segiség!

2010.08.28.
Kedves doktornö!
Nagyon nagy tanácsot szeretnék kérni olvastam itt egy kis részt az evés és elhizásrol h ugye eszünk örömünkben bánatunkban unalmunkban ha valami bánatunk van és ez nállam is igy van mostanában kezdek félni ugy érzem már beteges amit csinálok rentgeteget eszek szo szerint,és én sem érzem igy jol magam,sött de nem tudom hogy akaraterö kérdése vagy orvosi segitségre van e szükségem nagyon el vagyok keseredve,testmozgás annyi van ami az iskolában szeretnék többet mozogni de nem csak futni hanem valami kis fittnes de ugye a kredit nem engedi nem tudom mit tegyek vagy mit csináljak kérem segitsen!Elöre is köszönöm szépen: Anita

Szakértőnk válasza a segiség! kérdésre

Kedves Anita!

Valóban, az elhízásak sokszor lelki oka van, a beteg (tulajdonképpen az, hiszen a lelke beteg) az evésben keres örömöt és közben persze egyre kövérebb lesz.. ettől egyre rosszabbul érzi magát a bőrében, vagyis még többet eszik. Ördögi kör ez, amiből nagyon nehéz kitörni. Sokszor ez nem is megy egyedül, hanem pszichológus segítségére van szükség, esetleg egy családtag, vagy közeli barát is sokat segíthet.

Első körben azért nem ártana egy háziorvosi vizsgálat, hogy a túlzott étvágynak ill. elhízásnak nem áll-e testi betegség a hátterében. Ha ez kizárható, akkor igyekezhetsz saját hatáskörben megoldani a problémát. Ha ez nem jár sikerrel, akkor marad a pszichológus segítsége.

Tornázni, mozogni otthon is lehet, sőt.. Rengeteg féle DVD kapható, a legkülönfélébb típusú mozgásformákkal (ha nem kedveled az "ugri-bugrit", akkor jól lehet pl. a Pilates torna). Persze társaságban könnyebb tornázni, hiszen a társak húznak magukkal, olyankor is elmész velük tornázni, ha épp nincs kedved és egyedül valószínűleg inkább leülnél tv-t nézni. Gondold át, hogy mi lenne neked való: DVD-re tornázni, eljárni valamilyen csoportos tornára, esetleg otthoni ugrálókötelezés, vagy kerékpározás..

Emellett alaposan át kellene gondolni az étrendedet is, ásd bele magad a témába. Fogyni igenis lehet, csak jó adag elszántság szükséges hozzá! Kitartás!

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor