Evési szokások

2013.02.14.
Tisztelt doktornő/doktorúr!
A harmadik gyermekemet nevelem már, de még mindig van, ami az újdonság erejével hat...
A legkisebbik 10 éves lányzó, rendkívül szuperérzékeny gyerek. Próbálok hozzá alkalmazkodni, amennyire tőlem kitelik (olvastam Elain N. Aron könyvét a szuperérzékeny gyerekekről), de úgy érzem, véget kell vetnem ennek a szabadosságnak.
A lányom elég sokat eszik... vagyis inkább keveset, de azt állandóan. Amivel nem lenne semmi probléma(nincs a súlyával gond), ha nem következne be rendszeresen hasmenés, hasfájás, és egyéb.
Furcsa ízlése van. Hazajön az iskolából, elkezd gabonapelyhet enni bő tejjel, utána kiveszi a savanyúkáposztát a hűtőből, és magában csipegeti! Mikor ezt befejezte, megiszik egy kefirt...időközben egy joghurtot... aztán a gyorspácolt szalonnából levág egy darabot, bekapja... utána a trappistából vág magának pár szeletet, és megeszi... közben bekap egy negro cukorkát... aztán egy kis kovászos uborkát (igyekszem ezt nem nagyon venni, mert akármennyi van itthon, mindet képes megenni, akár reggelire, ebédre és vacsorára is.) Estefelé közeledve kiveszi a mustárt a hűtőből és megken vele egy szelet kenyeret! Mustáros kenyér...hát ezt nem tőlünk látta, mert mi ilyet sose ettünk.
Az asztalon tartjuk kint a teavajat, leemeli a fedelét, és magába eszi... Hiába szólok rá, nem hagyja abba. Ilyenkor azzal támad, hogy sajnálom tőle.
Azt megfigyeltem, hogy a fehérjét különösen igényli, 3x többet eszik ezekből, mint a bátyjai. Teljesen mindegy, hogy tej, tejföl, joghurt, túró, kefir, sajt, vaj...olvastam a szuperérzékeny könyvben, hogy ezek az érzékeny gyerekek különösen igénylik a fehérjét.
De sajnos a savanyúságokkal és egyéb ételekkel keverve hasfájást kreál magának.
A probléma sajnos az, hogy ha nem eszik, túlingerlődik, ideges lesz, akaratos és hisztis. Ha eszik, azzal fenntartja úgymond a nyugodtságát. Az iskolában is rengeteg uzsonnát csomagolok neki, hogy ne maradjon éhen, mert a tanárok is megjegyezték, hogy akkor nem lehet vele bánni.
Mi állhat ennek a szokatlan evési szokás hátterében? Hova vihetném ezzel a gonddal?
Köszönöm a válaszát,
Andrea

Szakértőnk válasza a Evési szokások kérdésre

Kedves Andrea!

Én nem hinném, hogy betegség áll a háttérben, egyszerűen neki ilyen nem midennapi ízlése van. Biztosan ő is érzi az összefüggést az összevissza evés és a hasmenés között és szerintem eléggé nagylány már ahhoz, hogy ha ez problémát jelent neki, akkor változtasson rajta. Talán csak azon kellene változtatni, hogy az állandó evés helyett igyekezzenek tartani napi több kisebb étkezést. (Magyarán: próbáljanak rendszert kialakítani az étkezésekben.) Ha ez sikerül, akkor valószínűleg kevésbé lesz csapongó az ízlése is.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor