Lelki és testi kimerültség

2013.01.26.
Kedves Doktornő! Én egy 16 éves lány vagyok aki nem érzi jól magát a bőrében... Ez alatt azt értem, hogy nem vagyok megelégedve az alakommal, és lelkileg is erőtlennek érzem magam.
165 cm magas és 64-65 kg vagyok, amivel nem vagyok megelégedve (a 60 kiló lenne a célom). 2012 szeptemberén amikor egyszer tükörbe néztem, kaptam észhez, hogy hogy nézek ki.. ekkor ráálltam a mérlegre, ami 69 kg-ot mutatott és rögtön másnap fogyókúrába kezdtem. Igyekeztem egészségesebb ételeket enni illetve a szokásosnál kisebb mennyiségeket, és Rubint Réka videóira tornáztam.. le is fogytam decemberre 63 kg-ra, de aztán jöttek az ünnepek! Most érzem, hogy kezd minden visszajönni, és valahogy nincs lelki erőm újra kezdeni mindent... Nem tudok visszatérni a régi étrendemhez, szokásaimhoz illetve abban sem vagyok biztos, hogy azok jót tettek a szervezetemnek (ugyan fogytam tőlük, de volt, hogy koplaltam is..). A videókról sem vagyok a legjobb véleménnyel! Nagyon hatékonyak, mert viszonylag rövid idő alatt érzékeltem a változást, de nagyon megterhelőek, nem vagyok benne biztos h egészséges módon mozgatja át a testet..
Tanácsot szeretnék kérni, hogy vajon milyen volna az egészséges életmód?? Én kollégista vagyok, a menzára kötelező befizetni a reggelit //felfújt zsemle és beazonosíthatatlan felvágott, cukros teával// és az ebéd is ami szintén nem valami egészséges és tápláló... félévkor változott az órarendem is és így egy héten 2szer 5 óráig iskolában vagyok ami nagyon lefáraszt. Nem tudom, hogy hogyan töltődhetnék föl lelkileg és hogyan lehetne kivitelezni az egészségesebb étkezést és mozgást. (Ugyan heti 1szer van tánc órám ami 2 órás, de úgy érzem, hogy ez kevés!)
Nagyon tanácstalan vagyok, és kimerült, kedvtelen. Ön szerint mit tehetnék a jobb "közérzet" érdekében?? (Gondolkoztam léböjt kúrán, az kitisztítaná a szervezetem, ami talán jól esne, de megoszlanak a vélemények az egészségességéről illetve 16 évesen egyáltalán nem ajánlják. Ön szerint sem tenne jót??)
Jön a tavasz, szeretnék megtisztulni lelkileg //szeretnék energikusabb lenni, élettel telibb// és testileg is!
Válaszát előre is köszönöm! :)
Üdv!

Szakértőnk válasza a Lelki és testi kimerültség kérdésre

Kedves Levélíró!

Értem a problémádat. Így télen (annak is lassan a vége felé..) sokan érezzük úgy, hogy nehéz reggelente felkelni, hogy munka helyett inkább aludni kellene.. ez valahol normális is, az időjárás sem tesz jót a hangulatunknak, keveset tudunk a jó levegőn mozogni.

Mivel az étkezésed sajnos nagyrészt nem rajtad múlik, ezért ezen csak korlátozottan lehet változtatni. A kolis menza olyan-amilyen, sajnos.. ha megengedheted magadnak, hogy a kifejezetten kalóriadús ételeket kihagyod (mást eszel helyette), az mindenképpen előnyös. Hanyagold az édességeket (csokoládé, cukor, cukros üdítők stb.). Az iskolában olyan ételeket válassz, amik kevesebb szénhidrátot tartalmaznak (pl. készíts magadnak szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből, sonkával, salátával, uborkával stb.), vagy vigyál magaddal joghurtot (diétás vagy natúr), gyümölcsöt. Fogyassz sok folyadékot (a léböjtöt 16 évesen valóban nem ajánlom). Fontos lenne a rendszeres testmozgás (jó vólna heti 3-4 alkalommal spotolni, ha megoldható). Esetleg multivitamin rendszeres szedése javíthat az erőnléteden.

Szerintem jók az említett fitneszvideók, de csak akkor, ha nem hajod túl magad. Haladj a saját ütemedben, fokozatosan, így nem kell sérüléstől tartani.

MInden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor