Túl alacsony vagyok? És túl kövér is?

2014.08.19.
11 éves korom óta nem növök semmit, most 14 éves vagyok és 150-151cm, minden velem egykorú legalább 160cm. Nagyon zavar az én magasságom. Nincs valami mód arra hogy néhány centit nőjek? A másik kérdésem a súlyommal kapcsolatos lenne. 54-55kg vagyok és véleményem szerint meg 10kg-t fogyhatnék, de a szüleim ellenzik a dolgot mert "ha valaki fogpiszkáló vékony az nem szép" pedig szerintem az én magasságomhoz a 44-45kg nem lenne kevés. Mert a mostani súlyom eléggé sok. Igaz?

Szakértőnk válasza a Túl alacsony vagyok? És túl kövér is? kérdésre

Kedves Levélíró!

Kérdés, hogy a szüleid milyen magasak. Ha ők is alacsonyabbak az átlagnál, akkor nem várható, hogy te túlságosan magasra nősz. Ha hozzájuk képest alacsony vagy, akkor érdemes kikérni a gyermekorvos véleményét is, hiszen ő ismer téged valószínűleg kisgyermek korod óta.

A súlyod az ideálishoz képest valóban kicsit magasabb, de kövér semmiképpen sem vagy. Pár kiló fogyás jót tenne az önbizalmadnak. Természetesen ebben a korban fogyókúrázni (koplalni) semmiképpen sem szabad. Az édességek, sütemények, tésztafélék, cukros üdítők, csipsz stb. fogyasztását kellene komolyan visszaszorítani, emellett pedig sok-sok zöldséget, illetve mértékkel gyümölcsöt enni. A rendszeres testmozgás szintén kiemelkedően fontos, válassz olyan mozgást, amit szívesen végzel. Így végül is észrevétlenül tudsz formásodni, izmosodni, fogyni is.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor