/ SULI / Titkolni a diplomát - Így...
  2010-11-02

Titkolni a diplomát - Így könnyebb érvényesülni?

Az állam 12 ingyenes félévet biztosít a felsőoktatásban, ami jó esetben egy bachelor és egy master képzésre is elég. Ha 2010 előtt kezdtünk, a második BSC, vagy MA képzésért azonban fizetni kell, már persze ha bevalljuk az előzőt.

- hirdetések -

Nehéz ugyanis ellenőrizni, hogy kinek milyen diplomája van, és azt milyen finanszírozási formában szerezte, pedig sokan lehetnek államilag finanszírozott helyeken olyanok is, akiknek már rég nem ott lenne a helyük.

"Bölcsészkaron, tanárszakon harmadéves voltam, amikor - csak a hecc kedvéért - jelentkeztem közgázra, ami régi álmom volt. Felvettek. Örültem is, meg nem is. Mivel már 6 félévet állami finanszírozásban töltöttem, így a – régi rendszer szerint- a másik suliban csak 4 félév járt volna nekem, sőt akkoriban azt is mondták, hogy a 4 félév sem jár, ha másik intézménybe megyek. Úgy döntöttem, hogy kockáztatok, nem mondtam meg, hogy már jártam valahova. Ott gyorsan letettem a vizsgáim, csendben lediplomáztam, aztán pedig megcsináltam a másik egyetemet is. Nem volt korrekt eljárás, de nem lett volna pénzem kifizetni a másik iskolát. Azóta közgazdászként dolgozom" - mesélte Barnabás, hogy sikerült tíz éve két diplomát is szereznie állami segítséggel.

A jelenség ma is élő, noha a Felsőoktatási Információs Rendszert (FIR) pont az ilyen esetek kiszűrése miatt hozták létre. A 2006. március 1-től érvényes –azóta már módosított- felsőoktatási törvény rendelkezett egy központi nyilvántartás létrehozásáról, amelyben regisztrálják: ki, hol, milyen képzési és finanszírozási formában folytatott tanulmányokat. A FIR felé, az egyetemi információszolgáltatás alapja az elektronikus tanulmányi rendszerek (Neptun, ETR stb.), melyek hallgatói adatnyilvántartások is egyben. A központi ellenőrző szisztéma azonban még messze nem tökéletes.

A teljes cikk ITT olvasható!

(eduline.hu)

 

 Kapcsolódó cikkek