Hogyan lehetne megerősödnöm?

2014.01.03.
Kedves Doktornő,
18 éves fiú vagyok, és amióta beléptem a serdülőkorba, rendkívül vékony vagyok (előtte, 7-8 évesen például még nem állt fent ez a probléma). A magasságom 174 cm, a súlyom 54 kiló. Eszek eleget, és hobbiszinten sportolok is (heti kétszer járok úszni, plusz minden nap 30-40 fekvőtámaszt megcsinálok), de mégis, mintha nem lenne eredménye. Sokszor reggel/délelőtt nincs semmi étvágyam, késő este, lefekvés előtt viszont megjön (mármint az étvágy), és olyankor eszek, amennyit bírok. Igen, mondhatni rendszertelenül eszek, ebédelni is csak iskolából hazaérve, délután 4-5 óra körül tudok, addig maximum az otthonról vitt szendvicsek vannak.
Az lenne a kérdésem, hogy lenne-e valamiféle tipp, vagy tanács, hogy valamennyit felszedjek magamra? Főleg most bosszant ez a dolog, karácsony után, amikor mindenki LEADNI akarja a súlyt, nem FELVENNI :)
Előre is köszönöm a választ!

Szakértőnk válasza a Hogyan lehetne megerősödnöm? kérdésre

Kedves Levélíró!

Az biztos, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetned a rendszeres étkezésre. Természetesen lényegében bármit fogyaszhtatsz, mégis az étkezéseid alapját az összetett szénhidrátoknak kellene alkotnia (megfelelő mennyiségű fehérjével). Tehát a (teljes kiőrlésű) gabonafélék és az ezekből készített ételek (péksütemények, tésztafélék, kásák stb.) mellé elsősorban sovány húsokat és napi szinten tejtermékeket is fogyassz. Mozgogj továbbra is rendszeresen, az izomtömeg növelésében hasznosak lehetnek pl. a saját súllyal végzett gyakorlatok, amelyekhez nincsen szükség semmilyen speciális eszközre és minimális a sérülés kockázata is.

Egy laborvizsgálat elvégzése indokolt lehet, ha nem volt mostanában. Háziorvos tud neked ilyet csináltatni. Multivitamin készítmény kúraszerű szedése is ajánlott, fokozhatja az étvágyad.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor