Főoldal / Szakertő válaszol / Táplálkozás és diéta  / Fogyokúrázni szeretnék, d...
  

Fogyokúrázni szeretnék, de nem tudom hogyan.

ora 2014-11-07 20:50:12
Szép estét. 15 éves lány vagyok. Mivel nagyon le szeretnék passzolni, ezért tudna nekem valamit tanácsolni? Kipróbáltam pár fogyókúrát, de egyik se nagyon jött be. Nem tudom, hogy ez a pontszámolós mennyire éri meg. A kalória számolóssal még nem próbálkoztam, de a 90 napos volt eddig talán a legjobb. Persze minden nap próbálom meginni a 2-3l-t. Néha viszont rám jön a "zabálás" és arra gondolok, hogy úgy is dagadt vagyok, mit fárasszam magam? Aztán megbánom persze. (Talán a gondolkodásomon kellene változtassak.?) Mindig irigyeltem azokat, akik határozottan neki álltak és letudták adni a kilókat. A sporttal pedig gondok vannak. Míg nyáron tudok terepen futni (amit nagyon szeretek) meg be is szereztem egy aerobik CD-t, addig iskolaidőben a heti kötelező 5 testnevelés órán kívül a kollégium és a sok tanulnivaló miatt nincs nagyon lehetőségem rá. 64 kg vagyok és 165 cm. Tudom ez még belefér az átlagba, de engem nagyon zavar. A diétákkal és futással nyáron 69kg voltam, de aztán valahogyan megállt ez az egész. Tudom, hogy még fejlődő korban vagyok, de nagyon zavar a kinézetem. Tudna nekem valahogyan segíteni?

Szakértőnk válasza a Fogyokúrázni szeretnék, de nem tudom hogyan. kérdésre

Kedves Levélíró!

Végül is teljesen jól kezdtél bele a dologba: többet mozogtál, és megpróbáltál változtatni az étrenden. Gondolom hogy a tanulás mellett nem könnyű időt szakítani a mozgásra, de próbáld meg. A koliban nincsen lehetőség sportra (nincs pl. tornaterem, ahol tudnál esetleg futni?)?

Az is nehezíti a helyzetet, hogy nyilván a koliban eléggé köve vagy az ottani étrendhez, tehát azt eszed, amit főznek. Azért érdemes tudni, hogy mik azok az ételféleségek, amikre figyelni kellene: mindenféle finomított szénhidrátot tartalmazó étel pl. cukor (teában, kakaóban is!), péksütemények, tésztafélék (kifőtt tésztára gondolok), nyilván a sütemények, rizs, burgonya (főleg tört formában ill. pürének elkészítve). Ha meg tudod oldani, hogy ezeket ne edd meg, vagy csak kevesebbet egyél, már az is eredmény. Természetesen a gyümölcslevekkel is óvatosan kell bánni, és a cukros üdítőket teljesen el kell hagyni.

A lényeg az, hogy nem egy fogyókúrát kell tartani (hiszen a nevében benne van, hogy ez egy átmeneti dolog, vagyis a kúra után visszatérsz az erdeti életmódodhoz, vagyis veszett minden, amit addig elértél), hanem az életmódon kell változtatni.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések