ki. Hasonlóképpen, ha egy lány magzat agya férfihormon-hatásnak van kitéve, agya férfiaggyá válik. (Ez az elváltozás akkor is létrejöhet, ha a fejlödő agyban lévő, tesztoszteront érzékelő receptorok hibásan működnek, és emiatt rosszul érzékelik, vagy nem érzékelik a férfihormon jelenlétét.) Ezek a jelenségek állatkísérletekkel is kimutathatóak.

Ezeket a hormonális eltéréseket sok minden okozhatja. Közrejátszhatnak benne gyógyszerek, stressz, a környezetszennyezés stb.

Mi a transzneműség?

2021.08.31.

A transzszexualizmus olyan állapot (sokak szerint betegség), amelyben a beteg testi neme és pszichoszexuális neme egymásnak ellentmond. Azaz más nemű a tested, mint amilyen neműnek belül érzed magad. Ez az állapot tartósan kényelmetlenséget, kínokat okoz az illetőnek. Ez az érzés már egészen korán, például 5 éves korban jelentkezhet, de sok transzszexuális hosszú ideig titkolni igyekszik ezzel kapcsolatos érzéseit.

A transzszexualizmus nemzetközi (angol nyelvű) rövidítése a TS mellett (ami transzszexuális személyt is jelöl) a GID is, amely a Gender Identity Disorder („nemi azonosságtudati rendellenesség”) betűszava.

A transzszexuálisok testi átalakítása orvosi módszerekkel történik, ezért kezeléseik során a TS-ek valamilyen módon többnyire kapcsolatba kerülnek az egészségüggyel. Emiatt is indokolt, hogy a transzszexualizmust bizonyos szempontból betegségnek tekintsük.

A transzszexualizmus valóban a WHO (World Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) által is elismert betegség:

a betegnek tartósan igen rossz közérzetet okoz, és
orvosilag gyógyítható, gyógyítandó állapot;
annyira, hogy úgynevezett BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) szerinti diagnóziskódja is van, mint a többi betegségnek: F64.0

A transzszexualizmus értelemszerűen két alapesetben fordul elő:

férfi testben női lélek (ők a Male-to-Female, rövidítve: MtoF TS-ek vagy a szakirodalomban transzszexuális nők), és
női testben férfi lélek (ők a Female-to-Male, rövidítve: FtoM TS-ek vagy a szakirodalomban transzszexuális férfiak)
(itt a lélekről pszichiátriai értelemben tárgyalunk, függetlenül attól, hogy a „lélek” fogalmát materialista vagy vallásos szemszögből nézzük).

A két alapeset (MtoF és FtoM) egyes kutatások szerint közel azonos számban fordul elő, mások szerint az MtoF típusok jóval többen vannak.

Lebuzizás a suliban

2021.08.31.

Néha a srácokkal le szoktuk buzizni egymást. Persze nem komolyan, hanem csak poénból, vagy ha valamiért veszekedés van. De igazából ez nekem nagyon rosszul esik. Mindig amikor meghallok egy ilyen "buzizást", attól félek, hogy lebuktam. Lehet, hogy számukra az egész csak poén, de aki ilyenekkel poénkodik, az biztosan homofób. Én pedig bárcsak egy elfogadóbb iskolában tanulhatnék

Sulikezdés = szenvedés?

2021.08.31.

Számomra . Még nem is az lenne a baj, hogy napi 8 órát fogunk ülni a teremben, hanem az, hogy a tesi előtt a srácokkal kell átöltöznöm...Nem érzem magam odatartozónak, kínos nekem ott öltözni. De muszáj. Félek attól közben, hogy kiderül az igazság. Lebu*iznának az biztos, de talán meg is vernének. Nagyon homofób az iskola

Támogatja az ellenzék az LMBTQ közösséget?

2021.08.10.

Folyamatosan jönnek velem szemben azon posztok, és cikkek, melyekben az ellenzék színleg támogatja az lmbtq közösséget. Nem azt mondom, hogy nagyon jó a transzneműek helyzete itthon, de ettőo függetlenül nem értek egyet azzal, amit az ellenzék csinál. Az elején még támogattam őket, de mostanra inkább érzem úgy, hogy az egész támogatósdit csak az abból remélt politikai haszon miatt csinálják. Ez pedig visszataszító. Bárcsak lenne egy olyan szervezet, ami tényleg független, és tényleg értünk harcol, de ez sajnos nem fog eljönni soha sem. Pont ebben az évben, mikor azt gondoltam,hogy végre belevághatok az életbe, megváltoztathatom a világot, azzal kell foglalkoznom,hogy most éppen melyik oldal használ ki minket. Félek attól, hogy ez az acsarkodás csak ártani fog nekünk.

Szexualitásom, avagy kikhez is vonzódom?

2021.08.06.

Nehéz meghatározni a szexualitásomat, rengetegszer belezavarodok sajnos. Ha azt mondom, hogy a nőkhöz vonzódom, akkor lényegében a saját nememhez, de a pasik is vonzzanak, csak náluk nem a testük, hanem a belsőjük fog meg. Talán a biszexualitás egyik alkategóriájába tartozom, de nagyon zavar, hogy nem tudom pontosan melyikbe. S ha nagyon bele akarok kavarni az állóvízbe, akkor leírom, hogy a külvilág számára egyszerűen egy biszex srác vagyok. Bonyolult.

Bemutatkozás

2021.08.06.

Layla vagyok, 19 éves transznemű lány. Ez azt jelenti, hogy bár férfi testben élek, legbelül nő vagyok. Körülbelül mint egy pillangó, aki még nem kelt ki a bábjából. Én már hosszú évek óta ki szeretnék a sajátomból, de jogilag csak tavaly adatott meg rá az esély, hogy megtehessem. S mivel várnom kellett az érettségi letételéig, idén kezdhetem csak el a saját utamat járni. Eleve szakgimnáziumba felvételiztem anno, hogy ne kelljen aggódni a továbbtanulás miatt, a legyen időm bőven. Sajnos az egész átmenethez (hívjuk így) rengeteg pénz kell, de a kovidjárvány miatt diákmunkázni is alig tudtam. Vagyis dolgozni fogok menni, s ha minden jól alakul, közben már elkezdhetem intézni az átmenetem. Először a különféle szakvélemények s egyéb vizsgálatok következnek, s csak utána a hormonterápia. Bár aggódom amiatt, hogy az lmbtq-fób törvények miatt nehéz lesz érvényesülnöm (a nevemet pedig nem engedik megváltoztatni). Szóval ezt a blogot azért hoztam létre, hogy bemutathassam az átmenetem minden aspektusát.